Как фирмите ползват изкуствен интелект при подбор на персонал?

Изкуственият интелект (AI) вече е неразделна част от нашето ежедневие. Той автоматизира рутинни и времеемки задачи и така ни позволява да се съсредоточим върху по-важни наши дейности. Освен това, алгоритмите с изкуствен интелект анализират огромни количества данни, за да персонализират конкретни продукти и услуги за всеки, взаимодействащ си с даден сайт. И така помагат на бизнесите да увеличават продажбите и оборотите си.

Как обаче работодателите ползват изкуствен интелект в подбора на нови служители и има ли значение това за вас, като търсещи работа?

More...

платформи с изкуствен интелект

Платформи и инструменти, ползващи изкуствен интелект

Ето няколко примера за платформи и инструменти с изкуствен интелект, които всички ползваме (в повечето случи без да го осъзнаваме):

 • Виртуални асистенти – Siri, Cortana, Google Assistant и Alexa, например, са интегрирани в смартфоните и други наши устройства и изпълняват широк набор от задачи - от настройване на напомняния и изпращане на съобщения до възпроизвеждане на музика и управление на интелигентни домашни устройства.
 • Социални мрежи – Социалните мрежи използват алгоритми с изкуствен интелект, за да изследват предпочитанията и поведението на потребителите и на тази база да им показват релевантни на интересите им съдържание и реклами.
 • Обслужване на клиенти – Бизнесът все по-масово използва виртуални асистенти и чатботове с изкуствен интелект, за да предлага денонощно онлайн обслужване на клиентите си.
 • Електронна търговия - Клиентите получават продуктови препоръки от сайтове за електронна търговия, използващи AI алгоритми, въз основа на техните търсения и сърфирането им в мрежата.
 • Автономни автомобили – Изкуственият интелект се използва и в самоуправляващите се автомобили, за да следи и оценява околната среда, да чертае маршрути и да прави правилни преценки по време на шофиране.
 • Интелигентни домашни устройства – Домашни устройства, като термостати, осветителни системи и системи за сигурност, използват изкуствен интелект, разбирайки предпочитанията на потребителите и коригирайки настройките си спрямо тях.

Устройствата и платформите с изкуствен интелект са навсякъде около нас. Затова не бе изненада нито появата на ChatGPT, нито ползването на платформата от все повече работодатели за улесняване на процеса им по подбор.

Вижте за какво фирмите ползват ChatGPT, за да сте информирани къде в процеса ви по кандидатстване за работа може да очаквате намеса на изкуствен интелект.

Какво е ChatGPT?

През ноември 2022 г. компанията OpenAI пусна своя чатбот, наречен ChatGPT.

ChatGPT е инструмент с изкуствен интелект, предназначен за провеждане на разговори. Той предоставя много реалистично и подобно на човешки разговор изживяване. В платформата просто въвеждате въпроса или задачата, и ChatGPT ви предоставя изписани отговорите.

ChatGPT

Начален екран на платформата ChatGPT

Ако желаете да го тествате, влезте тук, регистрирайте се и можете веднага да започнете да го ползвате на какъвто език пожелаете.

Имайте предвид обаче, че към момента най-добри резултати ще получите, ако задавате въпросите си на английски език. Ботът разбира и говори отлично и български, но резултатите са много общи и неспецифични.

използване на изкуствен интелект в подбор

Как компаниите използват ChatGPT при подбор на кандидати?

Работодателите вече използват активно платформата в процеса си по набиране и подбор на нови служители. Ето къде може да очаквате намесата на изкуствен интелект, докато си търсите нова работа:

1. Създаване на обява за работа

ChatGPT се ползва масово за изготвяне на обяви за работа. Ботът създава професионални текстове, които обаче все още звучат доста сухо и шаблонно, ако след това не се коригират от човек.

Ето една такава примерна обява, създадена от платформата. Текстът е на български и има нужда от редакция, но както и сами виждате, ботът доста добре е уловил обичайно ползваните фрази и общото "ЧР" звучене в обявите за работа:

Зададохме следната задача: Създай обява за Асистент Човешки ресурси на български език в голяма търговска компания, притежаваща верига от хранителни магазини. В обявата наблегни на изискванията към личността на кандидатите, както и на фирмените ценности - отдаденост, емпатия, постоянно учене и проактивност.


Предложението на ChatGPT:


За нашия екип в [Компания], притежаваща успешна верига от хранителни магазини, търсим Асистент Човешки ресурси, който да се присъедини към нас в нашия стремеж към отличие и професионализъм.


Какво търсим:


 • Имате страст към общуване с хора и разбирате значението на екипната работа;
 • Проявявате емпатия и разбирате индивидуалните нужди на колегите си;
 • За вас, ученето е постоянен процес, който ви поддържа винаги в крак с последните тенденции и най-добрите практики;
 • Вашият подход е проактивен - винаги сте готови да предложите нови идеи и да се включите в подобренията на работната среда.

Какво предлагаме:


 • Възможност да се развивате в динамична и професионална среда;
 • Работа с екип от мотивирани и амбициозни специалисти;
 • Програми за обучение и развитие, които да подкрепят вашия личен и професионален растеж;
 • Шанс да работите в компания, която цени отдадеността, емпатията, постоянното учене и проактивността като неразделна част от успеха си.

Изисквания към кандидатите:


 • Доказан опит в областта на човешките ресурси ще се счита за предимство;
 • Отлични комуникативни умения и способност да работите в екип;
 • Предпочитан опит в ритейл сектора;
 • Добро владеене на английски език.

Ако искате да се присъедините към нашия екип, изпратете ни своето CV и мотивационно писмо на jobs@company.com с тема "Асистент Човешки ресурси".


Не пропускайте възможността да бъдете част от нашата успешна и вдъхновяваща общност. Очакваме с нетърпение вашите кандидатури до 31.08.2023 г.


Създайте своето бъдеще с нас - [Компания], където ценностите не са просто думи, а начин на живот!

2. Намиране на потенциални кандидати за работа в LinkedIn

Някои компании използват ChatGPT, за генериране на точната заявка с подходящите ключови думи за търсене на подходящи потенциални кандидати в LinkedIn. Така пестят време и могат веднага да получат кратък списък с хора, на които да предложат свободната позиция.

3. Създаване на съобщение/ имейл до професионалист, който не търси работа в момента

Повечето работодатели ползват ChatGPT за изготвяне на шаблонен текст, с който да се свързват в LinkedIn с хора, които в момента не търсят активно работа.

Ето един такъв текст, създаден от бота:

Dear [Candidate Name],


We at [Company Name] are looking for a highly motivated and driven individual to join our sales team. We are a fast-growing tech company that sells cutting edge technology. We believe you have the perfect skillset to join our team and help us to continuously define business sales processes to acquire new users and create leads. You will be responsible for sales prospecting, cold calling, sales demos, networking, relationship building and qualifying prospective clients.


At [Company Name], you will have the opportunity to work side by side with highly experienced professionals in a fun environment. We use modern sales tools to enable you to do your job more efficiently. You will also have the chance to learn the ins and outs of software sales with excellent training and mentoring. We offer a dynamic and hands on work environment with lots of opportunity to grow.

 

If you are interested in joining our team and taking advantage of this great opportunity, please get in touch with us as soon as possible. We look forward to hearing from you soon.


Best Regards,

[Company Name] Team

4. Писане на шаблонни имейли в целия процес по подбор

Благодарност за получена кандидатура, покана за интервюта, учтив отказ до кандидат, изпращане на оферта за работа – чатботът може да създаде всякакъв шаблонен текст, който компаниите след това да интегрират в системите си за подбор. И който кандидатите да получават автоматично след това.

5. Оценка на получена кандидатура

Работодателите ползват ChatGPT и за оценка на кандидатите. Те поставят текста от CV-то им, заедно с изискванията от обявата си за работа в платформата и чатботът може веднага да оцени пригодността на всеки кандидат - например генерирайки списък с неговите/ нейните плюсове и минуси.

6. Подготвяне на въпроси за интервю и тестове за професионални умения

На база на обявата за работа и имайки предвид конкретната позиция и бранш, ChatGPT може да генерира подходящите въпроси, които работодателят да зададе на кандидатстващите за свободната позиция по време на интервюто си с тях. Въпросите може и да са доста шаблонни, но и по-комплексни, поведенчески въпроси от типа „Как постъпвате в ситуация, в която …“.

Платформата може да генерира и практически задачи за конкретна позиция, които работодателят да ползва за тестване на техническите и професионалните знания и умения на кандидатите.

7. Изготвяне на профили на кандидатите

Компаниите (и ЧР агенциите) могат да ползват ChatGPT за създаване на кратък профил за всеки кандидат. За целта те поставят цялата информация от CV-то му в чатбота и получават кратко резюме, което могат да ползват за по-бързо изготвяне на кратък списък с най-предпочитаните кандидати за позицията.

Недостатъци за кандидатите, участващи в подбор, в който се използва ChatGPT

Липса на човешко взаимодействие и разбиране

Чатботът генерира доста общи, шаблонни текстове, които лесно могат да се разпознаят. Затова и използването му в ситуации, в които човешкото взаимодействие е желателно, с голяма вероятност ще предизвика у вас чувство на разочарование или дори раздразнение.

Предубеденост на платформите за изкуствен интелект

Доклади, като AI’s Bias Problem на Fortune, подчертават, че въпреки че изкуственият интелект може да имитира доста успешно човешко взаимодействие, той също така копира и прилага буквално и човешките предразсъдъци.

Тук можем да добавим и че копира и предлага като факти и доста невярна информация, вземайки от интернет всичко, публикувано там, за база – дори и фалшивите новини, шегите и силно подвеждащата информация.

Конфиденциалност

Ако компаниите поставят вашата лична информация, съдържаща се в автобиографията ви, в ChatGPT, тя става част от онлайн пространството, върху което нямате контрол. Така че имайте предвид и този аспект, когато изпращате CV-то си, и ако това ви притеснява, поискайте повече информация как потенциалния работодател ползва данните ви и споделете открито предпочитанията си.


ChatGPT автоматизира скучните административни задачи в процеса по подбор, но ползите от това са предимно за работодателя.

Използването на инструменти като ChatGPT обаче ще стане съвсем нормална практика в близко бъдеще. Затова е добре да сме подготвени и да знаем какво можем да очакваме, търсейки си нова работа.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!