Как да се откъснете напълно от работата и да се насладите на пълноценна почивка без стрес: 6 полезни съвета

0  КОМЕНТАР/И

Бърнаутът е реално състояние. През 2019 г. Световната здравна организация официално дефинира синдрома като енергийно изчерпване, изтощение и изпитване на негативни емоции и чувства в резултат на хроничен стрес на работното място. Вземането на отпуск и излизането в почивка е едно от най-често ползваните превантивни средства за справяне с това състояние.

За съжаление, времето, в което сме далеч от офиса, не винаги е толкова безгрижно, както би следвало да бъде. Стресът дали не се е случило нещо важно в офиса, тревожността, че сме необходими, но не могат да се свържат с нас, и общото усещане за вина преобладават при почти всички работещи.

Мислейки си постоянно за работа обаче (или дори работейки!), влияе негативно на взаимоотношенията с близките ни, откъсва ни от настоящия релаксиращ момент и рязко понижава настроението ни.

Има няколко стратегии, които могат да ви помогнат да се откъснете от работата си и да се насладите на пълноценна почивка без стрес и без чувство на вина. Вижте ги.

More...

Това звучи ли ви познато:

  • Обикновено работите по 8-10 часа на ден, ползвайки много кратки почивки, за да хапнете набързо.
  • Постоянно изпитвате нужда да се върнете към работата си и да продължите да работите по вече завършените си задачи, за да ги направите още по-перфектни.
  • Когато се опитате да заспите вечер, се чувствате неспокойни и не успявате да се отпуснете.
  • Постоянно си мислите, че сте забравили да направите нещо и започвате да премисляте наново всичко, което сте правили днес.
  • Уикендите ви са за наваксване с работата, а не за прекарване на време с близките ви хора.
  • Чувствате се виновни, че сте се откъснали от работата си и сте се отдали на заслужена почивка.
  • Не се чувствате отпочинали дори и след отпуската си.

Прекаленото работно натоварване води до бърнаут и може да доведе до здравословни проблеми. Затова имате нужда от здравословен баланс между личния си живот и работата.

И вземането на отпуск е само първата стъпка в тази посока. След това обаче трябва и наистина да си почивате!

пълноценна почивка без стрес - 6 съвета

Пълноценна почивка без стрес по време на отпуск: 6 съвета

1. Подгответе се за излизане в отпуск

Подготовката за излизането ви във ваканция е критичен, но често пренебрегван фактор.

Предварително обмислите как ще протича работния процес без вас и споделете предложенията си с вашия мениджър и колегите си.

Кой предлагате да е основният отговорник за вашата работа? Към кой ще се обръща той или тя, ако се появи проблем? Предайте му цялата информация, която е необходима, за да може да свърши добре работата ви.

Споделете с колегите си и дали, кога и как могат да се свързват с вас, за да управлявате очакванията им, че няма да сте налични постоянно.

Предприемането на тези превантивни стъпки помага за премахване на притесненията ви, че нещо ще се обърка фатално, докато отсъствате.

2. Свикнете да не сте на линия постоянно

Проучване от 2016 г. демонстрира нарастващата ни зависимост от нашите телефони. То установява, че човек докосва смартфона си средно 2617 пъти на ден!

Затова е ясно, че само защото сте на почивка, не означава, че непременно ще изключите телефона си. А това означава и да сте постоянно на линия.

Един от най-големите стресори, които възникват от това, не са толкова работните имейли, които получаваме, а самата мисъл за тях, идеята, че всеки момент може да получим имейл. И това постоянно притеснение, тази лека тревожност вървят ръка за ръка с постоянната проверка на телефона ни.

За да се възстановят от стреса, хората се нуждаят както от време, в което не работят, така и от време, в което не мислят за работа. Но непрекъснатото насочване на вниманието ни към работата не ни позволява да прекъснем дори и за момент връзката си с нея и да презаредим.

Какво да направите?

  • За някои хора вземането на решение за проверяване на имейлите само веднъж дневно облекчава почти компулсивната нужда от постоянната проверка през остатъка от деня. 
  • Други пък установяват, че по-драстичните мерки работят по-добре за тях – като направо да изключат телефона си за няколко дни.

Пробвайте кое е най-работещо за вас и направете всичко възможно да сте далеч от работата си – и физически, и онлайн. За да преживеете наистина пълноценна почивка без стрес.

Прекарвайте възможно най-много време навън

3. Прекарвайте възможно най-много време навън, сред природата

Независимо дали просто се разхождате или седите на плажа, излизането навън намалява хормоните на стреса и облекчава негативните емоции.

Природата има невероятна сила да ни отпуска и зарежда – особено ако работим в офис среда и нямаме възможност да сме достатъчно време навън в ежедневието си.

Проучване установява наличие на силна връзка между чувствата ни и техния положителен ефект върху нас. Когато участниците са сред природата са по-жизнени и изпитват цялостно удовлетворение от живота, в сравнение с тези, които имат по-спорадичен контакт с природата.

Затова и всички специалисти препоръчват да прекарвате възможно най-много време навън, за да намалите стреса и безпокойството си, и да подобрите цялостното си психическо благополучие.

4. Отдайте се на точните за вас релаксиращи активности

Най-добрите активности за възстановяване от работен стрес включват някакъв вид релаксираща дейност. Подобни преживявания обаче са различни за всеки.

Може подходящите за вас дейности да са йога или дълга разходка, или пък да се нуждаете от по-интензивно физическо натоварване, за да се освободите мислите и тялото си от натрупания работен стрес.

Но не е нужно да става въпрос само за физическо натоварване.

Дейностите, стимулиращи ума ни и несвързани с работата ни, също ни помагат да се възстановим от работния стрес. Като например, усвояване на нещо ново (например, включване в курс по гмуркане), посещаване на исторически забележителности, и т.н.

Как си почивате, когато не сте в отпуск? Какво ви разтоварва най-добре?

Интегрирайте подобни активности в почивката си.

Бъдете спонтанни

5. Бъдете спонтанни и не планирайте всичко до последния детайл

Ако имате на разположение само няколко дни на ново място, може да се изкушите да планирате всеки момент от времето си. Но спонтанността е един от основните фактори, допринасящи за изпитването на чувство на щастие по време на почивка.

Според това проучване хората са склонни да се наслаждават по-малко на планираните развлекателни дейности, отколкото на тези, които не са планирани.

Когато планирате почивката си до последната подробност, е по-малко вероятно да се отпуснете и да се насладите на момента. Освен това, спазването на строг график може да е доведе до излишен стрес и да е изтощително.

Вместо това, бъдете спонтанни, за да можете напълно да се потопите във всички нови, вълнуващи преживявания.

Оставете всичко да се развива органично и просто се опитайте да се движите по течението. Тъй като обичайният ви начин на живот не позволява такава гъвкавост, ще усещате времето си като уникално прекарано и запомнящо се. А това напълно ще ви откъсне от мисълта за работата ви и ще се отдадете на наистина пълноценна почивка без стрес.

6. Управлявайте правилно завръщането си на работа

Обикновено повечето хора планират отсъствието си от работа, но не обмислят как ще се върнат обратно в работен режим. Връщането на работа и изпитването на позабравеното усещане за стрес може да заличи ползите от почивката ви само за няколко дни.

За да предотвратите това, отделете ден-два, за да наваксате с имейлите си, например, и да планирате следващите си работни дни, вместо веднага да се впуснете в справяне с важна работна задача. Планирайте и организирайте в началото, за да навлезете плавно в обичайния си работен ритъм.

Преходният период ви позволява да си възвърнете управляемо работно натоварване, така че да не си причините ударна доза стрес.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!