Как да отговорите на въпроса “Защо искате да напуснете работа си?” (+ 7 примерни отговора)

0  КОМЕНТАР/И

Един от най-често задаваните въпроси на интервю е: Защо искате да напуснете работата си? Чрез него работодателят иска да разбере какво е важно за вас в работата ви и как се справяте с непредвидени и стресови ситуации.

Има няколко начина да отговорите на този въпрос, така че отделете време преди интервюто, за да подготвите добре обмислен отговор, който да увери интервюиращите, че сте най-подходящия човек за свободната позиция.

Вижте няколко примерни отговори и съвети как да изберете най-добрия за вас вариант.

More...

Защо работодателите задават въпроса „Защо искате да напуснете работата си?“

Работодателите задават този въпрос по няколко причини.

Преди всичко, искат да разберат какви са кариерните ви целите, работната среда, която търсите и вида работа, която намирате за удовлетворяваща.

Също така искат да установят дали сте в добри отношения с настоящия си работодател, дали ще се справяте добре с различни ситуации на работното място, и дали ще бъдете подходящо допълнение към екипа им.

Това са важни критерии при подбор на нов служител, затова отделете време предварително, за да обмислите как да отговорите на въпроса „Защо искате да напуснете работата си?“.

Планирайте предварително отговора си

Изяснете причините, поради които искате да напуснете.

Отделете време преди първото ви интервю – независимо дали е телефонно или лична среща, за да обмислите всички причини, поради които търсите нова възможност.

Тези въпроси ще ви помогнат в процеса:

  • Какви са вашите ценности?
  • Какви са настоящите ви кариерни цели – краткосрочни и дългосрочни?
  • Какво харесвате в настоящата си позиция? Какво не харесвате?
  • Какви са отношенията ви с настоящите ви колеги? А с мениджърите ви?
  • В какъв бранш искате да продължите да работите?
  • Настоящата ви ситуация съответства ли желанията ви? Каква е причината според вас да има разминаване?

След като отговорите на въпросите, изберете основната причина, която искате да посочите по време на интервюто си. Желателно е тя да е професионална, а не лична.

Как да обясните желанието си за смяна на работата?

Без значение обаче каква е основната причина да искате да напуснете сегашната си работа, има някои общоприети насоки как да я представите, които трябва да имате предвид:

Бъдете кратки

Въпреки че е важно да отговорите изчерпателно на въпроса „Защо искате да напуснете работата си?“, не се впускайте в ненужни подробности.

Дайте просто, ясно и кратко обяснение в 1-2 изречения. След това насочете разговора към това защо сте най-подходящия кандидат за работата.

Бъдете позитивни

Дори и решението ви за напускане да е продиктувано от негативни преживявания на настоящото ви работно място, изключително важно е да намерите положителен начин да обясните желанието си да продължите напред.

Работодателите искат да наемат хора, които успяват да решават различни проблеми и които могат да работят в трудни ситуации. Затова избягвайте негативния език и бъдете възможно най-позитивни в изказа си.

Съсредоточете се върху уменията, които сте усвоили на сегашната си позиция, върху добрите взаимоотношения, които сте изградили с колеги и мениджъри, и върху положителното взаимодействие, което сте имали с клиенти и партньори.

Пример

Вместо: Не се разбирам с прекия си ръководител. Опитах се да говоря с него и да изгладим отношенията си, но изглежда, че трябва да си намеря нова работа.


Опитайте това: В сегашната си роля усвоих много нови и полезни умения. Търся позиция, на която мога да продължа да развивам себе си като професионалист в нова среда.

Бъдете искрени без да навлизате в детайли

Когато отговаряте на въпроса „Защо искате да напуснете работата си?“, не е необходимо да навлизате в подробности. Опитайте вместо това да съсредоточите отговора си върху кариерните си цели всеки път, когато това е възможно.

Ако намирате настоящата си работа за незадоволителна, винаги има начин да споделите това, без да говорите негативно за настоящия си работодател. Бъдете фокусирани и кратки, и насочвайте отговорите си към това защо сте развълнувани от тази възможност.

Примерни отговори на въпроса „Защо искате да напуснете сегашната си работа?“

Има много причини, които можете да дадете в отговор на въпроса защо търсите нови възможности.

Всеки професионалист израства на работното си място. И е съвсем естествено да преминаваме от една работа към друга, когато дойде момент, в който вече търсим нови възможности за кариерно развитие или промяна.

Вижте няколко примера за основателни причини, които може да споделите в отговор на въпроса „Защо искате да напуснете работата си?“:

1. Търся кариерно израстване.

Желанието за кариерно развитие и израстване в позициите е честа причина за напускане на работа.

В зависимост от това как са структурирани компаниите, някои предоставят повече възможности за растеж от други. Затова е логично, когато достигнете тавана на възможностите в настоящата си работа, да потърсите нова компания, която може да ви предложи следващата кариерна стъпка.

Примерен отговор

Обичам работата си и харесвам колегите си. За съжаление стигнах до момент, в който вече нямам възможности за развитие – нито в екипа ми, нито в самата компания. Можете ли да ми разкажете малко повече за възможностите за развитие, които предоставя тази позиция, и как компанията се грижи за кариерното развитие на служителите?

2. Искам да променя кариерното си развитие.

Вече е съвсем нормално хората да имат няколко различни кариерни пътища през живота си.

Независимо дали искате да промените бранша или естеството на работата си, кариерната промяна е чудесна причина защо търсите нова работа.

Ето как да я споделите.

Примерен отговор

Търся нови възможности, които за съжаление не съществуват в компанията, в която работя в момента. Искам да развивам и усъвършенствам моите умения за управление на проекти. Свободната позиция при вас би ми предоставила тази възможност.

3. Искам да проуча по-добри възможности.

Може би искате да напуснете работата си, защото търсите нещо по-добро – и като условия, и като екип, и като възможности за професионално усъвършенстване.

И независимо дали става въпрос за по-добра работна среда или по-добро заплащане, е съвсем разумно да потърсите нова работна ситуация, ако смятате, че има по-добри възможности за вас.

Ето как да споделите това.

Примерен отговор

Въпреки че научих много в настоящата си компания, виждам, че свободната позиция при вас е по-подходяща за мен и настоящите ми кариерни цели. И по-специално, сътрудничеството с различни екипи при разработване на нови продукти би ми предоставило отлична възможност да приложа уменията си, но и да продължа да се усъвършенствам в тази посока.

Какво да не посочвате като причина и как да го преформулирате

Ето и няколко примера за причини защо търсите нова работа, които не ви представят в добра светлина на интервю, и съответните отговори, които препоръчваме да дадете:

Не харесвам настоящата си компания.

Всяка фирма има и положителни, и отрицателни страни, включително и тази, която ви интервюира.

Обмислете предварително защо не харесвате компанията, за която работите в момента, и си изградете позитивен и кратък отговор, насочвайки го към уменията си и желанието ви за тяхното развитие.

Примерен отговор

В момента работя върху уменията си за ефективно сътрудничество при работа по големи, сложни проекти. Възможностите за усъвършенстването им обаче са силно ограничени в сегашната ми работа. Затова се зарадвах, когато разбрах за възможностите, които предлагате – в обявата ви екипната колаборация се споменава като важен компонент на работата.

Бих искал/а да получавам по-добро заплащане.

Въпреки че това е съвсем логична причина, все още не се познавате с интервюиращите и няма как да знаете как те ще интерпретират такъв отговор. Затова, помислете добре дали да споделите точно тази причина.

Ако решите обаче да я посочите, опитайте да оформите отговора си така, че да се фокусирате върху по-голямата тема за стимулите и мотивацията ви да поемете предизвикателна работа, която носи и големи награди.

Примерен отговор

На работното си място се мотивирам от много фактори. Удовлетвореността на клиентите и високата оценка за моят труд са на първите места. Но възнаграждението също е мотиватор за мен и съм развълнуван от възможността да продавам продукт, който харесвам, да изпълнявам и преизпълнявам целите си и да имам възможност да празнувам това.

Вече ми е скучно.

Тази причина вероятно е продиктувана от неудовлетвореност от работата, която вършите на настоящата си позиция. Често това означава, че работата не отговаря на вашите умения и способности или вече не е предизвикателна за вас.

Опитайте се да обясните това, като дадете отговор, в който говорите за уменията и възможностите, които търсите.

Примерен отговор

Научих много на настоящата си работа, но търся възможности, която предлагат повече предизвикателства, докато продължавам да развивам уменията и способностите си, и да се усъвършенствам като професионалист. И въпреки че придобих важни умения на сегашната ми позиция, като ефективна комуникация и отлично управление на времето, искам да се съсредоточа и върху усъвършенстване на моите лидерски умения. И се радвам, че свободната позиция при вас предоставя повече възможности за развитието им.

Не искам да работя извънредно.

Ако извънредния труд е причина за решението ви да смените работодателя си, не е проблем да споделите това с интервюиращите. Имайте предвид обаче, че рискувате да ви приемат като човек, който не желае да работи усилено.

Дайте отговор, който ви позиционира като отговорен професионалист, който знае как да управлява времето си добре.

Примерен отговор

Знам, че работя най-добре, когато имам здравословен баланс между работата и личния си живот. Работните ангажименти, които поемам, означават много за мен и планирам внимателно дните си, за да ги изпълнявам ефективно и навреме. За мен е важно да работя за компания, която цени времето ми и ми позволява гъвкавост – разбира се, когато това е удачно.

Подгответе се и за уточняващи въпроси

В зависимост от начина, по който изберете да отговорите на въпроса „Защо искате да напуснете работата си?“, интервюиращите може да имат и последващи въпроси, като например:

  • Опитахте ли да получите повишение/тази позиция в настоящата си компания?
  • Как опитахте да разрешите тези проблеми, преди да решите да потърсите нова работа?
  • Как планирате да предотвратите подобни ситуации на следващото ви работно място?

Обмислете предварително как бихте отговорили и на тях.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!