Процес по кариерно планиране: Постигане на кариерни цели в 4 стъпки

0  КОМЕНТАР/И

Независимо дали сега стартирате кариерното си развитие, искате да го промените или просто да се фокусирате върху него, процесът по кариерно планиране (наричан още кариерен мениджмънт) е това, през което следва да преминете.

Вижте как да го направите.

More...

кариерно планиране - 4 стъпки

Кариерно планиране: 4 стъпки за постигане на кариерните ви цели

1

Знания, умения, способности и интереси

По време на 1-вата стъпка от процеса по кариерно планиране използвате различни инструменти, за да си набавите повече информация за себе си.

 • Интереси - нещата, които ви харесват и обичате да правите.
 • Работни ценности - идеите и вярванията, които са важни за вас и ръководят вашите действия на работното ви място.
 • Тип личност - вашите личностни черти, мотивацията и нагласите ви.
 • Способности - природните ви таланти и уменията, придобити чрез обучение или опит.
 • Предпочитана работна среда - типът работно място, в което сте най-продуктивни и което предпочитате - работа на закрито или открито, в офис или вкъщи, шумно или тихо място, …

По време на този етап идентифицирате кариерните си интереси, но ще ви трябва повече информация, за да можете да вземете окончателно решение за най-подходящия за вас кариерен път. Стъпка 2 ще ви помогне да го направите.

2

Кариерно проучване

Кариерното проучване се фокусира върху проучването на професиите, които ви изглеждат подходящи въз основа на резултатите от вашата самооценка по време на стъпка 1.

 • Използвайте кариерните сайтове с обяви за работа, за да прегледате основните задължения на всяка една интересуваща ви професия.
 • След като завършите това предварително проучване, започнете да елиминирате професиите, чиито задължения не ви допадат.
 • Продължете да събирате информация за тези, които продължават да ви харесват.
3

Намиране на най-подходящата работа

По време на тази стъпка от процеса по кариерно планиране решавате коя професия е най-подходяща за вас въз основа на това, което научихте в предишните две стъпки.

 • Определете професията, която ви интересува най-много, и една или максимум две нейни алтернативи, на които да се спрете, ако по някаква причина не можете да преследвате първия си избор.
 • Обмислете каква подготовка ви е необходима, за да започнете избраната от вас кариера.
 • Преценете какви горе-долу ще са и разходите, свързани с обучението, което ще ви е необходимо, и дали ще се сблъскате с някакви предизвикателства.
 • Върнете се към стъпка 2, ако установите, че трябва да проучите допълнително избраната от вас професия, преди да вземете решение.

След като изберете новата си кариера, преминете към стъпка 4.

4

Изготвяне на кариерен план за действие

По време на тази стъпка създавате кариерен план за действие. Той ви служи като ръководство за постигане на крайната ви цел – например, намиране на първата ви работа или пък заемане на определена позиция.

Какво представлява кариерния план?

Кариерният план обикновено е документ, който очертава вашата стратегия за постигане на кариерните ви цели. Той включва и всички стъпки, които следва да предприемете, за да ги постигнете.

Създаване на кариерен план за действие

Вашият план за постигане на кариерните ви цели следва да започва с краткосрочните и да завършва с основните, дългосрочните ви цели.

Следвайте следните стъпки, за да го изготвите:

 • Определете какви дългосрочни и краткосрочни цели следва последователно да постигнете, за да стигнете до крайната си цел.
 • Посочете ориентировъчно колко време ще отнеме постигането на всяка от тях.
 • За всяка цел избройте стъпките, които трябва да предприемете, за да я постигнете.
 • Посочете възможните предизвикателства, които могат да ви попречат да го направите, заедно с няколко решения за преодоляването им.

Примерни стъпки за постигане на кариерни цели

 • Проучване на подходящи обучителни програми, които ще ви помогнат да придобиете и усъвършенствате необходимите ви умения.
 • Създаване на подходящи за целите ви автобиография и мотивационно писмо.
 • Разработване на стратегия за търсене на работа, нова позиция или нов работодател.
 • Подготовка за участие в интервюта за работа.

Вашият кариерен план следва да е гъвкав. Не се страхувайте да правите промени в него, докато напредвате кариерно. Всеки план е просто визия за бъдещето и се променя, когато то се превърне в наше настояще.

След като приключите с изготвянето му, просто започнете да го следвате стъпка по стъпка. Отделяйте му време периодично, за да го прегледате, допълните, коригирате и да отбелязвате напредъка си.

А когато на финала постигнете основната си, дългосрочна кариерна цел, започнете отначало с нов кариерен план.

За финал

Процесът по кариерно планиране никога не свършва.

В различни моменти от кариерата ви се налага да потърсите допълнително обучение или нови позиции, които да ви помогнат да продължите да преследвате целите си.

А в някои случаи кариерата ви може да поеме в коренно различна, нова посока. Тогава предефинирайте целите си и направете нов кариерен план.

В каквато и фаза да се намирате в кариерата си, отделянето на време за планиране ще ви помогне да останете фокусирани и да вървите по ориентиран към целта си път.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!