Проучване на потенциален работодател

Знаеш ли как да получиш предимство пред стотиците други кандидатстващи за същата позиция? С предварително проучване на потенциалния работодател.

Чрез задълбочено проучване на конкретния работодател увеличаваш шансовете си да направиш положително и запомнящо се първо впечатление. 

Също така ще можеш да вземеш правилното за теб решение дали да работиш в конкретната компания и да прецениш отговаря ли тя на твоите кариерни цели и лични предпочитания. 

Проучването ще ти помогне и значително да подобриш шансовете си за получаване на предложение за работа.

Прочети и разбери как да го направиш.

More...

Проучване на работодателя преди кандидатстване за работа

Предварителното проучване на конкретния работодател, още преди да си кандидатствал, ще ти даде по-добро усещане за фирмената култура, настоящите му потребности от нови служители, и качествата, които търси у служителите си.

Получената информация ще ти помогне да персонализираш мотивационното си писмо и автобиографията си, и така да увеличиш шансовете си да привлечеш вниманието му.

Ето как да си я набавиш:

Стъпка 1: Посети сайта на компанията

Най-доброто място да започнеш проучването си е сайтът на компанията.

Посети страницата За нас, за да научиш повече за бизнеса, продуктите и услугите, които предлага, историята ѝ, и евентуално кои са ключовите ръководители, работещи там.

Потърси и информация за кандидатите за работа. Това обикновено е отделна страница, наречена например Кариера. Там ще научиш повече за ценностите на компанията и какви служители търсят.

Разгледай и страницата Контакти. При късмет, там ще намериш имената, позициите и имейл адресите на служителите, активно ангажирани в процеса по подбор.

Стъпка 2: Прегледай фирмените профили на компанията в  социалните мрежи

Социалните мрежи, като LinkedIn, Facebook, Twitter и Instagram, предлагат ценни прозрения за фирмената култура, начинът на обслужване на клиенти и комуникацията на работодателя с хората.

Ще добиеш представа и как бизнесът е решил да развива своето онлайн присъствие. Тези компании, които гледат напред в бъдещето, комуникират активно с техните клиенти и фенове в социалните мрежи.

Бизнесът ползва все по-често Facebook за публикуване на свободни работни места или за предоставяне на информация. Бизнес страницата на работодателя там е чудесно място за проучване и на това каква обратна връзка са дали клиентите и служителите му в своите оценки и коментари.

Повечето компании имат своя страница и в LinkedIn, включваща взаимодействия, дискусии и коментари от техни служители. Прегледай я, за да откриеш имената, позициите и координатите на ключови служители на компанията. Виж как да направиш това в тази наша статия.

Намерената информация ще ти е достатъчна, за да откриеш подходящите ключови думи, които заедно с ключовите думи от обявата за работа, да включиш в автобиографията и мотивационното ти писмо и да увеличиш вероятността да получиш покана за интервю.

Проучване на работодателя преди интервюто за работа

Ако вече си изпратил кандидатурата си и си получил покана за интервю, долните стъпки ще ти помогнат да набавиш допълнителната информация, от която се нуждаеш, за да се представиш блестящо на интервюто за работа.

Стъпка 1: Проучи кои са интервюиращите

Желателно е да проучиш всеки един от служителите, с които предстои да се срещнеш. Така ще имаш по-добра представа с какви хора ще се видиш, а това ще ти помогне да се подготвиш по-добре и да се представиш блестящо.

Съществуват 4 бързи и ефективни метода, които можеш да използваш за целта.

Разгледай профилите им в LinkedIn

Ако не си получил информация с кого ще се срещнеш, виж кои са настоящите служители на компанията от фирмения ѝ профил в LinkedIn.

От тях избери онези, които е вероятно да присъстват на интервюто ти.

В профилите им ще намериш информация за тяхното образование, професионалните организации, в които членуват, и фирмите, в които са работили в миналото.

Потърси информация за тях на сайта на компанията

Някои компании публикуват информация за служителите, мениджмънта и техните роли в организацията на страниците на сайта си. Погледни отново там.

Открий информация за тях в Google

Разгледай внимателно всички резултати на първите няколко страници.

Потърси линкове, водещи към техни публикации в специализирани издания или интервюта с тях. Прочети всичко, което са публикували или казали.

Прегледай личните им профили в социалните мрежи

Можеш да научиш много за интервюиращите от профилите им в Twitter, Facebook или Instagram.

Имай предвид, че това не е информация, която трябва да споделяш на интервюто си. Тя просто ще ти даде по-ясна представа с какъв човек ще се срещнеш, както и какви са неговите интереси.

Стъпка 2: Актуализирай знанията си за бранша на работодателя

Информирай се за тенденциите и развитието на бранша, в който оперира потенциалния ти работодател.

Това предварително проучване ще те представи в добра светлина, показвайки, че имаш искрен интерес към бизнеса и позицията.

Започни с лесните за откриване източници, като например:

 • Скорошни бизнес публикации (виж в Google)
 • Присъедини се към специализирани професионални групи в LinkedIn
 • Последвай лидерите в бранша в социалните мрежи

Всеки бранш издава и списания, вестници, и има собствени сайтове, с които може да се запознаеш и използваш за проучването си.

Стъпка 3: Прочети всички новини за компанията

Виж какво се случва напоследък с компанията (в Google). Проучи:

 • Финансовите новини за компанията
 • Икономическото състояние и тенденции в бранша
 • Новини за пазара на труда в този бранш
 • Информация за конкурентите на компанията

Стъпка 4: Проучи фирмената култура

Фирмената култура играе важна роля за твоето щастие на работното ти място. Затова е изключително важно да я проучиш предварително.

Има 3 начина да го направиш:

Glasdoor

Ползвай Glassdoor.com за проучване на международни компании.

Там ще прочетеш мнения на бивши и настоящи служители на компанията за заплащането, условията на труд и отношението към служителите ѝ.

BGrabotodatel

Ползвай BGrabotodatel.com за проучване на всички компании с дейност в България.

На сайта ще прочетеш информация за бизнеса и условията на труд, дадена от бивши и настоящи служители на компанията, мениджъри и нейни клиенти.

От опита ни до момента можем да твърдим, че ако преобладаващите мнения са негативни или положителни, то това е и истината. Понякога обаче служители на самата компания целенасочено пишат позитивни (неверни) коментари, с цел да подобрят имиджа ѝ.

Затова бъди критичен към информацията там.

For Job Hunters

Стани наш абонат тук и получи достъп до Списък на работодателите в България с мнения на бивши и настоящи техни служители.

За разлика от предишните 2 ресурса, този списък е напълно анонимен и не е публичен, затова гарантираме за откровеността и достоверността на коментарите в него.

Стъпка 5: Разбери какво е финансовото състояние на фирмата

Ако знаеш какво е финансовото състояние на компанията, в която кандидатстваш за работа, ще имаш предимство при евентуални преговори за заплата и ще можеш да решиш дали компанията е подходяща за твоето бъдещо кариерно развитие.

Ето как да се запознаеш по-подробно с настоящата ситуация там, ползвайки общодостъпната информация в Търговския регистър:

 • Влез в сайта на Търговския регистър и отиди на Търсене по физическо или юридическо лице
 • Отбележи юридическо лице, въведи името на компанията и натисни търси
 • На отворилата се нова страница ще намериш обща информация за предмета на дейност на компанията, имената на управляващите я (които можеш допълнително да проучиш в Google) и др.
 • Отиди на раздел Обявени актове, където са качени всички годишни финансови отчети на компанията. Отвори последни 2 и се запознай какво е финансовото ѝ състояние

Стъпка 6: Сравни наученото за компанията с твоите цели

Време е да обмислиш това, което вече научи за компанията.

Въпреки че не е задължително да поемаш доживотен ангажимент да работиш в тази компания за остатъка от професионалния ти живот, точно тази работа ще е важна стъпка в твоето кариерно развитие. 

Затова си задай следните въпроси:

 •  Това ли е бранша, в който искаш да работиш?
 • Какво мислиш за конкретния бизнес?
 • Допада ли ти фирмената култура?
 • Какво изглежда, че се цени най-много там, според теб? Лидерството? Работата в екип? Иновациите? Послушанието?
 • Ще се чувстваш ли комфортно в точно тази работна атмосфера?
 • Как тази конкретна роля и фирма ще те позиционират за бъдещи по-добри кариерни възможности?
 • Уверен ли си, че тази фирма е правилното място, където можеш да постигнеш кариерните си цели?
 • Сигурен ли си, че въздействието, което тази компания ще има върху твоята автобиография, ще е положително?

Това са само някои от факторите, които могат да повлияят на твоето дългосрочно удовлетворение, професионално развитие и мотивация за работа в тази компания.

Отговори си на всички въпроси. Бъди искрен със себе си. Не пренебрегвай и интуицията си.

За финал

Когато се стигне до вземане на решение за коя компания да работиш, е важно да боравиш с факти.

В крайна сметка това решение ще се отрази пряко на качеството ти на живот (за минимум 8 часа на ден, всеки ден) в обозримото бъдеще.

Направи проучване на работодателя. След това съпостави твоите финансови цели и амбиции с това, което тази компания може да ти предложи.

Намери и отговор на всеки от въпросите от стъпка 6.

Ако отговорът ти е положителен, отиди уверено на предстоящото ти интервю за работа, въоръжен с всички знания за работодателя и бизнеса му, и получи тази позиция!

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!