5 психологически ползи от ваканцията

0  КОМЕНТАР/И

Каквито и да са плановете ви за почивка и откъсване от работното ежедневие по време на краткия ви или по-продължителен зимен или летен отпуск, презареждането на батериите е едновременно изкуство и наука. Разберете какви са психологическите причини вашата ваканция да е толкова ценна и получете същите ползи, независимо дали ще пътувате или просто ще си почивате вкъщи.

Хроничният стрес може да наруши паметта и вземането на решения. Ваканцията предоставят шанс на тялото и ума ви да презаредите. Времето на открито, новите изживявания и допълнителната почивка са само част от компонентите, които могат да увеличат положителният ѝ ефект върху вас.

5 психологически ползи от планираната ваканция

Когато си вземаме отпуск и планираме ваканция, обикновено целта ни е да се освободим от стреса и да си изкараме изключително приятно. И това е здравословно както за ума, така и за тялото ни.

  • Хроничният работен стрес се отразява върху способността на тялото ни да се бори с вируси и инфекции и да поддържа жизненоважни функции.
  • Стресът също така нарушава съня и храносмилането ни.
  • А психически ставаме не само по-раздразнителни, депресирани и тревожни, но и паметта ни се влошава и сме склонни да вземаме по-лоши решения.

Всички тези отрицателни ефекти се комбинират и често ни причиняват още по-голям стрес.

Можем да избегнем всичко това с вземане на редовни паузи от работа и използване на това свободно време за възстановяването от стреса на работното място.

ваканция - 5 ползи

Психолозите са идентифицирали 5 причини, поради които ваканцията ни действа толкова презареждащо. Ето кои са те:

1. Моментите, предизвикващи възхита, подобряват вземането на решения и критичното мислене

Когато посещавате друга държава е обичайно да се чувствате като в сън, където нищо не изглежда реално. В чужда страна се потапяме изцяло във всички фини, но вълнуващи различия около нас: звукът на различния език, който се говори, новите миризми във въздуха, непознатите марки коли по улицата, ... Докато приемаме всичко това с всички възможни сетива едновременно, ние се разграничаваме от обичайните си съзнателни и несъзнателни очаквания. И изпитваме това чувство на възхита и страхопочитание.

Но не е нужно да пътувате далеч, за да постигнете този ефект – можете да го потърсите (и намерите) и в града, в който живеете и работите.

Според екип от изследователи, изпитването на възхита и страхопочитание ни откъсва от ежедневните ни грижи. Отдръпва ни от собственото ни его и ни подтиква да преосмислим неща, които сме смятали за явни и неоспорими. Тези две едновременно действащи сили имат трансформиращ ефект. Всъщност благоговението е толкова силна емоция, че може ефективно да промени усещането ни за време и да ни задържи потопени в настоящия момент за дълго.

Изследвания също така разкриват, че изпитването на страхопочитание подобрява вземането на решения и критичното мислене. Проучване на Arizona State University установява, че благоговението и възхитата правят хората по-малко податливи на убеждаване със слаби аргументи. И те стават по-фокусирани и правят по-интелигентни избори, когато се върнат на работа.

Един от начините да изживеете такива моменти по време на вашата ваканция е да избягвате претрупания и силно сгъстен график. Правейки различни дейности неструктурирано и непланирано ви позволява да забележите моментите на благоговение, когато се натъкнете на тях.

2. Новите преживявания доставят доза допамин на мозъка

Когато откриете нещо ново и вълнуващо, мозъкът ви освобождава допамин - невротрансмитер, предизвикващ същото чувство на задоволство и радост, както когато ви награждават и хвалят. Освен това, новите изживявания са по-запомнящи се и създават усещането, че ваканцията ви е по-дълга.

Но дори и да не пътувате до някоя вълнуваща нова дестинация, а да решите да прекарате част от отпуска си, посещавайки родния си град и роднините си, пак можете да промените рутината си, за да си осигурите нови преживявания. Няма значение какво решите да правите. Ако то е напълно ново и нарушаващо рутината ви, ще предизвикате освобождаване на допамин.

Прекарайте време, опитвайки нещо приятно и съвсем ново – предприемете кратко пътуване до съседния град, просто за да го разгледате, срещнете се с приятел от детството на по кафе, прегледайте семейния албум със снимки или пък направете „снежен човек“ от стари гуми.

Ако пък решите да си останете вкъщи, промяната на рутината ви може да бъде почти толкова ефективна, колкото и ваканция до екзотична туристическа дестинация (макар и по-малко вълнуваща).

Опитайте да разнообразите деня си с нова тренировка, която идва с допълнителен бонус: поддържа ви физически активни и здрави. Можете и да прекарате един цял ден в четене на книга от началото до края ѝ. Или пък в гледане на всичките филми „Умирай трудно“ наведнъж. Изберете нещо, нарушаващо обичайното ви работно ежедневие и го направете.

3. Физическата активност премахва ефективно стреса

Изследователи от University of Calgary установяват, че физическата активност, дори и сравнително леките физически натоварвания и движения, намаляват работния стрес.

Ако не сте приключенски настроени за катерене на планини и спускане в пещери, или просто не сте спортен тип човек, ходете повече в свободното си време.

Разходете се в парка, разгледайте съседния квартал, минавайки през всичките му улици, или започнете да си правите кратки сутрешни или вечерни разходки. 

Направете всичко възможно да се откъснете напълно от работата си. Колегите ви държат фронта, няма нужда да проверявате имейла си или да им звъните.

Ангажирайте ума си с коренно различни, приятни за вас неща, за да мислите за работата си възможно най-малко.

4. По-добрият сън прави дните ни още по-добри

По време на ваканция, допълнителното ходене, свързано с разглеждане на забележителности, съчетано с отсъствието ни от работа, водят до по-спокоен и по-дълбок нощен сън.

Възползвайте се от свободното си време! Спете повече и по-дълго и си почивайте следобяд, ако усещате, че се нуждаете от кратка дрямка. По възможност, осигурете си по-ниска температура и чист въздух в помещението за сън преди това, за да се възползвате от всички ползи на здравия сън.

5. Времето, прекарано с любимите хора, предизвиква прилив на окситоцин

Когато прекарваме време с хората, на които държим, стимулираме освобождаването на окситоцин, който е отговорен за чувството на доверие и социална подкрепа. Освен това той облекчава стреса и подобрява цялостното ни благосъстояние.

Включете роднините си и/ или други важни за вас любими хора в свободното си време и ваканцията си.

Поддържайте ваканционното си настроение, дори когато не сте в отпуск

Интегрирането на някои от посочените в статията нови преживявания в ежедневието ви може да направи ползите от вашата ваканция още по-дълготрайни. Ето още няколко идеи:

  • Превърнете късната закуска през уикендите в традиция и спете до късно!
  • Създайте си навик да спирате за момент, да се огледате около вас и просто да се насладите на всичко, което ви заобикаля, за да успеете да уловите и преживеете малките моменти на страхопочитание и възхита.
  • Ако работите от вкъщи, когато е възможно, излизайте с лаптопа си на открито (напр. на терасата), за да смените обстановката. Можете да работите и ден-два седмично в някое ко-уъркинг пространство или дори в по-тихо, уютно кафене.
  • Включете празнична безалкохолна напитка всеки петък на обяд - ей-така, за забавление. 
  • Припомнете си всички ваши идеи за странични проекти, които винаги ви се е искало да започнете, и вижте дали сега не е подходящият момент да стартирате някой от тях. 

Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!