Word или PDF при кандидатстване за работа: Кой формат е по-добрият?

Всички знаем, че когато се кандидатства за работа, обикновено кандидатурата се прикачва в онлайн форма за кандидатстване или се изпраща директно по имейл. Какъв обаче е най-подходящия формат за автобиографията и мотивационното ти писмо – Word или PDF?

Виж какви са плюсовете и минусите на двата формата, и защо е важно да знаеш отговора на този въпрос.

More...

Защо формата е важен?

Софтуер за обработка на кандидатури (Applicant Tracking System)

Applicant Tracking System (ATS) е компютърен софтуер, който приема и съхранява информация за кандидатите за работа за различни свободни позиции.

Много работодатели използват такъв софтуер в процеса по подбор на служители. Чрез него те се опитват по-бързо и точно да идентифицират подходящите за тях кандидати, като така пестят пари и време за преглед на всяка кандидатура от техен служител.

Какво прави софтуера?

ATS търси във всеки постъпил документ определени ключови думи (в повечето случаи част и от обявата за работа) и заложени от работодателя критерии, като например наименованията на позициите, които кандидатите са заемали или годините трудов стаж на определена позиция.

Така, съобразявайки се с тези критерии, ATS премахва кандидатурите, които не отговарят на минималните изисквания на работодателя.

Какво да направиш?

Това, което трябва да знаеш, е че ATS обикновено не разчита синоними, графики, снимки, и има проблеми с обработката на информация от определени формати на документи. Като кандидат за работа, следва да се съобразиш с тези евентуални ограничения. 

Затова обмисли добре ключовите думи, които ползваш, шрифтове и форматирането на твоите документи за кандидатстване, за да не отпаднеш още в началото на селекцията, ако потенциалния работодател използва такъв софтуер.

При изпращане на автобиография

Избери правилния формат на документ

Основно правило при изготвяне на CV е да го имаш както във Word, така и в PDF версия.

Съвет

Всеки път, когато актуализираш Word-овската си автобиография, експортирай и запаметявай и PDF версията ѝ. Така винаги ще имаш актуално нейно копие и в двата формата.

Прочети внимателно какви са изискванията на работодателя за изпращане на кандидатури за работа и има ли предпочитания към определен формат. 

Обикновено изискванията са документите, които изпращаш, да са във Word (.doc или .docx) или в PDF формат. Виж техните плюсове и минуси.

Word

Повечето работодатели, които имат изисквания към формата на документите, обикновено предпочитат да получават документи в Word формат. И това е така, защото MS Word е най-универсалната и популярна програма за обработка на текст, и обикновено вече се използва в ежедневните им работни процеси.

Плюсове и минуси на форматирането на CV във Word формат

Плюсове

 • Широко разпространен и популярен формат
 • Лесен за използване
 • Лесен за сканиране от ATS

Минуси

 • Възможно е работодателят да не може да отвори документа, ако няма новата версия на MS Word
 • Има проблем с конвертирането на специалните символи
 • Форматирането може да се размести, ако файла се отвори с неправилната програма

PDF

Има и работодатели, изразяващи предпочитания за получаване на кандидатури за работа в PDF формат. Този формат може да бъде отворен и прочетен правилно от повечето операционни системи, включително и мобилните, без да променя форматирането на файла.

Плюсове и минуси на форматирането на CV в PDF формат

Плюсове

 • По-добро качество на снимките и графичните елементи
 • Възможност за по-добро графично оформление на документа
 • Файлът може да бъде отворен в движение от мобилен телефон без промяна във форматирането

Минуси

 • Текстът може да не бъде прочетен правилно от някои стари версии на ATS
 • ATS няма да обработи графиките, текстовете, поставени в графични елементи, и снимките
 • Работодателят може да има проблем с отварянето на по-големите размери PDF файлове

Ако изпращаш автобиографията си в PDF формат, увери се, че текстът във файла може да бъде маркиран с курсора. Това ти гарантира, че ATS ще може да го прочете. Освен това, премахни всички графични елементи и снимки, тъй като ATS просто ще ги пропусне.

Постави наименование на файла

Не забравяй, че работодателят вижда наименованието на документа, който изпращаш.

Включи твоето име в наименованието на файла, така че работодателят да разбере от пръв поглед кой кандидатства. Например: CV-Ivan-Ivanov.pdf или Ivan_Ivanov_CV.docx

Съвет

Не използвай прекалено общото „CV“ или още по-лошите му варианти „CV1“ или „CV2“.


Има вероятност работодателят да реши, че не се интересуваш достатъчно от работата, за да персонализираш файловете си специално за позицията. Или че това е поредната позиция, за която кандидатстваш. Това също така не му помага по никакъв начин да те запомни.

При изпращане на мотивационно писмо

Когато изпращаш кандидатурата си по имейл, можеш да поставиш текста на мотивационното си писмо в текста на имейла или да го прикачиш в отделен файл.

Ако го изпращаш като отделен прикачен файл, използвай същия формат на документ, като този на CV-то ти.

Съвет

Ако автобиографията ти е в PDF, мотивационното ти писмо също трябва да бъде в този формат.


Използвай и същия начин на наименование на документа, напр. CL-Ivan-Ivanov.pdf.

За финал

В стремежа си да улеснят работата си, компаниите използват различни софтуери за обработка и управление на кандидатури за работа.

Но както при всяка автоматизация, това води и до някои неочаквани проблеми. Автоматизираните системи не разчитат графични елементи и имат затруднения с обработката на някои формати на документи.

За не бъде отхвърлена кандидатурата ти още преди да е попаднала пред погледа на човек, обмисли внимателно всички плюсове и минуси на 2-та най-разпространени формата на документи, и избери кой да използваш - Word или PDF, когато изпращаш автобиографията и мотивационното си писмо.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!