Преодоляване на притеснение преди интервю за работа: 13 техники

0  КОМЕНТАР/И

Съвсем нормално е да сте нервни и да изпитвате притеснение преди интервю за работа. Но не е нужно да оставате в това състояние.

Предприемането на конкретни стъпки не само ще ви помогне да се почувствате по-добре, но и ще ви вдъхне увереност. В резултат ще се представите по-добре на самата среща в потенциалния работодател.

Ето как да го направите.

More...

13 техники за преодоляване на притеснение преди интервю за работа

1

Осъзнайте какво представлява интервюто за работа

Много от търсещите работа изпитват притеснение преди интервю за работа. Затова, преди да обсъдим и други техники, нека обсъдим най-важното – какво представлява всъщност интервюто за работа.

Интервюто за работа е двустранен бизнес разговор, чиято цел е да определи дали тази възможност е подходяща - и за двете страни. И за работодателя, но и за вас.

След като осъзнаете това, ще се почувствате по-уверени и по-малко нервни. 

Отидете на тази среща с една-единствена цел - да научите възможно най-много за работата и за компанията, а не просто да отговаряте на въпроси. Подгответе си добри, смислени въпроси, които да зададете на работодателя. И мислете за интервюто като за възможност да научите повече за позицията.

2

Фокусирайте се върху дишането

Преди интервюто за работа намерете някое тихо място и отделете няколко минути, за да се съсредоточите върху дишането си. Тази техника понижава кръвното налягане и сърдечната честота. А това автоматично успокоява мислите ви.

Поемете бавно няколко дълбоки вдишвания, като се фокусирате единствено върху вдишването и издишването.

Опитайте се да продължите да дишате бавно и контролирано и след началото на интервюто.

Направете няколко секундна пауза след преди да дадете отговор на зададен ви въпрос. След това отговорете обмислено, без да бързате.
3

Говорете за предстоящото интервю с някого

Понякога, най-доброто решение, когато чувстваме твърде голям натиск относно каквато и да е ситуация, е просто да поговорим с някого. Така, споделяйки, сваляме излишното напрежение от себе си.

Ако предстоящото интервю ви стресира, говорете с приятел или роднина, на когото имате доверие, и споделете, че сте притеснени.

Изричането на глас на това, което чувствате, и обсъждането му с друг човек ще ви помогне да осъзнаете, че е нормално да изпитвате известно безпокойство преди интервю.

4

Поставете няколко капки студена вода на китките си

Ето един по-малко известен съвет за справяне с притеснение преди интервю за работа:

Намокрете с малко студена вода вътрешната страна китките си или тила си.

Така охлаждате бързо цялото си тяло, а това ще ви помогне да се почувствате по-спокойни. Тази техника ефективно понижава и кръвното ви налягане, и пулса. А след като тялото ви вече не изпитва физическите симптоми на безпокойство, то и мислите ви се успокояват автоматично.

Ако е възможно, направете го непосредствено преди самото интервю. Така ще влезете на срещата по-спокойни.

5

Бройте наобратно

Ако почувствате, че внезапно започвате да се тревожите за интервюто си в последния момент и имате нужда от бързо решение, пребройте няколко пъти бавно от 1 до 10 и наобратно.

Защо тази техника работи?

Просто е по-трудно да мислите за бъдещето, когато мозъкът ви е зает да помни до кое число сте стигнали, наобратно ли броите и кое число следва. Не след дълго ще установите, че се чувствате по-спокойни.

Това е бързо и ефективно решение преди самото интервю – докато чакате да ви поканят в стаята за срещи.

6

Говорете си позитивно

Имате пълен контрол върху мислите си. А това, което сами казвате на себе си, оказва голямо влияние върху това как се чувствате в дадена ситуация.

Негативните ви мисли, като например: Не мога да се справя с тази работа или Няма да ме изберат за интервю, само ви вредят. Така засилвате безпокойството си и ще сте по-малко уверени по време на интервюто. Затова, опитайте се да замените всяко съмнение или отрицателна емоция с положителни мисли.

Вместо да мислите за всичко, което може да се обърка, помечтайте си какво ще се случи, ако всичко върви както трябва. 

Представете си, че се сбогувате с интервюиращия след един чудесен разговор, на който сте го впечатлили. Или че ви звънят след това и ви питат: Кога можете да започнете?

Ако пък влизайки на срещата все още се чувствате нервни, кажете си: 

Всичко това ще свърши след един час, независимо как се чувствам в момента. Така че избирам да направя всичко възможно междувременно, за да успея.
7

Трансформирайте притеснението си в ентусиазъм

Друга техника, която можете да използвате за справяне с притеснение по време на интервюто за работа, е да трансформирате тези ваши чувства в ентусиазъм.

Работодателите харесват ангажирани и заинтересован кандидати, които демонстрират силен интерес към позицията и работата.

Ако почувствате, че сте нервни по време на срещата, изправете се в стола си, установете добър зрителен контакт и кажете, че се вълнувате - но не защото сте нервни, а защото позицията ви харесва.

Превърнете безпокойството си в ентусиазъм. Нека това се вижда от езика на тялото ви и да си личи от думите ви.

8

Визуализирайте успеха си

Много проучвания доказват ефективността на визуализирането на успеха преди дадено голямо събитие. Тази техника се използва успешно от професионални спортисти, актьори и хора, на които се налага да говорят пред публика.

Представете си как преминавате успешно през поредица от конкретни действия — първото ръкостискане преди интервюто, сядането уверено на стола, излизането от интервюто един час по-късно с убеждението, че сте се представили отлично.

Визуализирането на успеха ви на предстоящото интервюто ще ви помогне да сте по-малко нервни. А това ще ви даде предимство пред другите търсещи работа.

9

Спортувайте в деня преди интервюто

Спортуването освобождава ендорфини - естествени химикали, които ви карат да се чувствате спокойни и щастливи. Това прави физическите упражнения идеален инструмент за повишаване на настроението и за релаксация преди интервю за работа.

Вечерта преди интервюто спортувайте няколко минути. Изберете каквато и форма на упражнения да харесвате – фитнес, бягане, плуване, йога, ...

Вероятно ще спите по-добре и ще се събудите много по-спокойни в деня на срещата ви.

10

Избягвайте приема на голямо количество кофеин преди интервюто

Малко количество кофеин ви помага да сте по-бодри и свежи рано сутрин, но твърде много кафе или кола преди интервю ще ви направи още по-тревожни и нервни.

Ще говорите малко по-бързо от обикновено, жестовете ви ще са по-резки и ще изглеждате по-малко уверени.

Затова, не пийте повече кафе от обикновено в деня на интервюто. Това ще повлияе на езика на тялото ви и като цяло – ще засили вашето притеснение преди интервюто.
11

Упражнявайте отговорите си на често задаваните въпроси на интервю за работа

Един от най-добрите начини да се представите успешно на интервю за работа е да тренирате предварително как ще отговаряте на често задаваните въпроси на интервю. Това ще успокои нервите ви, ще ви позволи да отработите всички свои слаби места и ще ви даде увереност по време на срещата с работодателя.

Ето как да го направите:

Помислете за обичайните въпроси, които интервюиращите задават, като например:  Защо търсите нова работа? Защо сте напуснали последния си работодател? Кои са вашите силни страни, и т.н. След това запишете вашите отговори за всеки от тях. И не се опитвайте да запомните отговорите си дума по дума. Това няма да облекчи нервите ви и дори ще увеличи напрежението. Просто маркирайте ключовите моменти.

Ако пък не сте сигурни, че можете да се подготвите сами, ние сме на разположение да ви помогнем. Вижте повече за симулациите на интервю, които провеждаме с кандидати за работа.

12

Закусете добре в деня на интервюто

По време на стресови събития, тялото ви се нуждае от енергия, за да се справи добре с тях. Уверете се, че се храните добре в деня на интервюто ви за работа и не пропускайте закуската.

Освен, че ще се заредите с необходимата ви енергия, ще имате няколко минути, в които за последно да обмислите цялостната си стратегия, въпросите, които очаквате да чуете, вашите отговори, и т.н.

След като закусите, останете на масата още 5 минути. Съсредоточете се върху дишането си и визуализирайте как се представяте успешно.
13

Слушайте успокояваща музика

Слушането на музика е друг чудесен начин да успокоите нервите си преди интервю за работа.

Няколко часа преди срещата седнете на спокойно, усамотено място и послушайте бавна, успокояваща музика – за предпочитане само мелодия, без текст. Бавно вдишайте и издишайте, затворете очи и се опитайте да не мислите за нищо в продължение на няколко минути.

Слушането на спокойна музика ще забави дишането и пулса ви, и ще отпусне ума ви, така че да сте уверени, когато влизате в стаята за интервю.

Може би не сте се замисляли, но хората, които ви интервюират, искат да успеете. Те търсят правилния човек, който да се присъедини към тяхната компания, и наистина се надяват вие да сте този човек. За да отметнат тази своя задача като свършена.

Надяваме се, че тези 13 техники да ви помогнат да успокоите нервите си и да облекчите всяко притеснение преди интервю за работа, което може да изпитвате.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!