8 знака, че си на грешен кариерен път

0  КОМЕНТАР/И

Изборът на грешен кариерен път не е нещо необичайно. Но не винаги е лесно да установиш какъв е проблема - просто имаш лош работодател, на неподходящата за теб позиция си или наистина си избрал грешната кариера. 

Ако си нещастен на работното си място, но не си сигурен дали просто трябва да намериш нова работа или изцяло ново кариерно развитие, прочети тази статия. 

В нея ти предоставяме 8 знака, по които можеш да разпознаеш грешния кариерен път.

More...

8 знака, че си на грешен кариерен път

1. Смяташ, че избраният от теб кариерен път е неподходящ

Да приемем, че си креативен човек, който мисли нестандартно. Настоящата ти позиция обаче е свързана основно с изготвяне на таблици и проверка на цифрите в тях. Затова и неизбежно периодично се питаш: Това ли искам да правя до края на живота си?

Ако си в подобна ситуация и си неудовлетворен от кариерния си избор, значи е време за кариерна промяна

2. Интересуваш се единствено от заплащането

Ипотечният кредит и издръжката на семейството ти са единствените причини, поради които все още работиш тази работа. А ако не можеш да изкараш достатъчно пари на нея, то веднага би я сменил за възможно най-добре платената, която можеш да намериш. Независимо в коя професионална сфера е тя.

Ако единственото, от което се вълнуваш, е заплатата ти, то това е знак, че вероятно е време да потърсиш друг кариерен път.

3. Не се справяш добре със задълженията си

Ти си квалифициран и компетентен професионалист. Въпреки това обаче на настоящата ти работа не се представяш добре. Постоянно допускаш елементарни грешки или не се справяш в срок със задълженията си.

Факт е, че не всяка професия е подходяща за всеки. Освен това, хората сме склонни сами да се саботираме (дори несъзнателно), когато се чувстваме хванати в капан. И в двата случая резултатите ти ще са неудовлетворяващи. В първия случай, защото не си на правилния за теб кариерен път, а във втория - защото искаш да го смениш, но все още не си готов за промяната.

Ако установиш, че качеството на работата ти постепенно се влошава и ръководителят ти почти постоянно е недоволен от теб, може би е време за промяна в кариерата.

4. Не си щастлив на работното си място

Ако постоянно си нещастен на работното си място, то това може да е явен знак за избор на грешен кариерен път.

Какво обаче имаме предвид под „нещастен“? Не говорим за недоволството ти от няколко часа извънреден труд или за това, че не харесваш колегите си. Такива проблеми съществуват във всяка кариера.

Тук става въпрос по-скоро за едно постоянно неудовлетворение от това, което правиш. 

Да, не всеки работен ден се предполага да е щастлив за теб. Но когато всяка сутрин започнеш да се събуждаш нещастен от това, че трябва и днес да отидеш на работа, и когато не приемаш проблемите на работното си място като предизвикателство, а като бреме, може би е време да преоцениш настоящата си кариера.

5. Постоянно изпитваш силен работен стрес

Всички, които работим, изпитваме стрес. Той е неразделна част от професионалния ни живот. Когато обаче си на правилния кариерен път, този стрес е просто временно явление, което преминава бързо.

Ако обаче работния стрес започне да влияе пряко върху физическото и психическото ти здраве, то вероятно е време за кариерна промяна.

6. Изпитваш хронична скука

На всички ни се е случвало да изпитваме отегчение на работното си място. Особено, ако не сме очаровани от настоящата си работна задача, или след като всеки наш работен ден се превърне в лесна, ежедневна рутина, която не ни носи никакви предизвикателства и изненади.

Когато започнеш да усещаш, че работния ти ден става безкраен и времето започне да се влачи, то това е ясен знак, че трябва да промениш нещо.

И макар скуката да не означава непременно избор на грешна кариера, то тя може да е сигнал за проблем, на който следва да обърнеш сериозно внимание, за да решиш дали е време за нова работа или за нов кариерен път.

7. Не се интересуваш от професионално развитие в избрания от теб кариерен път

Твоите колеги се информират ежедневно за новостите в бранша и поддържат актуални професионалните си умения. Ти обаче не изпитваш никакво желание да прочетеш дори и кратка статия в професионален уебсайт. И ще отидеш на фирмено обучение, само ако е задължително за всички.

Постоянно отказваш възможности за професионално обучение.

Ако приемаш научаването на нови умения и знания, полезни за настоящата ти кариера, за скучни и за загуба на време, приеми това като знак, че си направил грешен избор на кариерен път. 

8. Избягваш да говориш за работата си в личния си живот

Естествено, когато се забавляваш с приятели, работата не трябва да е основния ти фокус. Но тази тема неизбежно се появява и няма как я избегнеш. 

Как реагираш в тези ситуации? Ако звучиш мрачно и обречено, докато говориш за работата си, или категорично отказваш да говориш за нея в личния си живот, може би е време да промениш нещо.


Грешният кариерен път не е нещо, с което трябва да се примириш, просто защото на 18 години си направил неправилен избор!

Ако един или повече от горните знаци сочат към факта, че си избрал грешната за теб кариера, направи следното:

  • Запитай се какви са твоите най-добри професионални умения.
  • Какви дейности всъщност те правят щастлив на работното ти място?
  • След това прецени кои от силните ти страни могат да бъдат ползвани във всяка кариера.
  • Избери няколко професионални области, които би искал да проучиш по-детайлно, и събери възможно най-много информация за тези възможни нови посоки за развитие.
  • И накрая реши дали са ти необходими специфични умения или опит, за да работиш в тези нови области.

След това просто започни кариерната си промяна стъпка по стъпка.


Независимо дали тепърва започваш кариерното си развитие или работиш от години в област, която вече не харесваш, няма нужда да продължаваш да си нещастен. Направи успешен кариерен преход с подходящите ресурси.

forjobhunters.com ще ти помогне да намериш новия си кариерен път: 

тестове

Кариерен тест "Подходяща професия"

Кариерен тест "Коя професия е подходяща за теб?"

кариерна консултация

Кариерно консултиране

Kариерно консултиране за установяване на подходящия кариерен път.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!