Използване на алфа мозъчни вълни и състоянието „flow“ по време на работа

1  КОМЕНТАР/И

Aлфа мозъчни вълни наричаме тази честота на работа на мозъка, която предизвика усещане за спокойствие, и повишава работоспособността и креативността ни. Използването на алфа вълни ни помага да влезем в състояние на поток на съзнанието /т.нaр. flow/, което на свой ред ни позволява да работим концентрирано и изключително ефективно с по-малко усилия.

Усещането да си в състояние „поток на съзнанието“ е почти магическо. Това са онези моменти, в които губиш представа за времето и влизаш в спокойно състояние на концентрация, което води до изключително продуктивна работа.

Но постигането на това състояние по време на един нормален работен ден може да е трудно.

Какво е решението? Как да влизаме и оставаме продължително време във „flow”?

Ключът е да се научим да използваме често и за все по-продължителни периоди от време своите алфа мозъчни вълни.

More...

Какво представляват алфа вълните?

Алфа вълните са в центъра на спектъра на мозъчните вълни - между 8-12 Hz. Когато мозъкът ни работи такава честота, можем с лекота да усвояваме нова информация, работим ефективно и сме значително по-креативни.

Благодарение на 86-те милиарда нервни клетки в мозъка ни, там винаги протича някакъв вид електрическа активност, като по различно време на деня доминират различни честоти на работа на мозъка ни на различни „вълни“.

Когато се събудим сутрин, мозъкът ни преминава от бавните делта вълни в нискочестотните тета вълни, които действат като портал между съня и будното състояние. Следват „активните“ бета вълни, по време на които обикновено решаваме проблеми или вземаме решения, а след това и още по-високо честотните гама вълни, когато сме пълни с адреналин и енергия.

Що се отнася до работата ни обаче, най-ценни са алфа вълните. Когато сме под тяхно влияние, обикновено сме напълно фокусирани и ангажирани с това, което правим, като същевременно сме спокойни и релаксирани.

Можем ли да предизвикаме появата и да увеличим времето на действие на алфа вълните?

Да, можем целенасочено да предизвикаме работата на мозъка ни на тяхната честота и така сами да управляваме кога да се появят алфа мозъчни вълни и колко дълго да сме под тяхно въздействие.

Като последователност, алфа вълните се намират между тета вълните (действащи по време на сън) и бета мозъчните вълни (действащи по време на будно състояние).

За да ги използваме успешно на работното си място, се налага да забавим скоростта, с която действаме, да задълбочим дишането си и така да намалим сърдечната си честота, и да успокоим електрическата активност в мозъка ни.

Има някои лесни ежедневни тактики, които можем да използваме, за да включим алфа вълните по време на работа, и така целенасочено да задействаме състоянието flow.

7 начина за предизвикване и продължително използване на алфа мозъчни вълни

1. Създаване на отключващ механизъм

По подобие на кучето на Павлов, човешкият мозък може да бъде обучен да реагира по определен начин след използване на определени задействащи механизми.

Това включва и влизане в състояние на действие на мозъчни алфа вълни.

Ако си създадем конкретен знак или сигнал, веднага след който влизаме в състояние на поток на съзнанието, използвайки нашите алфа вълни, мозъкът ни ще запомни това и ще реагира по същия начин следващия път.

Това може да бъде фраза, която повтаряме, определена музика, която слушаме, или дори конкретен брой дълбоки вдишвания. 

И ако правим абсолютно същото всеки път преди да влезем в алфа честота на работа на мозъка ни, той ще го запомни и ще започне да ни помага веднага да достигаме до желаното състояние на поток на съзнанието действа след установения сигнал.

Създаването на такъв наш собствен ритуал ще ни помогне да подскажем на мозъка си, че е време да започне да работи на честотата на алфа мозъчните вълни.

2. Елиминиране на всички разсейващи фактори

Според това проучване върху фокусирането на работното място, когато се разсейваме, са ни необходими около 25 минути, за да възстановим отново пълния си фокус върху задачата, върху която работим.

Затова, когато се опитваме да постигнем такъв фокус, трябва да премахнем всички възможни разсейващи фактори около нас.

Това означава да включиш телефона си на безшумен режим, да деактивираш всички известия (мейли, съобщения, т.н.), да изчистиш максимално работното си място (изчистената и незатрупана среда е от решаващо значение за появата на алфа мозъчни вълни) и да елиминираш заобикалящия шум.

Всичко това не само ще ни помогне да достигнем по-бързо до състоянието flow, но и да останем там възможно най-дълго.

3. Използване на биологичния пик

Когато сме уморени и имаме по-малко енергия, нивата ни на концентрация отслабват и сме по-податливи на разсейване. Затова и тези моменти са неподходящи за използване на алфа вълни и за опит за влизане във flow.

Вместо това, следва да направим обратното: да използваме точно тези моменти, в които сме най-енергични и работоспособни.

Предварително идентифицирай тези 2-3 часа от деня си, когато енергийните ти нива обикновено са високи, и ги използвай за да осигуриш максималната си продуктивност. Тези периоди са различни при различните хора, но те обикновено се случват след истинска почивка. Сутрин, в началото на работния ден, или след обедната почивка са идеалните „прозорци“ за използване на алфа вълни.

4. Слушане на (подходяща) музика

Състоянието на поток на съзнанието често се сравнява със състояние на полухипноза. А музиката може да ни помогне да стигнем до там съвсем лесно.

Самите мелодии обаче следва да не отвличат вниманието ни по никакъв начин. Избери познати мелодии с повтарящи се рефрени, в идеалния случай без текст. Класическата музика, например, предлага точно това.

Използването на този подход помага да се блокират вътрешните ни разсейвания (да ни завладяват случайни мисли), както и външните (да ни разсейват колеги или роднини, ако работим дистанционно).

Подходящата музика, пусната в слушалки, може да ни помогне да се съсредоточаваме почти веднага и по този начин да влезем във flow значително по-бързо.

5. Стратегическо консумиране на кофеин

Според Chris Bailey, автор на „Hyperfocus: How to Be More Productive in a World of Distraction“, тактическата консумация на кофеин може да ни помогне да предизвикаме мозъкът ни да работи на честотата на алфа вълните.

Следва обаче да внимаваме за количеството. Твърди се, че около 200 мг. кофеин ни помагат да се съсредоточаваме по-интензивно и да останем в това състояние по-дълго.

Ако обаче консумираме повече от това наведнъж, рискуваме да увеличим бета и гама вълните, тъй като кортизолът и адреналинът ни неминуемо ще се покачат.

6. Фокусиране само върху 1 задача

За да задействаме нашите алфа мозъчни вълни, умът ни трябва да е фокусиран върху това, което правим. А това не може да се случи, ако се опитваме да работим по няколко различни задачи едновременно.

Избери една-единствена работна задача и засечи 15 минути, в които да работиш само по нея. Всеки път, в който се разсееш, съзнателно връщай вниманието си обратно към задачата. Увеличавай времето с всеки опит дотогава, докато не успееш да останеш в непрекъснато фокусирано състояние за поне час.

Трикът за оставане във flow за по-дълги периоди включва научаване как да контролираш мислите, които се появяват хаотично в съзнанието ти, така че да не нарушаваш състоянието на потока.

7. Хидратиране

Един от най-простите начини за подобряване на работата на мозъка и за постигане на по-лесно състояние на flow е пиенето на достатъчно вода.

Мозъкът ни се състои от 73% вода и се нуждае от постоянно снабдяване с нея, за да функционира на оптималното си ниво, за да може да произвежда и поддържа алфа мозъчни вълни.

Зареждайки тялото си с достатъчно количество вода, означава, че ще можеш и да мислиш с 14% по-бързо, както и да поддържаш фокуса си за по-продължителни периоди от време.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  1. Много интересна и полезна статия. Благодаря Ви!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!