Проучване на потенциален работодател

Задълбоченото проучване на потенциалния работодател увеличава шансовете ви да направите положително и запомнящо се първо впечатление. 

Така можете и да вземете правилното за вас решение дали да работите в конкретната компания и да прецените отговаря ли тя на вашите кариерни цели и лични предпочитания. 

Проучването ще ви помогне и значително да подобрите шансовете си за получаване на предложение за работа.

Вижте как да го направите в тази статия.

More...

Проучване на работодателя преди кандидатстване за работа

Предварителното проучване на конкретния работодател, още преди да сте кандидатствали, ще ви даде по-добро усещане за фирмената култура, настоящите му потребности от нови служители, и качествата, които търси у служителите си.

Получената информация ще ви помогне да персонализирате мотивационното си писмо и автобиографията си, и така да увеличите шансовете си да привлечете вниманието му.

Ето как да си я набавите:

Стъпка 1: Посетете сайта на компанията

Най-доброто място да започнете проучването си е сайтът на компанията.

Посетете страницата За нас, за да научите повече за бизнеса, продуктите и услугите, които предлага, историята на фирмата, и евентуално кои са ключовите ръководители, работещи там.

Потърсете и информация за кандидатите за работа. Това обикновено е отделна страница, наречена например Кариера. Там ще научите повече за ценностите на компанията и какви служители търсят.

Разгледайте и страницата Контакти. При късмет, там ще намерите имената, позициите и имейл адресите на служителите, активно ангажирани в процеса по подбор.

Стъпка 2: Прегледайте фирмените профили на компанията в социалните мрежи

Социалните мрежи, като LinkedIn, Facebook и Instagram, предлагат ценни прозрения за фирмената култура, начинът на обслужване на клиенти и комуникацията на работодателя с хората.

Бизнесът ползва все по-често Facebook за публикуване на свободни работни места или за предоставяне на информация. Бизнес страницата на работодателя там е чудесно място за проучване и на това каква обратна връзка са дали клиентите и служителите му в своите оценки и коментари.

Повечето компании имат своя страница и в LinkedIn, включваща взаимодействия, дискусии и коментари от техни служители. Прегледайте я, за да откриете имената, позициите и координатите на ключови служители на компанията. Вижте как да направите това в тази наша статия.

Намерената информация ще ви е достатъчна, за да откриете подходящите ключови думи, които заедно с ключовите думи от обявата за работа, да включите в автобиографията и мотивационното си писмо и да увеличите вероятността да получите покана за интервю.

Проучване на работодателя преди интервюто за работа

Ако вече сте изпратили кандидатурата си и сте получили покана за интервю, долните стъпки ще ви помогнат да набавите допълнителната информация, от която се нуждаете, за да се представите блестящо на интервюто за работа.

Стъпка 1: Проучете кои са интервюиращите

Желателно е да проучите всеки един от служителите, с които предстои да се срещнете. Така ще имате по-добра представа с какви хора ще се видите, а това ще ви помогне да се подготвиш по-добре и да се представите блестящо.

Съществуват 4 бързи и ефективни метода, които можете да използвате.

Разгледайте профилите им в LinkedIn

Ако не сте получили информация с кого ще се срещнете, вижте кои са настоящите служители на компанията от фирмения ѝ профил в LinkedIn.

От тях изберете онези, които е вероятно да присъстват на интервюто ви.

В профилите им ще намерите информация за тяхното образование, професионалните организации, в които членуват, и фирмите, в които са работили в миналото.

Потърсете информация за тях на сайта на компанията

Някои компании публикуват информация за служителите, мениджмънта и техните роли в организацията на страниците на сайта си. Погледнете отново там.

Открийте информация за тях в Google

Разгледайте внимателно всички резултати на първите няколко страници.

Потърсете линкове, водещи към техни публикации в специализирани издания или интервюта с тях. Прочетете всичко, което са публикували или казали.

Прегледайте личните им профили в социалните мрежи

Можете да научите много за интервюиращите от профилите им във Facebook или Instagram.

Имайте предвид, че това не е информация, която трябва да споделяте на интервюто си. Тя просто ще ви даде по-ясна представа с какъв човек ще се срещнете, както и какви са неговите интереси.

Стъпка 2: Актуализирайте знанията си за бранша на работодателя

Информирайте се за тенденциите и развитието на бранша, в който оперира потенциалния работодател.

Това предварително проучване ще ви представи в добра светлина, показвайки, че имате искрен интерес към бизнеса и позицията.

Започнете с лесните за откриване източници, като например:

 • Скорошни бизнес публикации (виж в Google)
 • Присъединете се към специализирани професионални групи в LinkedIn
 • Последвайте лидерите в бранша в социалните мрежи

Всеки бранш издава и списания, вестници, и има собствени сайтове, с които можете да се запознаете и използвате за проучването си.

Стъпка 3: Прочетете всички новини за компанията

Вижте какво се случва напоследък с компанията (в Google). Проучете:

 • Финансовите новини за компанията
 • Икономическото състояние и тенденции в бранша
 • Новини за пазара на труда в този бранш
 • Информация за конкурентите на компанията

Стъпка 4: Проучете фирмената култура

Фирмената култура играе важна роля за това да сте щастливи на работното място. Затова е изключително важно да я проучите предварително.

Има няколко начина да го направите:

Glasdoor

Ползвайте Glassdoor.com за проучване на международни или по-големи български компании.

Там ще прочетете мнения на бивши и настоящи служители на компанията за заплащането, условията на труд и отношението към служителите ѝ.

BGrabotodatel

Ползвайте BGrabotodatel.com за проучване на всички компании, развиващи дейност в България.

На сайта ще прочетете информация за бизнеса и условията на труд, дадена от бивши и настоящи служители на компанията, мениджъри и нейни клиенти.

От опита ни до момента можем да твърдим, че ако преобладаващите мнения са негативни или положителни, то това е и истината. Понякога обаче служители на самата компания целенасочено пишат позитивни (неверни) коментари, с цел да подобрят имиджа ѝ.

Затова бъдете критични към информацията там.

Стъпка 5: Разберете какво е финансовото състояние на фирмата

Ако знаете какво е финансовото състояние на компанията, в която кандидатствате за работа, ще имате предимство при евентуални преговори за заплата и ще можете да решите дали компанията е подходяща за вашето бъдещо кариерно развитие.

Ето как да се запознаете по-подробно с настоящата ситуация там, ползвайки общодостъпната информация в Търговския регистър:

 • Влезте в сайта на Търговския регистър и отидете на Търсене по физическо или юридическо лице
 • Отбележете юридическо лице, въведете името на компанията и натиснете търси
 • На отворилата се нова страница ще намерите обща информация за предмета на дейност на компанията, имената на управляващите я (които можете допълнително да проучите в Google) и др.
 • Отидете на раздел Обявени актове, където са качени всички годишни финансови отчети на компанията. Отворете последните 2 и се запознайте с финансовото ѝ състояние

Стъпка 6: Сравнете наученото за компанията с вашите цели

Време е да обмислите всичко, което вече научихте за компанията.

И въпреки че не поемате доживотен ангажимент да работите в тази компания за остатъка от професионалния ви живот, точно тази работа ще е важна стъпка в кариерното ви развитие

Затова си задайте следните въпроси:

 •  Това ли е бранша, в който искате да работите?
 • Какво мислите за конкретния бизнес?
 • Допада ли ви фирмената култура?
 • Какво изглежда, че се цени най-много там, според вас? Лидерството? Работата в екип? Иновациите? Послушанието?
 • Ще се чувствате ли комфортно в точно тази работна атмосфера?
 • Как тази конкретна роля и фирма ще ви позиционират за бъдещи по-добри кариерни възможности?
 • Уверени ли сте, че тази фирма е правилното място, където можете да постигнете кариерните си цели?
 • Сигурни ли сте, че въздействието, което тази компания ще има върху вашата автобиография, ще е положително?

Това са само някои от факторите, които могат да повлияят на вашето дългосрочно удовлетворение, професионално развитие и мотивация за работа в тази компания.

Отговорете си на всички въпроси и бъдете искрени със себе си. Не пренебрегвайте и интуицията си.


Когато се стигне до вземане на решение за коя компания да работите, е важно да боравите с факти.

В крайна сметка това решение ще се отрази пряко на качеството ви на живот (за минимум 8 часа на ден, всеки ден) в обозримото бъдеще.

Направете проучване на работодателя. След това съпоставете вашите финансови цели и амбиции с това, което тази компания може да ви предложи.

Намерете и отговор на всеки от въпросите от стъпка 6.

Ако отговорът ви е положителен, отидете уверено на предстоящото ви интервю за работа, въоръжени с всички знания за работодателя и бизнеса му. И получете работата, за която кандидатствате.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!