Отхвърляне на предложение за работа без да горите мостовете си (+2 примерни имейла)

Търсите активно работа и сте били на доста интервюта в много и различни компании. В резултат получавате не едно, а цели две предложения за работа. Едното напълно отговаря на кариерните ви цели, докато другото не е лоша възможност, но не е толкова добро като първото.

Въпросът е: Как да отхвърлите предложението за работа без да горите мостовете си и да проваляте евентуални бъдещи възможности за работа? Защото, дори и дадена възможност не отговаря на всички ваши желания в момента, тя пак може да е добра опция в бъдеще. Никога не знаем какво ще ни донесе утрешният ден, затова е добре да не затръшваме вратата напълно.

Ако се окажете в тази ситуация, ето няколко съвета за отхвърляне на предложение за работа, което по-късно може да искате (или да се наложи) да приемете.

4 съвета за учтиво отвърляне на предложение за работа

Може би си мислите, че да откажете ще е достатъчно, но това всъщност е минимумът. Ключът към правилното отхвърляне на предложение за работа без да изгаряте мостовете си е да съобщите отказа си възможно най-внимателно и да сте ясни и конкретни.

Не забравяйте, че казвате „Не“ не само офертата, но и на цялото време, което потенциалния работодател е инвестирал във вас по време на процеса по подбор. Затова и той следва наистина да разбере защо сте взели това решение. Особено ако през последния месец сте му казвали постоянно, че силно се интересувате от позицията.

Ето някои стратегии как да подходите в тази ситуация:

1. Изяснете причините

По същия начин, по който по време на интервютата обяснявате защо искате тази работа, сега е време да дадете ясно обяснение защо тя вече не е подходяща за вас. Бъдете ясни и конкретни.

Пример

Вместо да кажете: Реших, че заплатата в AБВ ООД е по-добра от това, което ми предлагате.


Кажете: Приех оферта от друга компания, която отговаря по-добре на моята квалификация и на кариерните ми цели.

2. Не се дръжте пренебрежително или арогантно

Грешният начин да отхвърлите предложение за работа е да изглеждате и звучите пренебрежително или арогантно. Покажете с думи и действия, че ви е грижа за компанията.

Не е нужно да изброявате всеки детайл от решението си, особено ако е нещо, което няма да е приятно да се каже или чуе. Но демонстрирайте, че сте отделили време да обмислите решението си и ви е било трудно да го вземете.

Съвет

Имайте предвид, че това е професионален разговор. Дори ако няма да работите за компанията в този момент, вашето поведение и думите ви са от значение.

3. Проявете емпатия

Никой не обича да бъде отхвърлян. И вие, като търсещи работа, знаете най-добре колко е неприятно да получите отрицателен отговор, след като наистина сте се надявали да чуете „Да“.

Ето защо не бива да се изненадвате, ако представителите на работодателя изглеждат разстроени и неприятно изненадани, когато откажете предложението им. Особено ако по време на целия процес са инвестирали време и ресурси да ви опознаят и като професионалист, и като човек.

Опитайте се да проявите разбиране. Техните чувства и емоции ще се уталожат, ако подходите към ситуацията с емпатия и уважение.

Пример

Можете да кажете: Искам да ви благодаря за предложението за работа и да се извиня предварително за неудобството, което ще ви причиня.

4. Обмислете кой е най-подходящия начин да съобщите решението си

Най-ефективният начин за отхвърляне на предложение за работа е директния разговор - по телефон или лично. Това ви дава пространство за по-ангажиращ диалог, в който и двете страни ще можете да изразите ясно мислите си.

Съвет

Повечето компании вече осъществяват процеса си по подбор основно чрез имейл комуникация и виртуални срещи. Ако случаят е такъв, включите причините, поради които отхвърляте предложението за работа, в официален имейл.

Отхвърляне на предложение за работа: 2 примерни имейла

И говорейки за учтиво отхвърляне на предложение за работа по имейл, ето какво да направите.

Не е нужно да пишете супер дълъг текст. Важно е обаче да изясните, че решението ви вече е взето, да посочите причините за него и да изразите искрена благодарност за отделеното време.

Вашият имейл следва да включва:

  • Официален поздрав към специалиста по подбор (или към представителя на компанията, с когото комуникирате във връзка с кандидатстването ви за конкретната позиция).
  • Първи параграф, в който накратко изразявате своята благодарност за възможността да участвате в този подбор и продължавате с това, че отказвате предложението за работа.
  • Втори параграф, даващ ясно обяснение за вашето решение и причините, които стоят зад него.
  • Заключителна фраза, с която още веднъж благодарите на специалиста по подбор.

Ето и 2 примерни имейла за отхвърляне на предложение за работа (кликнете върху заглавието, за да видите текста):

Примерен текст #1: Приели сте друга оферта за работа

Уважаема г-жо Тодорова,

Преди всичко искам да ви благодаря за предложението ви да работя като Мениджър продажби в AБВ ООД. Беше ми изключително приятно да се запозная с вас и да науча повече за компанията и успешният начин, по който работи. Въпреки това, след внимателно обмисляне, взех решение да приема предложение за работа в друга фирма.

Въпреки че оценявам вашето предложение и бих се радвал да работя за AБВ, смятам, че позицията, която вече приех, е по-подходяща за моя професионален опит и е в пълно съответствие с кариерните ми цели в момента.

Искам отново да ви благодаря, че отделихте време да ме опознаете и да се извиня за неудобството. Пожелавам на вас и на търговския екип на AБВ успех и очаквам с нетърпение пътищата ни да се пресекат в бъдеще.

С уважение,

Иван Иванов

Примерен текст #2: Заплатата не отговаря на очакванията ви

Уважаема г-жо Тодорова,

Оценявам високо предложението ви да заема позицията Мениджър продажби в AБВ ООД. Беше ми изключително приятно да се запозная с вас и да науча повече за компанията и успешният начин, по който работи. Радвам се и ценя високо и възможността да опозная по-добре културата и ценностите на фирмата.

За съжаление обаче ще трябва да откажа офертата ви за работа, тъй като заплатата и придобивките, които предлагате, не отговарят на очакванията ми. Отворен съм за бъдещи разговори по въпроса, ако прецените, че има възможност за гъвкавост в това отношение.

Благодаря ви отново за предложението и че отделихте време да ме опознаете. Пожелавам на вас и на екипа по продажбите на AБВ всичко най-добро и с нетърпение очаквам пътищата ни да се пресекат в бъдеще.

С уважение,

Иван Иванов

След като напишете писмото си, не забравяйте да го прегледате и коригирате, ако необходимо. Всяка комуникация с потенциален работодател следва да е възможно най-професионална, дори и да не планирате да работите заедно в момента.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!