Защо трябва да имате „кариерно портфолио“, а не да следвате „кариерен път“?

0  КОМЕНТАР/И

Работодателите постоянно говорят за ангажираност, визия и ценности. Но служителите просто искат да бъдат забелязани, оценени и изслушани. Искат справедливост, достойнство, сигурност, баланс, гъвкавост и автономия. А не да слушат изтъркани фрази.

И очакват да им се предоставят възможности за растеж, принос и професионална реализация. Така че да могат да научат нещо ново или да приложат уменията си по нов начин. И въпросът, който стои вече пред тях, не е „Какво да правя?“, а по-скоро „Кой искам да бъда?“

Светът се променя. И разширяването на кариерния ни фокус и професионална ни идентичност вече се възприема за нещо нормално.

Работодателите търсят самостоятелни и адаптивни мислещи хора. И когато добавим към всичко това и потенциала за автоматизация и трансформация на работните места, Великото и Тихото напускане, и нарастващия брой хибридни офиси, ясно е, че е време да преосмислим как изглежда успешната кариера.

Време е да превключите от следване на „кариерен път“ към създаване на ваше „кариерно портфолио“. Вижте как да го направите.

Какво е кариерно портфолио?

Кариерното портфолио е нов начин да осмислите, да говорите за и да създавате професионалното си бъдеще, за да навигирате успешно в непрекъснато променящия се работен свят с ясна цел и с гъвкавост.

Докато кариерният път обикновено е „изкачване на кариерна стълба“ в една посока – нагоре, кариерното портфолио представлява вашия разнообразен професионален път, включително всичките му обрати, независимо дали са направени по ваш избор или обстоятелствата са ги наложили.

Концепцията за кариерно портфолио е въведена в началото на 90-те години на миналия век от специалиста по организационно поведение Charles Handy, който се фокусира върху разработването на „преносими умения“, за да сме успешни на бързо променящото ни се работно място.

Кариерното портфолио е е много повече от CV. Разбира се, то включва работните ви места, позициите и професионалните ви умения, но също така включва и опита и уменията, които не са в автобиографията ви, но често са в основата на професионалния ви успех.

Затова и портфолиото не е фокусирано върху една единствена цел, а ви дава повече пространство да изпробвате различни неща и да намерите своя път. Този, който е най-подходящ за вас в настоящия момент.

Пример

Моето кариерно портфолио включва: психолог, ЧР експерт, уеб разработчик, графичен дизайнер, кариерен консултант, онлайн предприемач, специалист по дигитален маркетинг, копирайтър и мениджър на социални мрежи. 


Знанията ми по психология ми помагат да съм успешен ЧР експерт, а опитът ми в сферата на Човешките ресурси ми дава увереността да консултирам успешно клиентите си.


Отделно от това, работата ми на експертни и мениджърски позиции, както и естествената ми нужда постоянно да организирам хаоса около мен, са чудесна основа за работата ми на свободна практика


А интересът ми към писмената комуникация във всичките ѝ форми и към думите като начин за въздействие върху хората, ми помагат да създавам ангажиращи текстове и за уеб, и за социални мрежи, и за корпоративни процедури.

Развитието на всяка от тези мои професионални идентичности отне време. Някои от тях включват традиционни работни места (в офис с 5-дневна работна седмица и работно време от 9 до 6), докато други са работа на свободна практика от вкъщи. И много от тези роли изпълнявам едновременно и до днес.

създаване на кариерно портфолио

Как да създадете кариерно портфолио?

Добрата новина е, че вече имате кариерно портфолио, дори и все още да не го осъзнавате и дори и ако никога не сте работили. Просто трябва да определите и опишете какво има в него.

Какво да включите в портфолиото си?

Вашето кариерно портфолио включва традиционните ви работни места на трудов договор, но не се ограничавайте само с тях. Мислете по-мащабно. Портфолиото ви отразява вашата професионална идентичност и потенциал. То включва уникалната ви комбинация от умения, опит и таланти, които могат да бъдат комбинирани по различни начини.

Включете в него всяка работа, роля или дейност, в която сте създали стойност и сте служили на други: роли на свободна практика, доброволчество, общественополезен труд, странични дейности, лични проекти и хобита, и т.н.

Как да оформите вашето кариерно портфолио?

Как ще оформите портфолиото си и ще го допълвате е въпрос на лични предпочитания. Предлагам ви да си създадете един списък за начало. Но тъй като истинската стойност на вашето портфолио е в неговото разнообразие, е добре да направите връзки между нещата, които са в него.

Най-лесният начин за това е да визуализирате портфолиото си като мрежа от различни дейности и позиции. И когато добавяте нови умения, роли или опит в личния и професионалния си живот, добавяйте ги и към портфолиото си. Няколко пъти в годината го актуализирайте, за да е в синхрон с професионалния и житейския ви път.

Пример

Ето и как изглежда моето кариерно портфолио:

пример за кариерно портфолио

Как да използвате вашето портфолио при търсене на нова работа?

Ключово е да сте наясно как вашето кариерно портфолио ви позволява да учите и да допринасяте по начини, които традиционната кариера не би направила. И да използвате това знание с увереност по време на интервютата ви за работа.

Вашето портфолио е историята, която разказвате, за да направите връзка между уменията, които работодателите търсят, и уменията, които сте придобили и развили по време на своя опит.

Пример

Когато започнах да работя за себе си като кариерен консултант, някои хора казаха, че правя грешка и вредя на кариерата си и че просто "си стоя вкъщи". Това, което те не виждат обаче е, че като собственик на дигитален бизнес (дори и малък), не само че работя по минимум 12 часа всеки ден, но също така и всеки ден се уча и се усъвършенствам - да пиша статии и различни текстове, да управлявам дигитални и консултантски проекти, да балансирам бюджети, да създавам и поддържам уебсайтове, да правя визуални материали, да навигирам в социалните мрежи и да помагам на клиентите ми да постигат целите си. Нямам гръмка титла или дори визитки, нито пък съм милионер, но получих практическа мини-MBA и перспектива, която ще оформи остатъка от живота ми.


Този ми опит е ценен, защото той не само оформя портфолиото ми, но и със сигурност ще ми помогне да се отлича от другите професионалисти - независимо дали реша да работя за друг в бъдеще или продължа да работя за себе си.

Затова, когато отговаряте на въпроси по време на интервю, споделете история от вашето кариерно портфолио за това как сте приложили ваши умения, които сте усвоили в различни ситуации, за да разрешите конкретен работен проблем. И се отличете веднага от останалите кандидати за работа.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!