Несъгласие на работното място: 10 съвета

0  КОМЕНТАР/И

Често се случва да имаме несъгласие на работното място с хора, чиито мнения и идеи се различават от нашите.

Когато подхождаме към тях по правилния начин, тези несъгласия често водят до по-добри резултати и не пречат на взаимоотношенията с колегите ни. Реалността обаче обикновено не е такава.

Независимо дали не сте съгласни с колегата от съседното бюро или с шефа си по време на работна среща, е добре да проявявате несъгласието си по уважителен и конструктивен начин.

Ето няколко съвета как да го направите, така че да продължите да сте в отлични взаимоотношения с всички на работното си място.

More...

несъгласие на работното място - 10 съвета

10 съвета за конструктивно изразяване на несъгласие на работното място

За да поддържате продуктивни взаимоотношения, от съществено значение е да разберете как ефективно да изразявате своето несъгласие на работното място. Ето няколко съвета:

1. Подбирайте внимателно битките си

Ако постоянно сте несъгласни с всичко и всеки, околните ще ви възприемат като вечно спорещ и неприятен за работа човек. И няма да склонни дори да ви изслушат, когато предложите нещо важно.

Така че, избирайте да стартирате само важните „битки“, които са съществени и от значение за всички.

2. Не намесвайте личния елемент в разногласията на работното място

За да изразявате несъгласие на работното си място по уважителен начин, важно е да помните, че причината за вашето разногласие не е колегата ви и неговата личност.

Вие не сте съгласни с него, базирайки се на фактите, на вашия опит и интуиция, на предишните си успехи и неуспехи, и имайки предвид корпоративната култура на вашата организация. А не защото ви е антипатичен.

Затова, съсредоточете се върху поведението му и събитията, а не върху личността му.

Например, вместо „Когато направи това…“, кажете „Когато се случи това…“. И не позволявайте на емоциите си да повлияят на вашия професионализъм. Запазете спокойствие и не ползвайте лични нападки по време на спор или когато изразявате несъгласие.

3. Запазете професионална нагласа и демонстрирайте уважение

Показването на неуважение към идеите или позицията на колега е изключително неуместно – насаме или по време на среща на екипа.

Можете да имате разногласия с колегите си, без да ги карате да чувстват, че това, което мислят, е грешно.

Проявявайте уважение към колегите си. Не се опитвайте и да манипулирате ситуацията, като например да играете ролята на жертва или да сте постоянно в атака. Никоя от тези две тактики не би била успешна и професионалната ви репутация ще пострада.

4. Фокусирайте се върху това, което може да научите

Хората обикновено влизат в разногласия единствено с намерението да докажат своята гледна точка и да убедят другата страна в правотата си. И искат да покажат на всяка цена, че другите грешат.

Този подход никога няма да даде резултатите, на които се надявате.

Ако подходите към ситуацията с желание да научите нещо ново, с любопитство, тогава всяко разногласие ще води до смислена промяна. И няма да нарушава добрите взаимоотношения с колегите ви.

5. Разберете другата гледна точка

Ако идентифицирате какво стои в основата на проблема, е по-вероятно наистина да успеете да проведете ползотворна дискусия и да управлявате вашето несъгласие успешно.

Затова, за да разберете другата гледна точка, задавайте въпроси, като например:

  • Какво те притеснява относно този проект?
  • Какво те притеснява в това, което предлагам?
  • Какво трябва да се случи, за да се съгласиш да приложим този начин на действие?
  • С кои аспекти на моето предложение си съгласен?

6. Слушайте внимателно

По време на несъгласие на работното място, вие следва да можете да изразявате правилно позицията на другата страна по въпроса.

Опитайте се да слушате активно, за да разберете това, което казва колегата ви.

Умения за отразяване

Хората губят много време в спорове, които биха могли да бъдат избегнати, ако просто разбираха по-добре позицията на другия човек.

Перифразирайте това, което казва вашия колега, същността на това, което смятате, че предлага.

Например, „Ваня, доколкото разбирам, твоята позиция е тази ...“  Така показвате на колегата, че го слушате внимателно и се опитвате да го разберете, вместо просто да спорите с него.

Говорете само от ваше име

По време на несъгласие на работното място, сериозна грешка е да говорите от името на когото и да било, освен от ваше име. Колкото и да се изкушавате да използвате фрази като „Всички мислят така“, не го правете!

Вероятно смятате, че така придавате тежест на предложението си, но това обикновено има обратен ефект. Използването на подобни думи е малко вероятно да ви помогне да постигнете това, което искате.

Колегата, с когото имате разногласия в момента, може да приеме това за групово обединяване срещу него. Може също и да се фиксира единствено върху това кои са тези „всички“.

7. Започнете с това, с което сте съгласни

Идентифицирайте компонентите, с които сте съгласни и дайте сигнал, че можете да разберете и видите защо колегата ви се чувства и мисли така.

Започнете дискусията, като повторите казаното от другата страна, вместо директно да навлизате в областите, с които не сте несъгласни. Нека колегата ви се почувства така, сякаш е бил внимателно изслушан и наистина разбран.

8. Бъдете ясни относно намеренията си

Начинът, по който хората преживяват несъгласие на работното място, е силно повлиян от възприятията им за мислите и чувствата на другата страна.

Може да започнете разговора с любопитство и уважение, а да го приключите разгневени, ако не чувствате, че вашият колега ви отвръща с разбиране.

Проблемът тук е, че хората обикновено са склонни да тълкуват погрешно намеренията на тези, с които не са съгласни. Затова е много вероятно колегата ви да не разбира напълно намеренията ви. Бъдете по-директни и ясни какви са те.

Необходими са ви само няколко изречения, за да предадете ясно и ефективно намерението си да научите повече за гледната точка на вашия партньор.

Например, преди да изразите вашето несъгласие по време на среща, кажете „Това е важна тема. Любопитен съм да чуя какво мислят хората, които не са съгласни с мен по този въпрос.“


След това, след като споделите с какво и защо не сте съгласни, завършете с „Признавам, че не всеки вижда това по този начин и бих искал да разбера по-добре и другите гледни точки."

9. Намерете обща цел

По време на несъгласие на работното място е добре проблемите да бъдат внимателно обсъдени и задълбочено обмислени.

Също така е важно вие и вашият колега да сте напълно наясно с това, с което сте съгласни и с което не сте несъгласни, и да намерите общи интереси и цели.

Фокусирайте дискусията върху вашите споделени интереси и желаните резултати. Ако вашият колега мисли, че двамата сте се запътили в една и съща посока или имате предвид един и същ резултат, несъгласието относно това как да стигнете до там вече няма да е голям проблем.

10. Правете компромиси, ако се налага

Може и да не сте съгласни с всичко, което чувате, но не позволявайте на този факт да ви попречи да постигнете общо съгласие за единна посока или решение.

Няма как в работна среда да стоите на едно място и да не правите нищо, само защото не сте намерили идеалното решение за всички страни. Затова и понякога се налага да правите компромиси.

При компромис, уверете се, че решенията, с които се съгласявате, са такива, с които можете да продължите да работите и да живеете спокойно след това.


Всички искаме да бъдем изслушвани и разбирани, особено по време на разногласия, които могат да имат важни последици за нас на работното ни място.

Ключът към ефективното управление на несъгласието е всички участници в него накрая да подкрепят и да приемат постигнатите решения.

Последвайте съветите ни от тази статия и управлявайте конструктивно вашето несъгласие на работното място.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!