Проклятието да си свръхквалифициран

Работил си десетки години, развивайки се успешно не само професионално, но и кариерно. Затова и предполагаш, че работодателите ще се надпреварват да те привлекат в компаниите си. Търсейки си нова работа обаче с изненада научаваш, че според тях си свръхквалифициран. И именно защото притежаваш всички изисквани знания и умения, не получаваш работата, за която кандидатстваш.

Защо се случва това?

Този странен феномен може да се дължи на редица фактори – на все още неузрял мениджмънт, на стриктни вътрешнофирмени процедури или дори на възрастова дискриминация.

Причините са различни за всяка компания.

Едно е сигурно обаче – тази ситуация е изключително разочароваща за теб.

Затова в настоящата статия ще разгледаме проблемите, с които ще се сблъскаш, ако си "свръхквалифициран", и как да ги преодолееш.

More...

Какво означава да си свръхквалифициран?

какво означава да си свръхквалифициран

Да си свръхквалифициран означава, че притежаваш повече знания, умения и опит, отколкото се изискват за позицията, за която кандидатстваш.

И ако започнеш работа на подобна позиция, вариантите пред теб ще са два: 

1. Полагане на повече усилия от изискваните

В първия случай ще вършиш повече, отколкото се изисква от теб, за по-ниска заплата, с надежда за бързо повишение – на позицията и/ или на възнаграждението.

По този начин ще искаш да покажеш, че можеш да вършиш работата си много ефективно, и че си струва да се използват опита и знанията ти на по-висока позиция.

Работодателят ти обаче в повечето случаи ще е напълно ОК с това да вършиш повече за по-малко пари и няма да ти предложи нищо, защото ситуацията го устройства.

2. Неосъществен потенциал

Във втория случай ще чувстваш, че не осъществяваш потенциала си, и ще потърсиш нещо по-подходящо много скоро след започване на новата ти работа.

Този процес обаче може да е доста предизвикателен за квалифициран и успешен професионалист, какъвто си ти. Нека видим защо.

Защо да си свръхквалифициран е проблем за работодателите?

защо е проблем

Ето и причините, поради които работодателите не желаят да наемат кандидати за работа, които им изглеждат прекалено квалифицирани:

Притесняват се, че ще ти е скучно

Компаниите искат да наемат хора, които ще работят за тях дългосрочно и които ще се радват на ежедневната си работа в продължение на години.

Ако си свръхквалифициран, работодателите смятат, че ще се отегчиш бързо и ще потърсиш друга позиция, на която да използваш всичките си таланти. 

Тревожат се, че ще си там само временно

Ако си безработен от известно време, работодателите може да решат, че искаш да започнеш каквато и да било работа веднага, докато намериш друга, за която си по-подходящ.

Тук основното им притеснение е, че ще използваш работата при тях само като временна стъпка към нещо по-добро.

Не са сигурни как ще приемеш нареждания от по-неквалифициран мениджър

Друга причина, поради която работодателите могат да решат да не те наемат, е че предполагат, че ще ти е трудно да приемаш нареждания от по-неопитен от теб пряк ръководител.

Те разглеждат тази ситуация като предпоставка за вътрешни конфликти – нещо, което би нарушило продуктивността на компанията.

Притесняват се, че заплатата ти ще е ниска, и ще си демотивиран

Част от притесненията на работодателите са и че ще поискаш много по-висока от предлаганата от тях заплата - такава, която съответства на опита и квалификациите ти.

Как да се справиш с тази ситуация?

преодоляване на проблема

Тези техни притеснения може да са основателни, а може и да нямат нищо общо с действителността.

Въпросът тук е как ти, като свръхквалифициран кандидат, да подходиш към процеса по търсене на нова работа така, че да получиш позицията, за която кандидатстваш. 

Ето няколко съвета какво да направиш:

Съвети при изготвяне на CV

Включи само изискваните за конкретната позиция квалификации

Ако си свръхквалифициран, автобиографията ти следва да се фокусира само върху този твой досегашен трудов опит, който е релевантен на задълженията на желаната от теб работа.

Не се фокусирай върху твои умения и квалификации, които надхвърлят нуждите на компанията. Включи само тези, които най-добре пасват най-добре на позицията.

Не включвай много високи академични степени и постижения

Не е необходимо да изброяваш всяка степен, която притежаваш, както и всяко твое постижение, независимо колко се гордееш с тях.

Не е нужно да рекламираш факта, че имаш повече квалификации, отколкото работодателя търси. Освен това, така неутрализираш и очакванията му, че ще поискаш по-висока заплата.

Не включвай докторантурата си или публикациите си, например, ако смяташ, че не са необходими за получаване на желаната от теб позиция.

Премахни някои работни позиции

При изготвяне на CV, няма правило за включване на абсолютно всяка позиция, която си заемал.

Там където е възможно да го направиш, без да оставяш големи прекъсвания в трудовия си опит, премахни тези позиции, заради които ще изглеждаш свръхквалифициран.

Бъди готов обаче да обясниш на работодателите какво си правил през тези периоди от време на интервюто за работа. Повечето от тях ще се интересуват защо имаш прекъсвания в трудовия си стаж.

Използвай правилно секцията „Профил“

 • Не включвай в секцията информация за това колко точно е дълъг трудовия ти стаж.
 • Добави наименованието на желаната от теб позиция или професионална сфера на развитие.
 • Ако е удачно, посочи мотивите си за кандидатстване - например, искаш да промениш кариерното си развитие.

Не наблягай на титлите и наименованията на високите позиции

Обикновено в автобиографията се подчертават наименованията на заеманите позиции, като се поставят като заглавия на конкретен трудов опит.

За да отклониш вниманието на четящите от високите позиции, които си заемал, наблегни на професионалната сфера, в която си работил, или на функцията, която си изпълнявал, вместо на наименованието на позицията ти.

Така например, ако си бил Финансов директор, можеш да използваш Финансов мениджмънт или Финансов мениджър като заглавие за конкретната работна позиция.

Съвети при изготвяне на мотивационно писмо

Твоето CV е само една част от кандидатурата ти работа. Някои работодатели все още искат да получат и мотивационно писмо.

Използвай го, за да ги убедиш защо работата е подходяща за теб - посочи преимуществата си, които други кандидати вероятно няма да имат.

Ако няма изискване за изпращане на мотивационно писмо, използвай текста на имейла, с който изпращаш автобиографията си, за да го направиш.

Ето няколко примера за това, което досегашния  ти опит ти е дал, и които можеш да включиш в мотивационното си писмо:

 • бърза и ефективна реакция в критични ситуации 
 • устойчивост на работен стрес и умение за хладнокръвна работа под напрежение
 • уверено вземане на решения.
 • способност за бързо усвояване на новости и адаптиране към тях
 • специализация в определена професионална сфера

Концентрирай се върху предимствата, които имаш, и от които работодателя ще се възползва, ако назначи точно теб на тази позиция.

Съвети за успешно интервю за работа, ако си свръхквалифициран

Демонстрирай надеждността си

Преждевременното напускане на свръхквалифициран служител за работодателите означава ново стартиране на дълъг и скъп нов процес по подбор.

Интервюто за работа е мястото, на което те трябва да бъдат успокоени, че имаш правилната мотивация и че си надежден кандидат.

За да направиш това, подчертавай всеки път, когато е удачно, своята досегашна лоялност към предишни работодатели. Ако си работил в една и съща компания дълго време, спомени го.

Заяви целите си

Демонстрирай, че заемането на по-ниска позиция е част от твой добре обмислен план, а не временно решение.

За да изложиш убедителни аргументи, че това всъщност е желана от теб промяна, използвай някое от следните наши предложения:

 • В миналото си приемал определени позиции, за да напреднеш кариерно. Тогава това е било правилното решение за теб. Сега обаче целта ти е друга – искаш да работиш само това, което ти доставя истинско удоволствие.
 • С удоволствие приемаш по-ниското заплащане, стига да имаш възможност да правиш това, което наистина обичаш.
 • Позицията, за която кандидатстваш, може да има по-малко отговорности от досегашната ти, но е в голяма компания с отлични дългосрочни перспективи за развитие, където има какво ново да научиш.
 • Компанията и начинът на работа ти харесват изключително много. Проучил си обстойно работодателя и това, което си прочел и видял ти допада, тъй като съвпада с твоите лични и работни ценности.
 • Искаш да да направиш кариерна промяна. Придобил си нови квалификации и искаш да работиш това, което ти харесва. Разбираш, че следва да започнеш отначало, и не е проблем за теб да го направиш.

Внимавай за въпроси, свързани с повишения и заплащане

Избягвай да задаваш въпроси, свързани с бъдещи повишения, кариерно развитие и заплащане. Изчакай работодателят сам да подхване тези теми.

По отношение на заплащането, когато ти зададат въпроса „Какво възнаграждение очаквате?“ ползвай диапазон, подходящ за позицията, а не за твоите квалификации.

Бъди убедителен

Това със сигурност е най-важното при едно интервю за работа.

Ако изглеждаш несигурен в това, което казваш, работодателите ще го приемат за липса на интерес или за лъжа, и ще решат, че си неподходящ за позицията. 

За финал

Ако въпреки всичко работодател ти каже, че си свръхквалифициран, помоли за по-детайлна обратна връзка.

Каква е истинската причина за отказа?

Показал си неувереност по време на интервюто? Подчертал си без да искаш амбициите и квалификациите си? Или пък си бил прекалено уверен, и така си демонстрирал по-високото си професионално ниво?

Опитай се да разбереш истината, за да избегнеш същите грешки при следващото си кандидатстване за работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!