Работното място на бъдещето: ключови професионални умения

0  КОМЕНТАР/И

Според Световния икономически форум сме в навечерието на четвърта индустриална революция, която ще промени всичко около нас. Тя ще се характеризира със светкавични промени и с технологична революция в почти всяка сфера, но най-вече в геномиката, изкуствения интелект и виртуалната реалност. Това, естествено, предполага и още по-засилена трансформация на работното място.

Пред служителите ще възникнат нови предизвикателства и ще им се наложи постоянно да усвояват нови знания и умения, за да останат квалифицирани за позицията, която вече заемат.

И така, как ще изглежда работното място през 21-ви век и какви ключови професионални умения ще са ти необходими, за да оцелееш в този нов свят?

More...

работното място на бъдещето - умения

Работното място на бъдещето: ключови професионални умения

1

Решаване на сложни проблеми

Решаването на сложни проблеми се определя като способност за справяне с напълно нови и на пръв поглед нерешими предизвикателства в сложна, противоречива и непрекъснато променяща се реалност.


Притежаването на това ключово умение означава, че виждаш едновременно както голямата картина, така и всички нейни важни детайли. 


А това ще е от съществено значение за работното място на бъдещето, защото само така ще можеш да се справиш успешно с възложените ти задачи. 

2

Емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност е способността за възприемане, преценяване и удачно отговаряне както на собствените, така и на емоциите на другите. Тя е смесица от самосъзнатост, самоконтрол, социални умения, съпричастност и мотивация.


А умението да използваш тази информация като основа за продуктивно мислене и поведение е изключително полезен инструмент за успеха ти на работното място.

3

Критично мислене

Критичното мислене се основава на логиката и фактите.


То включва способността за обмисляне на сложен проблем и неговите различни решения, и за претегляне на плюсовете и минусите на всеки един подход към решаването му, за да се избере впоследствие най-удачния.


То предшества анализа и вземането на правилно решение. Затова е и от голяма важност. 

4

Аналитичност

Това умение се използва за извличане на смисъла от огромния обем данни, до които бизнеса има достъп.


То стои в основата на т.нар. business intelligence (BI) - инструмент за анализ и осмисляне на данни чрез създаване на обобщени табла с информация. Тези табла помагат на мениджмънта да взема правилните решения за развитието на бизнеса.


Затова и аналитичното мислене е толкова ключово за работодателите.  Наличието му предполага по-голяма вероятност за постигане на бъдещи бизнес успехи.

5

Трезва преценка при вземане на решения

Способността да се прави вярна преценка на ситуацията и умението за вземане на бързо и разумно решение ще са ключови за работното място на бъдещото.


Като се има предвид големият обем данни, които компаниите вече генерират благодарение на технологиите, и нарастващата нужда от служители, които да могат да синтезират тези цифри и да извадят полезни изводи от тях, не е изненадващо, че това умение вече е ключово за бизнеса. Ще продължи да е търсено и на работното място на бъдещето.

6

Креативност

Креативността и в момента е ключово работно умение, като ще продължи да бъде такова и в бъдеще. 


Преди обаче да си кажеш, че не си креативен, имай предвид следното:


Креативността не е присъща само за артистите. Не е нужно да можеш да рисуваш или да пееш, за да си креативен. 


Ако можеш да сглобиш на пръв поглед коренно различна информация в едно смислено цяло или да обединиш няколко различни идеи, за да създадеш нещо „ново“, значи си креативен.


На работното място креативните личности намират начини за справяне със сложни предизвикателства, и създават нови възможности там, където липсват. Затова и са изключително ефективни в критични ситуации – нещо, което компаниите определено искат да имат на разположение. 

7

Координация с други хора

Сътрудничеството и колаборацията с други хора е от решаващо значение за всяка работна среда.


Взаимодействието на работното място предполага умение за ефективна работа в екип, в който членовете му ползват на максимум силните си страни, за да постигнат поставените им цели и да се приспособят към бързо променящите се обстоятелства.


А умението за координиране с другите обикновено предполага наличие на развити комуникативни умения, осъзнаване на собствените силни и слаби страни, както и тези на другите, и способността за ефективно сътрудничество с коренно различни личности и характери.

8

Ориентация към клиента

Определяно като „способност за активно търсене на начини за помагане на хората“, умението „ориентация към клиента“ означава поставяне на нуждите на клиента на първо място и вярно предвиждане какви ще са те в бъдеще.


Служител, притежаващ ориентация към клиента, разбира отлично какви са неговите ценности, страхове и желания, и разработва нови продукти или предлага услуги, съобразени с това разбиране.


А това е в основата на всяка успешна продуктова и маркетингова стратегия.

9

Когнитивна гъвкавост

Когнитивната гъвкавост може да бъде описана и като „умствена гимнастика“.


Тя представлява умението за бързо придвижване между различни мисловни елементи, като например творческо, критично и аналитично мислене.


И колкото по-бърз и подвижен си, толкова по-лесно ще виждаш нови модели там, където липсват, и ще правиш уникални асоциации между различни идеи, за да стигнеш до полезен извод. 

За финал

Светът ни се развива със светкавична скорост, а заедно с него и работното място.
И за да сме успешни професионалисти, трябва да се развиваме заедно с него и да не изоставаме.

Затова и придобиването на нови умения е от съществено значение за професионалното и кариерното ти развитие. Така не само ще станеш по-добър в това, което правиш, но и ще се позиционираш още по-добре на пазара на труда.

Успех!

Използвани ресурси: LinkedIn Learning's annual "The Skills Companies Need Most" report


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!