Защо е толкова трудно да напуснем работа?

0  КОМЕНТАР/И

През 2021-ва се появи явлението Великото напускане. Тази тенденция продължава и в момента. След поредица от сериозни здравни, икономически и политически кризи – и местни, и глобални, работещите вече не са склонни да стоят в компания, която не ги цени, не им плаща подобаващо и не се грижи за тях. Затова и напускането на работа е постоянно обмисляно от почти всеки служител.

Напускането от една страна е доста стресово изживяване – несигурно е, съществува риск човек да попадне на още по-лошо място, не се знае дали няма да е грешка... От друга страна обаче, всеки край е ново начало. И точно в това е очарованието на идеята да напуснем. Ще имаме свободата да започнем на чисто, да се впуснем в нови преживявания и да се наслаждаваме отново на всекидневието си.

Защо тогава е толкова трудно да напуснем, дори и когато имаме съвсем основателни причини за това?

Защо е толкова трудно да напуснем?

Едно от най-големите предизвикателства, с които повечето хора се сблъскват в началото на кариерата си, е намирането на добра работа с прилично заплащане. И след като след толкова години търсене вече имаме точно това, съвсем логично е да се опитаме да го защитим. И да започнем да търсим извинения за лошото поведение спрямо нас или за лошия мениджмънт на работното ни място.

Именно това е причината и по-лесно да пренебрегваме всички предупредителни сигнали, да потискаме инстинктите си и да не се доверяваме на здравия си разум. Може дори и да започнем да вярваме, че нещо с нас не е наред, особено ако близките ни постоянно ни говорят „да не вършим глупости“ и да си стоим там, където вече имаме някаква сигурност.

Съществува ли сигурност на работното място?

Да се колебаете дали да напуснете работа е напълно естествено. Повечето от нас предпочитат стабилността пред несигурността. Нещо повече, много от нас са склонни да вярват, че сигурността изисква жертви.

В резултат прекарваме десетилетия в токсична работна среда, която вреди на здравето и качеството ни на живот, но имайки илюзорната сигурност, че и утре ще имаме заплата. Илюзорна, защото независимо дали работим на трудов договор, на който изпитателният му срок вече е изтекъл, или сме на граждански договор – и двата могат да бъдат прекратени още утре, при това лесно и без никакви драми за работодателя.

Трудовият договор, инерцията и това, че сме свикнали с офиса и колегите, не ни защитават. Винаги можем да се озовем на опашка за регистрация пред Бюрото по труда.

Как тогава да спрем да се самоубеждаваме, че трябва да стоим на сегашното си работно място или, още по-зле, че не заслужаваме нищо по-добро?

Понякога имаме нужда от външен поглед, за да осъзнаем, че заслужаваме нещо по-добро

Хората, които са най-близо до вас и които наистина ги е грижа за вас, разбират отлично какво чувствате и мислите за работата си само по начина, по който говорите за нея. В резултат на това тяхната гледна точка е изненадващо вярна и обикновено отговаря не само на вашите виждания, но и на реалността.

Как да решим какво да правим?

Попитайте някой ваш близък – приятел или роднина, който не е свързан с работа ви, смята ли, че на настоящето ви работно място имате:

1. Възможности за кариерно развитие: Имате ли възможност да развивате уменията си, да обогатявате знанията си и да учите и правите нови неща?

2. Добър мениджър: Ако сте случили на некомпетентен или емоционално незрял шеф, той със сигурност ви дърпа назад и не ви позволява да се развивате като професионалист с темповете, с които ще го правите при подкрепящ ви ръководител.

3. Удовлетворяваща работа: Ако работата ви е монотонна и (вече) ви е доста скучно, време е да потърсите нещо ново, което ще ви предизвиква да учите и ще ви ентусиазира да работите с желание.

4. Добър работодател: Ако работите за компания, която не се интересува от служителите си и не се държи добре с тях, то най-малкото е добре да се огледате какво ви предлага пазара на труда в момента. Не си позволявайте да свиквате с такова отношение към вас. Има и добри работодатели. Да, всеки се интересува преди всичко от печалбата си, но не всеки ще го прави изцяло за ваша сметка.

5. Добро възнаграждение: Ако знаете, че получавате доста по-малко от това, което струва в момента труда ви, няма смисъл да чакате. Особено, ако работите от години за този работодател. Ако е искал да ви даде прилично възнаграждение, вече е щял да го направи. 

Ако получите негативни отговори за повече от 1 от тези 5 критерия, помислете сериозно какво да направите, за да промените ситуацията, в която се намирате.

Как работи упражнението?

Понякога ни е неудобно да говорим за предизвикателствата в работата си с хората, които са ни най-близки. 

Това малко упражнение е предназначено да ви подтикне към конструктивна дискусия, в която да получите външен поглед върху ситуацията ви и да споделите какво наистина чувствате и мислите.

Когато изричаме на глас мислите си, е много по-лесно след това да ги подредим и да извадим почти веднага правилния за нас извод. И вече не е толкова невъзможно и трудно да напуснем и да потърсим нещо по-добро.


Напускането на работа може да ви подейства освобождаващо и да е изключително полезно за самочувствието ви и за кариерното ви развитие. Планирайте го обаче добре.

Дайте си поне месец време, за да изградите стабилен план за действие. А след това още поне месец-два и да започнете да следвате този план, докато все още сте на текущата си работа.


Имате нужда от професионална кариерна подкрепа при търсене на нова, по-добра работа? На ваше разположение сме! Вижте какво ви предлагаме:

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

кариерна консултация

Кариерна онлайн консултация

45-минутна кариерна онлайн консултация по избрана тема.

Пакет с услуги: Търсене на работа

Професионална кариерна подкрепа

Всички наши кариерни услуги, удобно обединени в пакет.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!