Подготовка за интервю за работа в 10 стъпки: практическо ръководство

0  КОМЕНТАР/И

Интервюто за работа е ключов етап от процеса по търсене на работа. То дава възможност да покажеш на работодателя, че си най-добрия кандидат за заемане на свободната позиция. Затова и предварителната подготовка за интервю за работа е от съществено значение.

Има няколко важни стъпки, които следва да предприемеш последователно, за да си отлично подготвен. Ето кои са те.

More...

Подготовка за интервю за работа в 10 стъпки

СТЪПКА 1

Анализ на обявата за работа

Първата стъпка в процеса по подготовка за интервю е преглед и анализ на обявата за работа или на описанието на свободната позиция, ако си получил предложение за интервю в LinkedIn.

Анализът ще ти помогне впоследствие да отговориш на специфични въпроси, целящи да определят дали притежаваш изискваните знания, умения и качества, необходими за изпълнението на работата.

Направи последователно следното:

Списък с ключови квалификации за заемане на позицията

Обявата за работа или описанието на позицията обикновено съдържат списък на изискваните квалификации, качества и работен опит, които работодателя търси у кандидатите за работа.

Прегледай внимателно текста и открий кои са изискванията за заемането на позицията. След това изготви списък с уменията, знанията и професионалните и личните качества, които работодателят изисква и са от решаващо значение за успеха в работата.

Списък с твои подходящи квалификации

След изготвяне на списък с изискваните квалификации за заемане на конкретната позиция, създай още един списък - с твоите квалификации, които отговарят на изискванията за заемане на позицията. Той следва да включва твои умения, качества, сертификати, опит и професионална квалификация.

Помисли и за примери от миналия ти трудов опит, които демонстрират, че притежаваш тези качества. Така, ако интервюиращият поиска да опишеш ситуация, в която си демонстрирал определено твое умение, ще бъдеш подготвен.

СТЪПКА 2

Проучване на работодателя

За да се представиш успешно, е важно в процеса си по подготовка за интервю за работа да научиш колкото се може повече за компанията-работодател.

Това проучване ще ти помогне да разбереш дали компанията и нейната фирмена култура са подходящите за теб.

Разгледай уебсайта на работодателя и по-специално страницата „За нас“. Прочети новини и статии за компанията в интернет. Провери и онлайн отзивите от клиенти и от настоящи и бивши служители. Разгледай и страницата на фирмата в социалните мрежи.

Следните съвети ще ти дадат повече насоки:

Продукти или услуги, които компанията предлага

Дори ако позицията не е пряко свързана с произвеждане или продажба на продуктите или услугите, които компанията предлага, запознай се с тях. 

Не е задължително да разбираш всеки детайл, особено ако става въпрос за технически продукти, но трябва да имаш основни познания за предмета на дейност на фирмата.

Фирмена култура

Без значение колко добра е позицията, за да си успешен на нея е важно наистина да харесваш фирмената култура и да споделяш ценностите на работодателя.

Съвременните компании имат свои профили във Facebook и LinkedIn, където ясно си личи каква е тяхната фирмена култура. Разгледай ги. Кратките постове там ще ти дадат представа за това, какво цени работодателя. 

Финансово състояние на работодателя

Първо провери онлайн какво е общото състояние на фирмата. Преминала ли е наскоро през сливане или придобиване? Или пък се е разраснала? 

След това влез в Търговския регистър и прегледай финансовите ѝ отчети за последните години. Така ще добиеш представа дали фирмата има финансови затруднения и дали може да ти осигури относителна сигурност и стабилност.

Управляващите фирмата

Имената на собствениците и управляващите дружеството ще намериш в Търговския регистър.

Потърси за всеки от тях информация онлайн. Ако са давали интервюта, прочети ги и добий по-ясна представа за компанията, фирмената ѝ култура и за тях самите като мениджъри и лидери. Така ще можеш да извадиш относително правилен извод дали ще се чувстваш добре в позицията на техен подчинен служител.

СТЪПКА 3

Преглед на твоята автобиография

Всичко, посочено в автобиографията ти - всяка работна позиция, завършен курс или умения, могат да бъдат обсъдени по време на интервю за работа.

Твоето CV е всичко, с което интервюиращия разполага, за да те опознае и да прецени дали си подходящия кандидат. Много е вероятно да поиска разяснения от теб на всяка посочена там информация.

Затова трябва да знаеш какво си включил в автобиографията си. Прочети я отново и се подготви за всякакви въпроси, свързани с нея – прекъсвания в трудовия стаж, причини за напускане на всяко работно място, работа на по-ниска от предишната позиция, започнато и незавършено образование, и т.н.

СТЪПКА 4

Подготвяне на отговори на често задавани въпроси на интервю

Най-важната част от добрата подготовка за интервю за работа е практикуването на отговори на често задаваните въпроси.

Запознай се с тях тук и подготви отговорите си предварително. Имай предвид, че не е нужно да ги запаметяваш. Достатъчно е просто да имаш ясна представа какво ще кажеш, когато ти бъде зададен подобен въпрос, и да знаеш в каква насока да насочиш отговора си.

Подготви примерни отговори и на поведенчески въпроси, задавани на интервю за работа. 

Обмисли и какви са очакванията ти за заплащане и как ще отговориш на този въпрос.

И накрая, подготви се да се „продадеш“. Повечето хора се чувстват неудобно да го правят, но да се представяш в позитивна светлина не трябва да те кара да се чувстваш зле. Истината е, че притежаваш конкретни професионални умения и опит, които те отличават от останалите кандидати, така че е напълно приемливо и се очаква да ги споделиш на потенциалния си работодател.

СТЪПКА 5

Подготвяне на въпроси, които ти да зададеш на интервюиращите

Работодателите се впечатляват от кандидати за работа, които задават добре обмислени въпроси за компанията и позицията.

Отдели време и подготви няколко въпроса, които да зададеш на интервюиращите, и които показват, че си проучил обстойно компанията и си добре запознат с позицията и очакванията към кандидатите.

СТЪПКА 6

Трениране на представяне на интервю

Също както и при говоренето пред публика, практикуването на участие в интервю за работа е най-добрият начин за намаляване на безпокойството и увеличаване на увереността ти.

Тренирането може да ти се стори досадно, но многократното преживяване на процеса ще те направи отлично запознат с него - ще започнеш да се чувстваш удобно в ролята на интервюиран, а това ще ти помогне да създадеш правилното впечатление.

Помоли приятели или роднини да ти помогнат, провеждайки фиктивни интервюта с теб. Можеш и да упражняваш сам отговорите си на глас. Колкото повече ги повтаряш (и се чуваш как ги казваш), толкова по-уверен ще бъдеш по време на истинското интервю.

Опитай се да проведеш примерно интервю в същия формат, в който ще бъде и реалното.

Например, ако интервюто ти ще е телефонно, помоли приятел да ти се обади, за да тренираш отговаряне на въпроси по телефон. Ако интервюто ти ще се проведе виртуално, увери се, че се чувстваш добре с технологията, и тренирай отговорите си с приятел, който да се свърже с теб чрез видео връзка. Ако пък става въпрос за панелно интервю, помоли няколко приятели да влязат в ролята на участници в панела.

СТЪПКА 7

Планиране на пътуването до мястото за интервю

Важна стъпка от процеса по подготовка за интервю за работа е проучване на местоположението, на което ще се проведе интервюто.

Ако срещата с работодателя е лице в лице, е важно предварително да знаеш къде трябва да отидеш в деня на интервюто. По този начин ще избегнеш закъснение и правене на лошо първо впечатление. 

Проучи предварително къде се намира адреса

Повечето интервюта се планират няколко дни предварително, така че ще имаш време да проучиш местоположението.

Можеш дори да отидеш до мястото, да провериш има ли паркинг, да прецениш трафика до там и да намериш точния офис, в който ще се проведе интервюто.

При всички случаи провери къде точно се намира адреса в Google Maps или BG Maps.

Запази координатите на поканилият те за интервю в телефона си

Дори и да предвидиш достатъчно време за пътуване до мястото за интервю, понякога ситуации извън твоя контрол могат все пак да доведат до закъснение.

Ако нещо подобно се случи, е проявя на добро възпитание да се обадиш на поканилият те на интервю и да го уведомиш за ситуацията и за закъснението си.

За да можеш обаче да се свържеш с него, следва да имаш координатите му в телефона си. Затова е добра идея да ги въведеш и да ги имаш на разположение – поне докато получиш предложение за работа или отказ от този работодател.

Тръгни по-рано

За да си сигурен, че ще пристигнеш навреме, тръгни поне 15 минути по-рано от предвиденото.

Освен това, за да планираш правилно времето си за придвижване, провери преди тръгване онлайн трафика и планирай резервен маршрут за всеки случай. Ако пък пътуваш с градския транспорт, виж разписанието му. 

СТЪПКА 8

Избор на подходящи за интервю за работа дрехи и аксесоари

Носенето на подходящите дрехи на интервюто ти за работа не ти гарантира получаване на оферта, но носенето на неподходящите ще заличи всички шансове да впечатлиш интервюиращите.

Независимо от типа работа, за която кандидатстваш, първото впечатление от теб следва да е безупречно.

Облечи се подходящо спрямо позицията, за която кандидатстваш. Ако това не предполага слагане на костюм, облечи се спортно-елегантно. При всички случаи обаче дрехите ти следва да са ти удобни, изгладени, да се чувстваш добре в тях, и да си чист и спретнат.

Подбери и подходящите обувки и аксесоари (не прекалявай с тях).

Не забравяй и за дребните детайли: Почисти обувките си и се погрижи за ноктите си.

СТЪПКА 9

Решение какво ще вземеш с теб на интервюто

Подготви от предишния ден чантата/ раницата си и нещата, които ти трябват за предстоящото интервю - копие на твоето CV (за всеки случай), тефтер и химикал, за да записваш важна информация по време на срещата, както и вещи, които може да ти потрябват в неочаквани ситуации (лепенки, чадър, и др.). 

СТЪПКА 10

Грижа се за себе си

Ако изглеждаш добре, ще се и чувстваш добре. Това ще повиши увереността ти, а тя е ключова за успешното ти представяне на интервюто за работа.

Затова при предварителната подготовка за интервю за работа е важно да си оставиш време и за себе си и да се погрижиш за здравето и външния си вид.

Важно е и вечерта преди интервюто да не стоиш буден до късно. Наспи се добре, за да си отпочинал и съсредоточен на другия ден.

Тъй като много фактори оказват влияние върху намирането на работа, следването на тези стъпки няма да ти гарантира получаването на оферта.

То обаче ще те направи по-уверен и подготвен за предстоящото ти интервю, и ще увеличи неимоверно шансовете ти да се представиш блестящо.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!