Как CV-то ти да премине селекцията от софтуер за обработка на кандидатури (ATS)?

Реална ситуация от последните години: Кандидат за работа с отлични квалификации намира отлична свободна позиция в международна компания, персонализира CV-то и мотивационното си писмо и кандидатства онлайн, като се надява кандидатурата му да бъде видяна и да бъде поканен на интервю. За съжаление обаче не получава никаква обратна връзка. Причината за това в много случаи е, че автобиографията му първо е преминала през софтуер за обработка на кандидатури (Applicant Tracking Systems или накратко ATS) и е била оценена като неподходяща. Така тя дори не е стигнала до преглед от човек.

Затова е изключително важно да знаеш какво се случва, когато ATS оценява кандидати за работа, както и какво можеш да направиш, за да оптимизираш автобиографията си така, че да гарантираш, че ще стигне до специалиста по подбор.

More...

Applicant Tracking System (ATS)

Какво е ATS?

ATS е софтуер, използван от работодателите по време на процеса по набиране, сортиране, преглед и класиране на кандидатурите за работа, които получават за обявените от тях свободни позиции.

Освен че ги оценява, софтуерът обработва и съхранява и информация за кандидатите, като например през кой канал са кандидатствали и до кой етап от процеса по подбор са стигнали, създава база данни, която може да бъде ползвана в бъдеще от специалистите по подбор.

ATS може и да изпраща автоматизирани шаблонни покани за интервю до потенциални кандидати по имейл, както и автоматизирани шаблонни откази до неодобрените кандидати.

Как работи ATS?

Софтуерът за обработка на кандидатури автоматизирано пресява кандидатурите за работа. Така специалистите по подбор отделят време само на тези, които са подходящи за позицията.

Ето как се случва това.

ATS анализира съдържанието на получените кандидатури по предварително зададени от работодателя критерии и ги сканира за наличие на конкретни ключови думи. 

След като създаде кратък списък с подходящи кандидатури, ATS софтуера изпраща два вида автоматизирани имейли: 

С други думи, неговата работа е да отхвърли неквалифицираните кандидати, като така спести време на ЧР-ите за преглед на неподходящи автобиографии.

За съжаление обаче, това означава, че ако автобиографията ти не е написана и форматирана правилно, колкото и квалифициран да си за конкретната позиция, можеш да бъдеш отхвърлен още преди човек да я е прегледал.

Пример

Работодател стартира търсене на подходящ служител за позиция графичен дизайнер. Създава обява за работа и я публикува в онлайн кариерни платформи. 


И тъй като тази позиция изисква наличие на умения за графичен дизайн, работодателят създава филтър за търсене в ATS софтуера си („графичен дизайн“), за да сортира кандидати именно с този специфичен набор от умения. Т.е. залага конкретни ключови думи, които подходящите кандидати следва да имат в автобиографията си.


При получаване на кандидатура, софтуерът търси именно тези думи в текста ѝ. Така отсява само тези кандидати, които или са учили, или са работили именно това. Всички останали, които не са посочили точно този термин в автобиографията си, ще бъдат автоматично отхвърлени.

Именно затова, кандидатите, които могат да предскажат с точност правилните ключови думи и ги поставят в автобиографията си, имат най-голям шанс да бъдат селектирани и поканени на интервю за работа.

Как да създадеш CV, което да премине през първия етап на ATS селекция?

Ако искаш да си сигурен, че CV-то ти ще премине първоначалното пресяване и ще бъде селектирано за интервю, последвай съветите ни по-долу, за да създадеш оптимизирана за ATS автобиография.

Използвай подходящия вид автобиография

Придържай се към хронологичната или комбинирана автобиография.

Тези формати обикновено включват кратко професионално резюме в горната част на документа за подчертаване на ключовите ти умения и квалификации, както и секция „Трудов опит“, обясняваща как си използвал тези качества, за да постигнеш резултати.

Повечето софтуери за обработка на кандидатури се справят добре с „разчитането“ на тези формати, защото в тях данните са представени хронологично. За разлика от тях, функционалната автобиография не се чете добре и не се препоръчва да се ползва при кандидатстване в компании, ползващи ATS.

Добави ключови думи в автобиографията си

Един от най-добрите начини да гарантираш, че автобиографията ти е съвместима с ATS, е да я оптимизираш, включвайки в нея подходящите за позицията ключови думи.

Ключовите думи представляват меките и твърди умения, които притежаваш, и опитът, който си придобил през годините, които те квалифицират за работата.

Кои ключови думи да включиш?

Най-добрият начин да решиш кои умения и ключови думи да включиш е чрез анализ на обявата за работа. Виж как да го направиш тук.

Ако все още не си сигурен кои ключови думи да използваш в автобиографията си, намери няколко други обяви за работа за подобна или същата позиция, и ги прочети внимателно. След това определи термините, които редовно се използват в тях. Това са подходящите за позицията ключови думи.

Честота на използване и местоположение на ключовите думи

Когато става въпрос за създаване на оптимизирана за ATS автобиография, трябва да помислиш и за честотата и за разположението на ключовите думи в нея.

Първо, изброй най-силните ти твърди и меки професионални умения в краткото резюме в началото или в раздел с твоите ключови компетенции. След това добави същите тези термини и в секциите „Трудов опит“ и/ или „Образование“, за да покажеш кога си придобил и кога си използвал всяко умение.

Някои софтуери свързват степента на владеене на всяко умение с това колко дълго си бил на дадена позиция, на която си го ползвал.

Пример

Ако си работил на последната си месторабота в продължение на 5 години и си споменал в секцията с трудовия ти опит, че си отговарял за SEO дейностите по оптимизация на корпоративния уебсайт на компанията, ATS ще предположи, че имаш 5 години опит в сферата на SEO


Ако си посочил SEO само в секцията с ключовите ти умения и не си го споменал в описанието към никое твое работно място, ATS автоматично ще предположи, че имаш само няколко месеца опит в сферата на SEO.

Затова е важно да свържеш всяко ключово за свободната позиция умение с работна позиция, на която си го ползвал.  

Стреми се да използваш всяка ключова дума 2 до 3 пъти в цялата си автобиография.

Избягвай добавяне на снимки, графики и илюстрации

Въпреки че изглеждат много добре визуално, автобиографиите с включени в тях графики и изображения не се разчитат добре от ATS софтуерите.  

Ако поставиш изображение или диаграма, за да изобразиш ключовите си умения, ATS софтуера няма да може да ги прочете и е много вероятно да ги пропусне изцяло (и да те отхвърли).

Придържай се към обикновения текстови формат, като единственото изображение, което може да поставиш спокойно в CV-то си, е твоята снимка.

Използвай изчистен дизайн с ясна йерархична структура

Що се отнася до дизайна на автобиографията ти, колкото по-изчистен е той, толкова по-добре.

Не само че сложните дизайни объркват повечето ATS софтуери, те също така дразнят и специалистите по подбор, които са свикнали да сканират бързо всяка автобиография за конкретна информация в определени области в документа. 

Избери подходящия тип формат на файл

Въпреки че PDF файловете са най-добри за запазване на дизайна и формата на твоето CV, този формат не е съвместим с повечето ATS софтуери.

Затова, за да избегнеш това, следвай долното правило:

Ако бъдеш помолен да качиш автобиографията си в онлайн система за кандидатстване и PDF е посочен сред типовете файлове, които можеш да изпращаш, използвай PDF версията на автобиографията си. 


Ако обаче в системата не е посочено кои типове файлове са съвместими с нея, изпрати CV-то си във Word формат.

Как да тестваш дали твоето CV ще бъде „прочетено“ правилно от ATS?

Има лесен начин да определиш дали твоята автобиография е съвместима с ATS системите. Ето какво да направиш:

Преобразувай CV-то си в обикновен текстови файл (.txt)

Копирай съдържанието на автобиографията си, постави го в обикновен текстови документ (.txt) и прегледай внимателно резултата.

Ако в обикновената текстова версия липсват подробности от оригиналното ти CV, символите са изобразени неправилно, шрифта се е преобразувал и е с различна от оригиналната големина или като цяло текста изглежда разбъркан и неорганизиран (напр. заглавието на раздел „Образование“ се появява по средата на секцията с работния ти опит), тогава автобиографията ти изисква още редактиране, за да бъде разчетена правилно от ATS.

Обобщение:

  • Адаптирай автобиографията си към обявата за работа, по която кандидатстваш, като включиш в нея подходящи ключови думи.
  • Използвай хронологичен или комбиниран формат на автобиография.
  • Тествай как ATS софтуерите „разчитат“ автобиографията ти и я коригирай така, че да няма разминавания.

Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!