Професия „Специалист по маркетинг на съдържанието“

0  КОМЕНТАР/И

Имате талант за писане и искате да работите в маркетинг сферата? Тогава позицията Специалист по маркетинг на съдържанието може да е точно това, което търсите.

Маркетингът на съдържанието е дейност по привличане на подходящата аудитория към уеб сайта на конкретен бизнес. Това се постига чрез предоставяне на ценна, полезна информация в писмена форма.

Целта е да се изгради силна връзка с целева аудитория – тази, която би ползвала или вече ползва продукти и услуги на компанията. Затова и съдържанието трябва да отговаря на техните нужди и интереси, а не просто да популяризира продуктите или услугите.

Специалистите по маркетинг на съдържанието разбират начина, по който потребителите мислят, и знаят как да създадат съдържание, което да ги ангажира. Така, че почти сигурно това да доведе до продажба – сега или в бъдеще.

Вижте какво прави Специалиста по маркетинг на съдържанието в тази статия, както и какви умения и квалификации са му необходими за една успешна кариера.

Работна роля и функция

Специалистът по маркетинг на съдържанието е професионалист, който проучва, планира, създава, разпространява и анализира онлайн съдържание с цел привличане и ангажиране на потенциални клиенти.

Той обикновено създава публикации в блогове на сайтове, ръководства с инструкции, инфографики, постове в социални мрежи, визуализации, които придружават текстовете, и др.

Съдържанието, което създава, следва да:

 • повишава осведомеността за марката
 • ангажира читателите
 • привлича потенциални клиенти
 • превръща потенциалните клиенти в купуващи клиенти
 • превръща еднократно закупилите клиенти в постоянно пазаруващи 

Работни задължения и отговорности

Специалистът по маркетинг на съдържанието отговаря за планирането, създаването, разпространението и анализирането на съдържание за уеб сайта на бизнеса и профилите му в социалните медии.

В зависимост от бранша, в който оперира фирмата, работата му може да включва дори и създаване на електронни книги и технически ръководства.

Вижте някои от по-общите отговорности:

 • Проучване – добро познаване на темата и задълбочено разбиране за аудиторията, за която се създава съдържание.
 • Стратегия – създаване на пътна карта, синхронизирана с бизнес целите, за да се гарантира, че маркетинга на съдържанието е насочен в правилната посока.
 • Промотиране и разпространение на съдържание – обсъждане с различни вътрешни екипи на стратегията, която ще ползва за популяризиране на съдържанието, за да достигне статията или публикацията до възможно най-голяма аудитория.
 • Планиране – вземане на решение кога и къде да се публикуват конкретните статии, постове, и др. съдържание. Това включва създаване на календар за седмици, месеци или дори години напред.
 • Създаване на съдържание – включва писането или създаването на съдържание, като например оптимизирани статии за сайт или създаване на цялото съдържание за маркетинг кампании в социалните мрежи.
 • Одит на съдържанието – преглед колко ефективна е била дадена стратегия, за да се види какво наистина е проработило за конкретната аудитория.
 • Анализ и ефективност – проверка в данните за представянето на съдържанието, за да се види кога публикациите са се представили най-добре. Разглеждат се общите резултати, като брой потенциални клиенти, направени покупки и др.
 • Междуекипно сътрудничество – комуникацията между екипите е жизненоважна, за да се синхронизира календара със съдържание с общите промоционални кампании на бизнеса за всеки месец от годината.

Работно място

Маркетингът на съдържанието е ключова функция за всички компании, които продават продукти и услуги, и които имат онлайн присъствие.

Някои от браншовете, в които можете да работите, са:

 • Търговия на дребно
 • Телекомуникации
 • Банков и финансов сектор
 • Информационни технологии
 • Рекламни и маркетингови агенции
 • Козметика
 • Фармация
 • Фитнес и спорт
 • Услуги

Работната среда е различна, в зависимост от работодателя ви. По-често обаче ще работите от вкъщи, отколкото в офисна среда.

Работното време е стандартно, ако сте назначени на трудов договор.

Кариерно развитие

Има няколко различни начина да се занимавате с маркетинг на съдържанието. 

Специалист по маркетинг на съдържанието, работещ за конкретен бизнес

Някои хора предпочитат да работят от 9 до 5, да получават сигурна заплата, работодателят им да ги осигурява и винаги да има постоянен поток от съдържание за писане.

Ако изберете този път, обикновено стартирате работа като част от по-голям екип на по-ниски позиции, като Маркетинг стажант, Младши маркетинг специалист, и др.

Специалист по маркетинг на съдържанието, работещ на свободна практика

Тук работите за себе си и за повече от един бизнес. Клиентите си обаче търсите сами, което не винаги е предпочитано. Има повече риск и по-малко надеждност, които не са непременно подходящи, ако това ще е основния ви източник на доход.

Работното време обаче е доста гъвкаво, което означава, че има повече възможности да прекарвате време с любимите си хора или просто да работите спокойно от вкъщи.

Разгледайте платформи като Freelancer.com, Freelance.bg и Upwork.

Кариерни пътища

 • Стажант в Маркетинг отдел > Специалист по маркетинг на съдържанието > Ръководител на маркетинг отдел > Маркетинг директор
 • Маркетинг стажант > Маркетинг Специалист > Специалист по маркетинг на съдържанието > Работа на свободна практика
 • Стажант в маркетинг агенция > Младши Маркетинг Специалист > Специалист по маркетинг на съдържанието > Мениджър Ключови клиенти > Маркетинг мениджър

Квалификация

Умения

За да сте успешни на позицията Специалист по маркетинг на съдържанието, трябва да притежавате разнообразни умения.

Ето основните:

 • Писане: Важно да имате отлични умения да боравите писмено с думи и да ви харесва да създавате текстове, които да постигат конкретна цел. Правилното ползване на граматиката и пунктуацията също са доста важни.
 • Анализ: Работа с различни инструменти, за да решите кои кампании работят добре и кои не. За да сте ефективни, следва да имате умения за разчитане на данни за трафик на уеб сайт в различни платформи, като например Google Analytics. Ако можете да интерпретирате този тип информация, можете лесно да разработите след това по-добре работещо съдържание.
 • SEO: Добре е да разбирате и как работи оптимизацията за търсачки (SEO). Това знание е важно за покачването на съдържанието ви по-високо в страниците с резултати от търсене в интерент. Така осигурявате по-високи нива на трафик към сайта и по-успешна кампания.
 • Стратегия: Важно е да можете да създавате календари със съдържание (дори и в Excel), където да планирате бъдещи кампании. Така знаете във всеки един момент за какво следва пишете, какъв тип материал да създадете и кога и къде ще го публикувате.
 • Потребителско поведение и психология: Разбирането ви за човешката психика ви улеснява в създаване на съдържание, което ангажира силно аудиторията и най-важното – постига целта си.

Образование

Висшето образование не е задължително за заемане на тази позиция. Това изискване обаче може да варира, в зависимост от бранша, в който оперира компанията, в която кандидатствате за работа. Обикновено доброто хуманитарно висше образование ви дава предимство, както и отличното владеене на английски език.

Лични характеристики

Успешните професионалисти, работещи на позиция Специалист по маркетинг на съдържанието, трябва да могат да пишат отлично, да са организирани и да работят ефективно в екип.

Освен това те трябва да притежават и следните характеристики:

Плюсове

Маркетингът на съдържание е цяла индустрия, която няма да изчезне скоро.

Всички компании присъстват и онлайн и имат нужда от писмено съдържание за своите маркетингови кампании. Затова и винаги ще им трябват хора, които да го създават.

Ето защо кариерата като Специалист по маркетинг на съдържанието е една от успешните в наши дни.

Маркетингът на съдържанието е много добър избор за хора, които искат да съчетаят креативността си със стратегическа, аналитична работа. Освен това предлага и много възможности за професионално развитие.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!