Договорете стартовата заплата, която заслужавате: Насоки за преговори + Калкулатор

0  КОМЕНТАР/И

Какви са очакванията Ви за заплата? е обичаен въпрос по време на интервю за работа. На него повечето кандидати обаче обикновено посочват сума, по-ниска от тази, която искат, от страх да не надхвърлят бюджета на компанията и да отпаднат от подбора. Или защото не знаят какви са обичайните нива на възнаграждение за тази позиция.

Предлагаме Ви стартова заплата от ... лв. пък е фраза, която обикновено е част от устното или писменото предложение за работа. И ако позицията е чудесна, фирмата ви харесва, ще имате и възможности за развитие, но пък заплатата е доста под това, което желаете - какво бихте направили? Много хора се чувстват неудобно да преговарят за пари и затова и приемат първата оферта, която получат. Това обаче може да се окаже грешка, тъй като повечето работодатели предлагат възможно най-ниската заплата, която бихте приели, за да имат възможност да я увеличат, ако решите да преговаряте с тях.

Проучихме обстойно въпроса и в настоящата статия ви предлагаме съвети за ефективно водене на преговори, за да получите заплатата, която заслужавате.

More...


Бърз достъп до съдържанието на статията


подготовка за преговори за заплата

Подготовка за разговор за заплата

Колко струва труда ви?

Ако искате да получавате толкова, колкото заслужавате, е изключително важно да сте наясно с обичайната заплата за подобна позиция.

Затова създадохме специален Калкулатор за пресмятане на стартова заплата, който да ви помогне да стигнете до определена ориентировъчна цифра и да сте уверени, че това е възнаграждението, което заслужавате.

Калкулатор за пресмятане на стартова заплата

С натискането на бутона ще изтеглите файла директно на компютъра/ телефона си.

Как да използвате Калкулатора

След като въведете в него необходимата информация, ще получите предложение за минимална и максимална заплата, които можете да поискате.

Получените суми са ориентировъчни. Преценете сами каква сума да посочите и дали да не я увеличите или намалите малко, в зависимост от компанията, задълженията, изискванията, вашите квалификации и допълнителната информация, която имате за заплащането в тази фирма.

Препоръчваме ви обаче да не падате под посочената от калкулатора минимална заплата. Ако обаче ви се струва висока за позицията, за която кандидатствате, имате два варианта:

  • да промените разходите си в първия раздел на Калкулатора, за да намалите минималната заплата
  • да потърсите работа в друга компания, която може да си позволи да ви наеме

Поискайте повече

Ще бъдете изкушени да поискате нещо близо до минималната заплата, но това, което трябва да направите е да поискате максимума или сума, близо до него.

Защо? На първо място, защото вие самите следва да сте най-уверени, че заслужавате тази заплата. И второ, много е вероятно работодателят да се опита да смъкне исканото от вас възнаграждение, така че ще имате нужда от резерв, с който да разполагате по време на преговорите за заплата.

Бъдете готови за трудни въпроси

Добре е да сте подготвени с отговорите на въпроси, които ще ви поставят в отбранителна позиция, ще посочат вашите минуси и ще ви карат да се чувствате некомфортно.

Като например този: Не смятате ли, че искате прекалено много, имайки предвид, че имате само 2 години опит на подобна позиция и то в различен от нашия бранш?

Бъдете искрени и уверени в себе си и възможностите си. Отстоявайте позицията си.

Обмислете цялостното предложение за работа, не само парите

Голяма част от удовлетворението ви на работното място ще идва от други фактори, някои от които също можете да договорите.

Не се фиксирайте само върху заплатата. Насочете вниманието си и върху условията на труд, допълнителните придобивки и възможностите за развитие.

Бъдете готови да откажете

Още когато обмисляте каква заплата да поискате, разгледайте и варианта в който категорично отказват да преговарят с вас за заплатата. Просто, за да сте подготвени.

Решете предварително точно под каква сума не бихте приели предложение за работа в тази компания. Тя следва да е съобразена с минимално необходимия ви базов месечен доход, затова ползвайте посоченото в калкулатора ни за заплата минимално възнаграждение.

Упражнявайте се предварително

Опишете какво искате да кажете, евентуалните въпроси, които могат да ви зададат, както и вашите отговори. Упражнявайте се предварително, докато се почувствате истински комфортно, произнасяйки на глас заплатата, която заслужавате.

Започване на разговор за заплата

Поза на властта

20-минутно видео Езикът на тялото ви оформя кои сте, качено и на платформата TED.

Включване на българските субтитри: след като стартирате видеото, натиснете Настройки (втората икона отдясно наляво в десния долен ъгъл на видеото), след това натиснете Субтитри и от менюто, което ще се появи вдясно, изберете Български.

Преди срещата ви, в която ще преговаряте за бъдещата си заплата, опитайте този трик:

Поза на властта

Застанете прави с ръце на ханша, стъпете здраво на земята, изправете брадичката и раменете, и изпъчете леко гърдите. Задръжте позата за 2 минути.

Само за 2 минути в тази поза ще накарате тялото ви да увеличи отделянето на хормона тестостерон, който автоматично ще подобри увереността ви и ще редуцира стресовия хормон кортизол.

И разбира се, това ще повиши вероятността да се представите отлично и да постигнете целите си.

Преговаряйте в името на другите

Изследване на Columbia Business School показва, че хората са склонни да се представят по-добре по време на преговори, ако го правят за някого другиго.

Мислите си как това, което искате, ще повлияе на близките ви хора – ще имате възможност за повече и по-добри места за ваканции, ще прекарвате повече време с тях, ще може да си позволите по-добро жилище, училище, бъдеще за децата, и т.н.

Как да отговорите на въпроса "Колко получавате в момента?"

Не е необичайно по време на интервю за работа да ви попитат не само колко бихте искали да получавате, но и колко получавате в момента. И това би било особено неприятно, ако на сегашната си работа получавате доста по-малко отколкото искате, и търсите работа със значително по-висока заплата.

Просто кажете истината. Посочете настоящото си възнаграждение (като включите в него всички придобивки и бонуси), но след това бързо насочете разговора в посока каква заплата очаквате да получите, колко реално струва труда ви на пазара на труда и как търсите по-добри възможности.

преговори за заплата - съвети

Как да поискате заплатата, която заслужавате

Не използвайте интервали

Mike Hoffman съветва да не използвате думите „от ... до …“ по време на преговори за заплата. Като например: "Очаквам възнаграждение в интервала от 1800 до 2200 лв." Това автоматично предполага, че сте склонни да отстъпите, и работодателят просто ще избере по-ниската сума.

Преговаряйте за всички условия едновременно

Ако получите предложение за работа и не сте съгласни с няколко от условията, най-добре направете предложенията си за промяната им наведнъж.

Ако поискате промяна само на едно условие, те ще предположат, че ако го получите, ще сте ОК с цялото предложение за работа. И ако след това продължите с: И още нещо…, е малко вероятно да останат в добро настроение и да имат желание за компромис накрая.

Приоритизирайте желанията си

Ако искате да бъдат променени няколко от условията на труд, не ги изреждайте просто ей-така. Посочете и кое от тях е най-важно за вас и ги степенувайте по важност.

Ако не го направите, работодателя може да избере 2-те най-малко желани от вас условия и да промени само тях, защото ще му е по-лесно и евтино. И дори ще си мисли, че е направил компромис. В резултат ще получите не много по-добра финална оферта.

Затова изложете всичко, което очаквате да получите, от най-желаното от вас към най-малко желаното.

Не споменавайте личните си нужди

Не се фокусирайте върху личните си потребности от пари, като факта, че има инфлация, вноската за апартамента се е повишила или че детето ви започва детска градина с доста висока такса. 

Ще се аргументирате по-добре, ако се придържате единствено към вашите професионални постижения и умения като причина за исканата заплата.

Използвайте имейла за преговори

Повечето разговори за заплата се провеждат по време на финална среща след интервюта за работа, но ако по-голямата част от кореспонденцията с работодателя е по имейл, не се страхувайте да преговаряте и писмено. Ще е по лесно да обмислите какво да напишете и е значително по-малко стресиращо.

Опитайте се да внушите чрез думите си емпатия и дружелюбност, имитирайки реален разговор, за да направите комуникацията по-приятна за работодателя.

Пример за започване на преговори за заплата по имейл

Предполагам сте много зает. Исках обаче да Ви пиша възможно най-скоро относно предлаганата от Вас стартова заплата. Не ми се иска да Ви създавам неудобства, но се надявам, че можем да обсъдим промени в заплатата и да стигнем до взаимоизгодно решение.

Не се страхувайте от отказ

Ако се страхувате, че ще ви откажат, помнете следното основно правило при преговори - преговорите започват, едва когато някой каже „Не“. Иначе няма да са преговори, а разговор, в който всички се съгласяват с всичко казано. 

Думата „НЕ“ е просто част от процеса, а не оценка на вас самите, заради сумата, която искате.

Разберете ограниченията на работодателя

Работодателят може да ви харесва. Може да мисли, че заслужавате всичко, което сте поискали. Но въпреки това да не може да ви го даде, защото има ограничения, които не може да пренебрегне или заобиколи.

Вашата работа е да установите какви са те и за кое можете да преговаряте и за кое не.

Примери за ограничения на работодател

Ако ви предлагат работа в голяма компания, в която има още 5 човека на тази позиция, най-вероятно няма да могат да ви дадат много по-голяма заплата от тази на останалите. Но могат да са гъвкави по отношение на датата на започване или дните платен отпуск.


От друга страна, ако преговаряте с малка компания, която за пръв път назначава някого на тази позиция, може и да успеете да промените първоначално предлаганото от тях възнаграждение, но е малко вероятно да успеете да договорите по-добри други условия.

Игнорирайте ултиматумите

Избягвайте да давате ултиматуми. Понякога го правим без да искаме – опитваме се да се наложим като по-силните в преговорите или сме изнервени и казваме неща, които наистина не звучат така, както ги мислим.

Отсрещната страна може да постъпи по същия начин по подобни причини. Ако чуете нещо подобно, просто го игнорирайте.

Пример за игнориране на ултиматум

Ако ви кажат: Ние не правим това в нашата компания и никога няма да го направим!, не се отчайвайте и не ги карайте да го повторят, за да не се чувстват длъжни да се придържат към думите си впоследствие.

Просто кажете: Виждам защо това би представлявало трудност за Вас. Може би можем да обсъдим останалите условия? Престорете се, че не сте чули ултиматума.

Ако ултиматумът е реален, то това ще стане ясно впоследствие в разговора ви, когато отново го чуете. Ако пък не е бил истински, а просто израз на напрежение и неправилно построяване на фрази, ще им дадете възможност да продължат преговорите, без да се налага да „стоят зад думите си“.

Скрипт за провеждане на разговор за заплата

Нека предположим, че ви предлагат 1800 лв. месечна заплата, която вие знаете, че е малко по-ниска от средното за бранша и от това, което искате да получавате.

Не мислете за тази цифра като за финална, а по-скоро като за възможност да стартирате преговори. И имайте предвид, че работодателят най-вероятно предлага възможно най-ниската сума, очаквайки именно това.

Ето примерен скрипт как да преговаряте за по-висока заплата в този случай:

Примерен скрипт при преговори за заплата

"Много съм ентусиазиран от предложената ми възможност и съм уверен, че ще бъда подходящо допълнение към Вашия екип и ще съм полезен на компанията. С радост приемам предложението Ви за работа, знаейки че наистина бих могъл да допринеса към изпълнението на целите Ви с моите умения и опит, както дискутирахме и на интервютата. Питам се обаче, дали не можем да обсъдим малко по-висока стартова месечна заплата от 2500 лв. нето (чисто). Моето проучване на пазара на труда показва, че тази заплата е средната за подобна позиция в този бранш, и съм уверен, че ще бъдете доволни от моята ефективност и работно представяне."

Най-вероятно ще сте притеснени да кажете или напишете това, но бъдете твърди и оптимистично настроени. Не се притеснявайте, че няма да получите работата, просто защото преговаряте. Най-лошото, което може да се случи, е работодателя да ви откаже исканата сума. Даже е възможно и ЧР-ът да го направи веднага след вашето отваряне на преговорите: "Радвам се, че проявявате интерес към офертата ни, и екипът ни също се радва, че ще работим с Вас. За съжаление бюджетът ни за заплата за тази позиция е 1800 лв. и не може да бъде променен."

Тук е моментът в който повечето кандидати за работа се предават, доволни, че все пак са получили някакво предложение за работа. Не го правете! Продължете да настоявате за месечна заплата, която знаете, че заслужавате: "Определено разбирам ограниченията в бюджета Ви и ми се иска да бъда възможно най-гъвкав, за да работим заедно. Все още съм силно ентусиазиран от възможността да се присъединя към компанията Ви и ми се иска все пак да обсъдим дали не е възможна малко по-висока нетна месечна заплата, имайки предвид моите специфични умения и опит."

След това просто трябва да изчакате отговорът им. Ако ви отговорят: "Съжаляваме, но това е финалното ни предложение към Вас.", поне ще знаете, че сте опитали.

Но има и огромна вероятност да чуете това: "ОК, не сме сигурни точно колко можем да увеличим първоначалното ни предложение за заплата, но ще го обсъдим и ще се свържем отново с Вас утре."

Останете спокойни и уверени, и отговорете на представителите на мениджмънта, които комуникират условията на труд с вас: "Благодаря! Наистина оценявам помощта Ви!"

Изчакайте да чуете финалната им оферта. Доста е вероятно да разберете, че все пак са увеличили стартовото възнаграждение в офертата си за работа към вас, така че да се срещнете някъде по средата: "Успяхме да договорим с ръководството нетна месечна заплата от 2000 лв. за Вас, имайки предвид колко много Ви искаме в екипа си. Какво мислите?"

И това би трябвало вече да ви устройва. Защото вие, следвайки всички съвети от тази статия, сте поискали малко повече, отколкото всъщност желаете, и тяхната финална оферта за заплата е доста близо до вашето първоначално желание.

Получаване на отговор

Дългото чакане, докато получите финалната оферта за работа може да ви изглежда сякаш работодателя вече се е отказал да предложи работата на вас. Ако обаче сте стигнали дотук в процеса по подбор, най-вероятно тези хора ви харесват и искат да работите заедно.

Забавяне в получаването на финален отговор от тях може просто да означава, че за заети с нещо друго в момента. Останете на разположение и бъдете търпеливи.

За финал

Основната причина изобщо не започнете преговори за по-висока заплата, когато получите предложение за работа, обикновено е страх. И това е нормално - преговорите за заплата са плашещи. 

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем е да бъдете смели! Не търсете оправдания и не се страхувайте да получите отказ. Поискайте това, което заслужавате и ако се налага, преговаряйте.

И помнете: Основната причина кандидатите за работа да не получат исканата от тях заплата, не е защото не я заслужават. А защото не са я поискали.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!