Често задавани въпроси на интервю за работа

4  КОМЕНТАР/И

Би било чудесно, ако знаете точно какво ще ви попитат на предстоящото ви интервю за работа. Затова сме ви подготвили списък с 15 често задавани въпроси, както и насоки как да отговорите на тях.

Препоръчваме ви да се запознаете с тях предварително, за да се чувствате комфортно, когато ви бъдат зададени, и спокойно да демонстрирате, че сте най-подходящите кандидати за свободната позиция.

More...

Често задавани въпроси, свързани с информация за вас

често задавани въпроси

1. Разкажете ми повече за себе си.

Когато отговаряте на този въпрос, не разказвайте всичко за вас и вашето професионално развитие. Вместо това използвайте формулата Настояще-Минало-Бъдеще. 

 • Настояще: Къде се намирате в момента?
 • Минало: Какви умения имате и как сте ги придобили на предишната си позиция.
 • Бъдеще: Защо наистина искате тази кокретна позиция?

Пример

В момента съм ...... /позиция/ в ...... /компания/, където обслужвам най-големите клиенти на компанията.

Преди това работех в ...... /компания/, в която отговарях за три големи марки. Там придобих умения за обслужване на ключови клиенти.

Наистина харесвам работата си, но бих искал да продължа професионалното си развитие в …… /бранш/, в който оперира и компанията Ви, затова съм наистина въодушевен от възможността да работя тук.

2. Как биха Ви описали Вашият ръководител и колегите Ви?

Опитайте се да представите ваши силни страни, които не са били обсъждани досега в интервюто, като например работната ви етика или желанието ви да участвате в различни работни проекти.

Има няколко начина да го направите:

 • Цитирайте официална оценка на работното ви представяне

Пример

По време на последната ми атестация моят ръководител ме описа като човек, който поема инициатива и се справя с трудни ситуации.


Ако възникне проблем с клиент, вместо да го прехвърля обратно на екипа, винаги първо се опитвам да направя всичко, което мога, за да реша проблема сам. Така знам, че не съм загубил времето на колегите ми, а наистина съм направил всичко по силите си да се справя преди да ги помоля за помощ.

 • Разкажете история и посочете изводите от нея

Пример

Колегите ми винаги се съветват с мен, когато се сблъскат с нов за тях проект.

Да, имам доста знания, но мисля, че причината, поради която идват при мен е, че работя много методично и успявам да им помогна да структурират правилно работата си. 

Знам, че ако попитате колегите ми, ще ме опишат като логичен, организиран и детайлен.

 • Посочете 3 ваши положителни характеристики и дайте пример за всяка

Пример

Убеден съм, че моите колеги ще ме опишат като внимателен и загрижен - аз съм този, който помни рождените дни на всички и се старае да поддържа приятна работната среда. 


Трудолюбив съм – не си тръгвам преди да приключа работата си за деня и не се страхувам да поемам трудни задачи. 


А прекият ми ръководител би казал, че съм доста информиран за продуктите ни. Затова и продължавах да поемам все повече отговорности в тази област.

3. Защо трябва да назначим Вас?

Този въпрос ви предоставя идеална възможност да продадете себе си и уменията си на интервюиращия.

Отговорът ви следва да обхваща три аспекта:

 • Вие не само можете да свършите работата добре. Можете да постигнете отлични резултати;
 • Наистина ще се впишете много добре в екипа и корпоративната култура;
 • Ще сте по-добри служители от всеки друг кандидат.

Използвайте една от следните 3 стратегии, за да изградите отговора си:

 • Пресечната точка

Посочете защо бихте били идеалните служители за тази позиция и че притежавате точния набор от знания и умения, за да се справите отлично с работата.

След това споменете и че позицията е чудесна възможност за вас да развиете допълнително уменията си и да научите нещо ново, т.е. какво би ви мотивирало да сте отлични служители точно в тази компания.

 • Експертът

Ако вече сте обсъждали уменията и опита ви, кажете какво предлагате, което другите кандидати не притежават. Ако приемем, че се конкурирате с други квалифицирани кандидати, добре е да демонстрирате бъдещата си отдаденост и ангажираност.

За да направите това, покажете дълбоко познаване на бизнеса и разбиране за това как бихте могли да се впишете в екипа. 

Така ще постигнете 2 цели: ще покажете ентусиазма си и ще демонстрирате, че сте по-податливи на обучение от други кандидати.

 • Разрешаващият проблеми

Често компаниите публикуват обяви за работа, защото имат проблем, който трябва да бъде решен.

Очертайте подробно как можете да бъдете от полза на компанията.

Съсредоточете се върху бъдещето. Така ще покажете, че сте далновидни, и че сте готови да споделяте знанията и уменията си с всички.

4. Кои са Вашите силни страни?

Когато отговаряте на този въпрос, трябва да сте: 

 • точни - споделете истинските си силни страни, а не тези, които смятате, че интервюиращия иска да чуе;
 • релевантни - изберете ваши силни страни, които най-добре пасват на изискванията на свободната позиция;
 • и конкретни - например, вместо общата фраза "комуникативност" кажете по-конкретното "умение за убеждаване".

След това посочете примери как сте демонстрирали тези качества в работна среда.

5. Кое считате за Ваша слабост?

Това, което интервюиращият се опитва да прецени е доколко сте самоосъзнати и искрени.

Посочете ваше умение, което се стремите да подобрите. След това кажете какви стъпки сте предприели, за да го усъвършенствате.

Пример

Не се справях добре с говоренето пред хора, а това наистина ми пречеше да презентирам добре. Затова се записах на обучение за говорене пред публика.


Наскоро, въпреки че все още съм доста притеснен и нервен, бях един от презентаторите на фирмена конференция и говорих пред повече от 100 човека. Получих много добра обратна връзка и се сдобих с безценен опит.

6. Кое е най-голямото Ви професионално постижение до момента?

Чудесен начин да отговорите на този въпрос е да използвате метода STAR.

Опишете ситуацията (S) и задачата (Т), която е трябвало да изпълните.

Пример

В последната ми работа като оперативен счетоводител моята задача бе да управлявам процеса по фактуриране, който беше доста тромав и бавен.

След това опишете действието, което сте предприели (А) и резултата, който сте постигнали (R).

Пример

Въведох няколко подобрения и за 1 месец усъвършенствах процеса, което спести на отдела около 10 часа всеки месец и намали грешките с 25%.

Повече за метода STAR и как да го прилагате по време на интервю за работа можете да прочетете тук.

7. Какво предпочитате да правите в свободното си време?

Често задавани въпроси по време на интервю за работа са и тези за вашите хобита и интереси. Чрез тях интервюиращите искат да научат повече за вас като личност и да преценят дали ще се впишете в екипа. 

Споделете какво наистина обичате да правите. Идеален вариант би бил да посочите някакъв вид спорт. 

Не се отпускайте напълно обаче. Няма проблем да кажете, че обичате да разпускате с приятели в петък вечер, но би било проблем, ако решите да споделите, че мразите понеделниците, тъй като с тях стартира работната седмица 😊

Понякога обаче въпросите може и да са прекалено лични или дори нередни (като например Кой ще гледа детето Ви, докато сте на работа). Прочетете как да отговорите на тях тук.

Често задавани въпроси, свързани с работодателя и позицията

често задавани въпроси

8. Какво знаете за нашата компания?

Според проучване на Glassdoor, кандидатите за работа прочитат средно по 6 статии и мнения за работодателя, преди да формират мнение за него и да кандидатстват за работа. Ясно е, че в днешно време всеки кандидат за работа може да се подготви за предстоящо интервю, като разгледа сайта на компанията. 

Когато обаче интервюиращия ви зададе този въпрос, той не иска да цитирате мисията на компанията му, а да усети, че наистина се интересувате от нея. 

Започнете с няколко изречения, показващи, че разбирате целите на компанията. Използвайте ключови думи и фрази от сайта им. 

След това кажете защо вас лично това ви интересува. „Наистина смятам, че този подход е чудесен, защото…“ и споделете няколко примера от вашия професионален опит.

Прочетете повече за това как да проучите потенциален работодател в тази наша статия.

9. Защо кандидатствате за тази позиция?

Компаниите искат да наемат хора, които наистина ще обичат работата си, така че трябва да имате отличен отговор на този въпрос.

За целта разгледайте внимателно обявата за работа и открийте кои са ключовите задължения и умения на перфектния служител.

След това помислете кои от тях наистина притежавате и кои от задълженията наистина можеш да правите добре. Точно тях трябва да споменете в отговора си.

Пример

Харесва ми да работя с клиенти, защото обичам взаимодействието с хора и удовлетворението, което идва от това, че помагам на някой да реши проблема си.

След това споделете защо харесвате точно тази компания.

Пример

Винаги съм подкрепял иновациите на работното място и мисля, че вие правите чудесни неща, така че ще се радвам да бъда част от екипа ви.

Често задавани въпроси, свързани с напускането ви на работа

често задавани въпроси

10. Защо искате да напуснете настоящата си работа?

Това е един от трудните често задавани въпроси, които със сигурност ще чуете.

Бъдете позитивни, когато говорите за настоящия си работодател. Вместо да посочвате проблемите, поради които търсите нова работа, наблегнете на това, че свободната позиция е по-подходяща за вас на този етап от професионалното и кариерното ви развитие.

Пример

Наистина бих искал да бъда част от екипа, отговарящ за развитието на продуктите, и знам, че ще имам тази възможност тук.

Повече за това как да отговорите на този въпрос можете да намерите в тази наша статия.

11. Защо бяхте освободени?

Ако сте били освободени от работа, най-добрият вариант за вас е да сте искрени, но кратки.

Кажете колко много сте постигнали на предишното си работно място, както и какво сте предприели след освобождаването ви във връзка с професионалното ви развитие.

Пример

За съжаление бях освободен от последната си месторабота.


Смятам, че се справях добре с възложените ми задачи и научих доста за времето, прекарано там.


След освобождаването ми отделих малко време, за да преценя какво бих могъл да подобря от професионална гледна точка, затова се записах на 2 курса: … и … 

12. Защо имате прекъсване в трудовия стаж?

Често задавани въпроси са и тези, свързани с продължителни прекъсвания в трудовия ви стаж.

Ако сте безработни от няколко месеца или сте отсъствали продължително време (за отглеждане на дете например), бъдете директни и посочете какво точно правите, за да продължите да се развивате професионално, въпреки липсата на работодател в момента.

След това насочете разговора към това как бихте се справили на свободната позиция, за която кандидатствате.

Пример

В периода, в който търся подходящата позиция и работодател, реших да усъвършенствам …... и ...... мое умение.


Смятам, че вече съм готов да допринеса за успеха на следващия ми работодател по следните начини: ……, …… и ……

Прочетете повече как да обясните прекъсване в трудовия ви стаж тук.

Често задавани въпроси, свързани със справяне с трудни ситуации

често задавани въпроси

13. Разкажете ми за конфликт, с който сте се сблъскали на работното място, и как сте се справили с него.

Чрез този въпрос интервюиращият иска да разбере как ще реагирате в трудна, напрегната ситуация. 

Съветваме ви отново да използвате метода STAR, като се съсредоточите върху това как сте се справили с възникнала конфликтна ситуация по професионален начин и до какво решение или компромис се е стигнало накрая.

14. Разкажете ми за ситуация, в която не сте били съгласни с решение, взето от Ваш ръководител.

Всеки от нас е бил несъгласен с шефа си за нещо. Но всеки от нас избира да реагира по различен начин.

Чрез този въпрос интервюиращият иска да разбере дали можете да се справите с такова несъгласие по професионален и удачен за всички начин.

Разкажете за подобна ситуация и споделете какво сте предприели и как вашите действия са оказали положително влияние върху резултата от ситуацията.

Ваши въпроси към интервюиращите

15. Имате ли някакви въпроси?

Интервюто за работа не е просто възможност за работодателя да прецени дали сте подходящите за него служители, а и възможност за вас да разберете дали той и работата са подходящи за вас. 

Задайте всички въпроси, които имате за компанията, отдела, екипа, работата и условията на труд.

Примерни въпроси, които можете да зададете на интервю за работа ще намерите тук.

За финал

По време на подготовката ви за предстоящо интервю за работа, освен проучване на работодателя и анализ на обявата за работа, следва и да отделите време и да се подготвите за някои често задавани въпроси.

Запознайте се кои са те и подгответе примерни ваши отговори на всеки от тях. Само така ще сте уверени и спокойни по време на интервюто, и ще се представите блестящо.

Успех!


Искате да обсъдите с професионалист представянето ви на интервю за работа?

For Job Hunters предлага кариерни продукти и услуги, които ще ви предоставят полезна обратна връзка и ще ви подготвят за предстоящата среща.

подготовка за интервю

Наръчник "Подготовка за интервю за работа"

Инструкции и отговори на често задаваните въпроси на интервю.

кариерна консултация

Дистанционна кариерна консултация

Получете съвет, свързан с представяне на интервю.

Пакет с услуги: Търсене на работа

Пакет с услуги: Търсене на работа

Подкрепа в процеса по търсене на нова работа.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

 1. Бих искала да знам как се отговаря на въпрос за очакваната заплата

 2. Разкажете когато сте били проактивен на работа или в университета. Какъв беше проблема и как отговорихте на него.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!