Всеки търсещ работа се нуждае от 2 CV-та: базово и таргетирано CV (+ бланки)

Според проучване на CareerBuilder 39% от специалистите по подбор прекарват около минута в преглед на всяка получена автобиография, а 23% отделят по-малко от 30 секунди. Което е проблем за търсещите работа! Какво е решението? За да привлечеш вниманието им се нуждаеш от 2 CV-та: базово и таргетирано CV.

Какво означава това в действителност? Всеки път ли трябва да започваш отначало?

Не. Просто трябва да имаш налични:

1. Базово CV, включващо пълна и изчерпателна информация и в което непрекъснато актуализираш работната си история, квалификации и умения. 

2. Таргетирано (целево) CV, персонализирано с най-подходящите за конкретната свободна позиция умения и опит, което изготвяш, преправяйки базовото си CV точно преди да кандидатстваш. 

Ето как да създадеш базово и таргетирано CV.

Преди да изготвиш базово и таргетирано CV

Искаме да напомним 2 важни неща, преди да стартираш работа:

CV-то, с което кандидатстваш за работа, не е твоя биография

Не си задължен да включваш в него всяка твоя работа, работодател, обучение или сертификат.

Специалистите по подбор предпочитат да видят защо си подходящ за конкретната свободна позиция, а не какво си правил през целия си трудов живот.

Естествено, трябва да си честен относно опита и уменията си, но това не означава да изредиш всичко, което някога си правил и което можеш да правиш в момента. 

Избери подходящ за целите ти формат на CV

Стандартният хронологичен формат, в който първо посочваш последната си месторабота и изброяваш в обратен ред всички останали, се използва най-често.

В зависимост обаче от това, което се опитваш да постигнеш, може да е по-смислено да избереш друг формат, който подчертава първо твоите умения, като например функционална или комбинирана автобиография.

Виж повече какво представлява всеки от тези формати на автобиография в тази наша детайлна статия и ползвай най-удачния за теб в момента.

Базово CV

Базово CV

Случвало ли ти се е да не можеш да се сетиш за нито едно твое важно постижение, когато изготвяш CV-то си? Знаеш, че си сключил няколко големи сделки тази година, например, но не можеш да си припомниш нищо конкретно като резултати, за да ги посочиш като постижение.

Или пък да искаш да промениш кариерното си развитие и да трябва демонстрираш, че притежаваш подходящите за новата професия умения, но изготвяйки кандидатурата си да имаш усещането, че си забравил да посочиш нещо важно.

Базовото CV решава тези проблеми.

То е твоята основна и най-пълна автобиография, съдържаща всеки един детайл от твоя трудов път - всички твои умения, завършени образования и обучения, сертификати и работни проекти.

Съдържание на базовото CV

  • Цялата ти работна история: наименование на всяка работна позиция, която си заемал, работодателите и точните дати, на които за започнал и напуснал работа, всички основни твои работни задължения и всички работни постижения с цифри и статистика
  • Всички твои професионални умения и квалификации: всички меки и твърди умения, които притежаваш и си придобил по време на трудовия си път, включително и специфични професионални квалификации за извършване на конкретна дейност
  • Всички твои образователни степени, завършени курсове и сертификати: дати, обучаваща институция и точни наименования на обученията и курсовете, които си завършил, сертификатите, които имаш, и специалностите, които си завършил
  • Всички твои работни проекти: всички проекти, по които си работил (освен основните ти задължения) на всяка позиция, която си заемал, с дати на започване и завършване, основни твои функции и постигнатия резултат

Как да го изготвиш?

Просто отдели време, седни и изреди всичко, което си работил, което можеш да правиш, и всички твои квалификации.

Този документ е тромав и обширен, и определено не е предназначен за работодателите. Но ще ти спести много време, когато се опитваш да подчертаеш различни твои умения, когато започнеш да кандидатстваш по различни свободни позиции.

Бланки на базово CV

Предоставяме ти 2 бланки за изготвяне на базово CV - на български и на английски език. Изтегли ги оттук:

Бланки на базово CV

Натисни бутона и изтегли 2-те бланки на базово CV в архивиран файл директно на компютъра/ телефона си.

Таргетирано CV

Таргетирано CV

Когато започнеш да търсиш нова работа активно, фокусът ти е стеснен - обикновено имаш предвид конкретна позиция. А ако обмисляш няколко различни позиции, то те вероятно ще са свързани – напр. ще са в една и съща професионална сфера или бранш.

Следователно има смисъл да създадеш таргетирано, персонализирано CV за този тип позиция, сфера и/ или бранш, към които си се насочил.

Таргетираното CV съдържа адаптирана за конкретен потенциален работодател информация, предназначена да привлече вниманието му.

Съдържание на таргетираното CV

  • Кратко представяне: незабавно позициониране като човек, имащ решение на проблемите на работодателя и създаване на достатъчен интерес, за да бъде вдъхновен специалиста по подбор да продължи да чете.
  • Подбрани постижения: включване на подходящите за свободната позиция работни постижения.
  • Най-релевантните умения: разпознаване и наблягане само на отделни умения, които биха били най-ценни за конкретния потенциален работодател.

Как да го изготвиш?

След като вече имаш изготвено базово CV, копирай го и адаптирай копието за конкретната позиция, за която кандидатстваш, следвайки тези наши насоки:

  • Посочи изискваните от работодателя квалификации. Включи и ключови думи, подходящи за позицията (вземи ги от обявата за работа).
  • Ако е възможно, ограничи го до една страница. Използвай секция „Профил“, за да подчертаеш най-релевантните си умения.
  • Този документ е предназначен за работодателите, така че той трябва да е максимално изчистен и да изглежда професионално.

Ако искаш да кандидатстваш по няколко коренно различни обяви за работа, поддържай шаблон на таргетирано CV за всяка конкретна работна функция (напр. обслужване на клиенти, търговия, мениджмънт продажби, и т.н.). Персонализирай него при всяко кандидатстване, като просто променяш и добавяш различни ключови думи.

Бланки на таргетирано CV

Ето и 2 бланки за изготвяне на таргетирано CV - на български и на английски език. Изтегли ги оттук:

Бланки на таргетирано CV

Натисни бутона и изтегли 2-те бланки на таргетирано CV в архивиран файл директно на компютъра си.


Желаем ти успех при изготвянето на твоите нови базово и таргетирано CV!


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!