Какво е микрострес и как да го управляваме успешно?

0  КОМЕНТАР/И

Микрострес е краткият лек стрес и неприятната емоция (и на работното ни място, но и в личния ни живот), които преживяваме при сблъсък с конкретна ситуация или събитие. Например, когато получим неочаквано обаждане от роднина, докато сме в работна среща. Или при появата сутрин в стаята за почивка на точно този колега, който винаги се заяжда с нас.

Този микрострес обикновено ни изглежда лесен за преодоляване. Но той съвсем не е безвреден.

Тъй като е доста кратък, той не предизвиква в мозъка ни нормалната реакция към обичайния силен стрес, която ни помага да се справим с него. Вместо това, микростресът се натрупва с времето. А дългосрочното въздействие на това натрупване понижава енергията ни, уврежда физическото и емоционалното ни здраве, и допринася за цялостното влошаване на живота ни.

За щастие, имаме инструменти да му се противопоставим. Вижте как да разпознаете и управлявате най-често срещаните форми на микрострес.

More...

Какво е микрострес?

Микростресът е различен от обичайния стрес, който всички познаваме. Ето как да ги разграничите:

Разлики между стрес и микрострес

Стресът е голям, видим и явен. Обикновено се предизвиква от сблъсъка ни с големи предизвикателства или неуспехи, и зад него често стои конкретен източник. 

Примери

Стрес може да ни причини пряк ръководител, чиито лоши настроения постепенно, но сигурно отравят целия офис. 


Или може да е следствие на това, че сме сред малкото оцелели след масови съкращения в компанията ни. 


Или пък да е резултат дори от всекидневното мъчително 2-часово пътуване до работното място.

За разлика от стреса, микростресът е далеч по-малко очевиден.

Причинен от трудните моменти, с които се сблъскваме постоянно, характерното за него е, че идва и си отива толкова бързо, че едва осъзнаваме, че нещо се е случило.

Обикновено микростресът изглежда твърде незначителен и затова е напълно възможно дори да не го разпознаем. Още по-труден за разпознаване го прави и фактът, че той често се предизвиква именно от хората, с които сме най-близки.

Примери

Микростресът може да е причинен от необходимостта, която изпитваме, да защитим колега, който не получава заслужено признание за работата си.


Или пък, когато се налага да отделим допълнително от времето си, за да завършим задача, с която наш колега не е успял да се справи.


Или когато осъзнаем, че и тази седмица ще трябва да пропуснем уговорената вече среща с приятел (и се чувстваме виновни).

Защо микростресът е проблем?

Различните фактори, причиняващи микрострес, са управляеми, но се натрупват и имат негативно влияние върху нас.

Освен това, никога не се налага да се справяме само с един микростресор. Сблъскваме се с десетки такива всеки ден и е вероятно дори да сме приели, че това е съвсем нормално. Но микростресът е пагубен, защото с новите технологии и глобалната ни свързаност със света (и с работното ни място), той присъства в ежедневието ни в по-голям обем, интензивност и темпове, отколкото някога сме изпитвали. И телата ни не знаят какво да правят с него.

Нашият мозък знае как да регистрира конвенционалните форми на стрес, така че да идентифицира заплахата и да използва механизма за борба или бягство, който се включва, за да се справи с нея. Но не може да регистрира микростресa. А той, също като обикновения силен стрес, може да повиши кръвното ни налягане и сърдечната честота, и да предизвика хормонални или метаболитни промени в тялото ни.

Източници на микрострес

Откъде идва целият този микрострес, който почти не забелязваме? Ето няколко възможни източника:

Микрострес, който ни пречи да си свършим работата

Този микрострес не ни позволява да се справяме с ежедневните си задължения. И така много от нас чувстват, че се провалят в работата и в личния си живот. Някои от източниците на микрострес тук са:

  • Ненадеждни близки, партньори и колеги
  • Непредсказуемо поведение от хора, които имат власт над нас, като напр. работодатели
  • Увеличаване на отговорностите ни на работа или у дома

Микрострес, който ни изтощава емоционално

Това са емоционални смущения, които ни пречат да се съсредоточим, да приоритизираме правилно и да се справяме ефективно с възникнали конфликти. Източниците им обикновено са:

  • Силно чувство за отговорност за успеха и/ или благополучието на други хора (деца, родители, роднини, колеги)
  • Караници, кавги, конфронтации
  • Хора, които ни причиняват стрес

Микрострес, който предизвиква ценностите ни

Тези източници на микрострес ни причиняват неприятното усещане, че не сме човекът, който искаме да бъдем. А това подкопава нашата мотивация и чувство ни за смисъл. Причинителите:

  • Външен натиск (от работодател, приятел, родители, и т.н.) да преследваме цели, които не са в синхрон с нашите ценности
  • Атаки върху самоувереността ни и нашата стойност като хора и професионалисти
  • Изтощителни или негативни взаимодействия със семейството или приятелите ни

3 стратегии за справяне с микростреса

Отрицателното взаимодействие с някого е в пъти по-въздействащо върху нас от положителното. Това означава, че намирането на начини за премахване дори само на няколко микростреса от живота ви може да го подобри значително.

Намаляването на микростреса изисква да идентифицирате откъде идва, да проследите и разберете ефектите му, и да обмислите ефективни начини за предотвратяването и преодоляването му.

Използвайте тези 3 стратегии:

Въведете малки промени в ежедневието си

Намерете ефективни практически приложими начини за противодействие на микростреса, които биха имали огромно въздействие в ежедневието ви.

Примери

Практикувайте да казвате „Не“ на незначителни, дребни искания от околните.


Управлявайте прекъсванията през работния ви ден – нотификации, съобщения, прекъсвания от колеги.


Преразгледайте взаимоотношенията си, за да попречите на другите да ви причиняват микрострес.

Управлявайте микростреса, който вие причинявате на другите

Тази техника ще помогне и на вас. Когато причиняваме микрострес на другите, той неизбежно се връща като бумеранг към нас под една или друга форма.

Например, когато натрупаният микрострес ви кара да избухнете у дома вечер, това неизбежно води до гняв или негодувание от страна на партньора ви. Които рано или късно се връщат обратно към вас.

Разнообразете живота си и разширете перспективата си

Една от причините микростресорите да ни влияят, е просто защото им позволяваме. Затова и една от техниките за ефективно справяне с микростреса е просто да не го приемате толкова сериозно.

Някои хора са в състояние да гледат на живота си в перспектива (всички познаваме такива и тайничко им се възхищаваме).


Отчасти това е така, защото са част от поне 2-3 различни групи в личния си живот, които са значими за тях. Те имат поне 2 различни групи приятели, колеги, с които се виждат след работа, хора, с които споделят общи интереси и хобита, ... Многоизмерността, която тези дейности и групи носят в живота им, им помага да разпознаят кога дреболиите са точно това - дреболии. И да не се тревожат за тях.


За разлика от тях, хората, които имат твърде едноизмерен живот (само работа, напр.), често плуват в море от микрострес. И не могат да го преодолеят изобщо.

Силата на другите хора

Тези, които се справят успешно с микростреса, не просто намират начини да видят нещата отстрани, да имат друга перспектива, да сведат до минимум това, което причиняват на другите, или просто да не му обръщат внимание.

Те също така полагат съзнателни усилия да изградят живота си така, че да имат възможно най-разнообразни контакти с различни хора. И затова участват активно в дейности, които им помагат да създадат богат, многоизмерен живот.

Примери

Нещо толкова просто като среща с приятели всяка седмица или потоянно присъствие в групов чат за споделяне на забавни мемета, които само най-близките ви приятели ще разберат, ви позволяват да имате моменти, в които можете да сте автентични. А това усещане смекчава микростреса.

Защо най-лесно намираме себе си, когато сме сред другите?

Когато сме потопени в живот, пълен с различни дейности, хора и моменти, емоционалното бреме не ни тежи толкова много. Склонни сме и да не размишляваме много върху проблемите си, когато сме около позитивни, интересни хора.

Ангажирането с тях ни помага и да придобием по-добра представа за наш проблем. Споделяйки това, което ни вълнува, е по-вероятно накрая на разговора да си кажем: Ха, не съм единственият човек с това преживяване. Тази перспектива, този поглед отстрани ни помага да преценим правилно мащаба на микростреса.

Освен това, споделените интереси с различни от нас хора създават автентични взаимодействия, а разнообразните гледни точки разширяват начина, по който виждаме света и нашето място в него.

Затова постоянният контакт с различни групи хора, неформалните разговори, споделянето на взаимни интереси и виждането на света от друга гледна точка са мощна противоотрова срещу ежедневния микрострес.

Никой не е имунизиран срещу микрострес. Но има начини за справяне с него.

Структурирайте живота си по начин, които не само го намалява, но и подобрява взаимоотношенията ви с приятелите, членовете на семейството и колегите ви. Създайте разнообразни и автентични взаимоотношения, които добавят нови измерения в живота ви. Така ще смекчите ефекта от микростреса и ще живеете по-щастливо.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!