Пълноценна почивка по време на празници: Как да се откъснете напълно от работата?

0  КОМЕНТАР/И

За повечето хора Коледните и Новогодишни празници са чудесна възможност да си починат и да прекарат малко време на спокойствие с любимите хора. За други обаче идеята за почивка им се струва невъзможна. Ако планирате да се откъснете от работата си и да се отдадете на пълноценна почивка през идващите седмица-две, вероятно вече сами си създавате натиск да завършите всичките си задачи за няколкото оставащи работни дни. И ако нещо остане, планирате да го свършите на спокойствие по време на почивката.

Празниците обаче са време за възстановяване, затова опитайте се да релаксирате наистина, така че когато най-накрая дойде време да се върнете на работа, да сте свежи и готови да дадете най-доброто от себе си.

Това откъсване ви помага да намалите работния стрес и да не прегорите. Ситуация, която не само понижава качеството на работата ви, но оказва влияние и върху всяка област от живота ви - от здравето до личните ви взаимоотношения.

Добре управляваният баланс между професионалния и личния живот е това, което ви позволява да почивате наистина пълноценно, без обаче да правите компромис с успеха на работното си място.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се отдадете на пълноценна почивка този декември.

Подгответе се

Ако сте от хората, които проверяват постоянно имейлите си, откъсването от работа може да не ви се получава лесно. Не само, че навикът постоянно да сме на разположение умира трудно, но мисълта за прекъсване на връзката с работния ви живот вероятно предизвика у вас безпокойство и стрес.

Постeпенното навлизане във ваканционния период обаче може да направи процеса на откъсване от работата по-лесен. Ето какво може да пробвате, за да улесните живота си и да се насладите на пълноценна почивка:

Изключете технологиите за ден пробно

В работните дни преди Коледа и Нова година, опитайте се да прекарате един неработен ден офлайн. Изключете телефона и лаптопа си в някой почивен ден.

Ще установите, че нищо лошо няма да се случи, ако не сте на линия – нито в работата ви, нито в социалните мрежи. Чудесен начин да успокоите гласа в главата ви, който ви казва, че всичко ще се разпадне в момента, в който започнете да си почивате по празниците.

Направете списък със задачи за след празниците

Случвало ли ви се е да лежите будни вечер и да мислите за всички неща, които трябва да направите утре? В тази ситуация умът ви е нащрек и не ви позволява да заспите. Ако по време на празничните почивни дни ви се случи същото, този мисловен процес ще ви разсейва от прекарването на качествено време със семейството и приятелите ви.

Затова, за да успокоите ума си и да му позволите да се наслади на празниците, в един от последните ви работни дни запишете всички задачи, върху които да се съсредоточите, когато се върнете на работа. Поставете им и срокове. След това не поглеждайте списъка, докато не дойде време за него.

Така ще сте сигурни, че няма да забравите какво и до кога трябва да направите, когато се върнете. И ще се отпуснете и релаксирате качествено.

Идентифицирайте слабостите си

За много от нас изкушението да сме постоянно в работен режим, дори и в свободното време, е основната пречка за поддържането на здравословен баланс между работа и личен живот.

За да избегнете това по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празнични дни, преценете кои са тези действия (превърнали се в навици), които ще ви е трудно да загърбите и кога е най-вероятно те да попречат на доброто прекарване на свободното ви време.

Това може да е проверката на имейли, когато обядвате, или включването в работен режим за 10 минути след като се приберете вечер вкъщи в извънработно време. Тези на пръв поглед дребни действия могат бързо да добавят часове допълнителна работа и да повлияят неблагоприятно на желанието ви за откъсване от работата.

След като идентифицирате областите, които със сигурност ще ви попречат да се отдадете на заслужена пълноценна почивка, заменете ги с по-релаксиращи дейности. Така ще ви е по-лесно да не се върнете обратно в работен режим.

Например, вместо да отговаряте на служебни имейли, започнете книгата, която купихте лятото и ви чака на шкафчето или в електронния четец от месеци.

Ето още няколко идеи:

Изключете известията на телефона си

Настройте автоматичен отговор „Извън офиса“ на служебния си имейл в последния си работен ден преди почивката и изключете известията за служебните си имейли на телефона си.

Приучени сме веднага да си проверяме известията, имаме вече изграден рефлекс - чуваме звук и след това получаваме незабавно удовлетворение под формата на текст, че някой харесва наша снимка, например. За съжаление, това често е имейл от колега след 21:00 часа, оплакване от клиент или спам.

Изключването на известията ще направи живота ви много по-спокоен и ще ви позволи да не мислите за работа по време на празниците.

Насладете се на поне 1 ден без технологии и интернет

Все повече и повече се говори за необходимостта да се изключим от технологиите поне за ден седмично. Това не само ще ви помогне да избегнете служебни имейли и ще елиминира излишния работен стрес, но и ще премахва разсейването и ще ви позволи да се съсредоточите върху прекарване на приятно време със семейството и приятелите ви.

Изключете телефона и лаптопа си, за да си позволите наистина да прекъснете връзката с работата и да си почивате качествено.

Защо балансът работа-личен живот е толкова важен?

Обикновено, когато имаме работа за вършене, е доста по-трудно да се насладим на почивката си. Трудно е да устоим и на изкушението да бъдем винаги на разположение. Независимо дали става дума за колега, който се нуждае от помощ, или за криза, която трябва да бъде спешно овладяна.

Колкото и важно да е това за кариерното ви развитие обаче, от решаващо значение е да осъзнаете колко важен е балансът между работа и личния ви живот.

Истинското откъсване от работата не само ви помага да се отпуснете и да се насладите на пълноценна почивка, но всъщност ви прави и по-продуктивни в дългосрочен план.

Освен това, добрият баланс между професионалния и личния ви живот има положително въздействие върху настроението ви, което от своя страна подобрява мисленето и ви зарежда с енергия, позволявайки ви да работите доста по-качествено, да сте по-здрави и да се чувствате добре.

Ето какво да обмислите тук, за да си починете наистина по време на Коледните и Новогодишни празници:

Прекарвайте възможно най-много време навън

Технологиите ни помагат да се свързваме незабавно с хората, които харесваме, но и да работим във всяка секунда, независимо къде се намираме. В резултат не прекарваме много време далеч от екраните. А това вреди на здравето ни.

Синята светлина, генерирана от екраните, например, пречи на съня. Само 10 минути на телефона преди лягане може да доведе до нарушаване на съня до 1 час след това. Колкото повече време прекарваме пред телефони, таблети и компютри, толкова повече нарушаваме циркадния си ритъм, което ни кара да се чувстваме постоянно уморени.

Решението? За истинско откъсване от работата по празниците и пълноценна почивка, прекарвайте възможно най-много време навън, а не пред лаптопа и телефона.

Чистият въздух подобрява съня, имунната система и намалява стреса. Самото гледане към планината или друг природен пейзаж има незабавна физиологична полза. Затова, разхождайте се навън във всеки удобен момент.

Отделете време само за себе си

Отделянето на време за себе си означава активно да правите нещо, което ви харесва и ви доставя удоволствие, нещо, което си е лично ваше и е само за вас самите. Това може да е свирене на инструмент, рисуване, занимаване с ваше хоби.

Като сте креативни и инвестирате в собственото си време, вие презареждате и се чувствате в синхрон със себе си. Тази хармония, този баланс е това, което ви помага да намалите напрежението и да сте по-спокойни – и по време на празничните почивни дни, и след това, когато се върнете на работа.


И ако все още не сте убедени, че ще можете да се откъснете от работата и да се отдадете на пълноценна почивка по време на празниците, последвайте този съвет: „Ако нещо е спешно, поемете дълбоко въздух и не правете нищо. Защото много малко неща в живота са наистина спешни!“


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!