Как работи мозъкът ни: Ляво и дясно мозъчно полукълбо

0  КОМЕНТАР/И

През 60-те години на миналия век теорията за ляво и дясно мозъчно полукълбо показа, че едната страна на мозъка ни има тенденция да е по-доминираща от другата. Това постави начало на категоризацията ни като хора с преобладаваща „лява хемисфера (лява страна на мозъка)“ – аналитични, методични и следващи логиката, и хора с „дясна хемисфера“ - артистични, креативни и емоционални. И въпреки че това разделение ни помага да разбираме себе си и другите по-добре, те са доста ограничаващи.

Ако някога сте си правили личностни тестове, знаете, че резултатите от тях ви поставят в дадена категория – ENFT, тип А, и т.н. Със сигурност ви се е случвало и да обсъждате с ентусиазъм с друг човек ваши общи черти, интереси, таланти или опит.

В човешката природа е да се поставяме в категории и да се опитваме да се свързваме с подобни на нас хора.

Но въпреки че приемането на тези етикети ни помага да се ориентираме в сложния свят около нас и да изграждаме добри взаимоотношения с хората около нас, този процес на социална категоризация опростява твърде много нашата идентичност и може да попречи на израстването ни.

More...

Как работи мозъкът ни?

Тежащ 1300 до 1400 грама, мозъкът ни контролира не само как мислим, но и как работи всяка част от тялото ни. В него има около 100 милиарда неврони, които постоянно изпращат и получават сигнали от и до цялото тяло чрез супермагистрала от нерви. Без значение колко далеч трябва да стигне съобщението, отнема само част от секундата, за да се случи това.

Освен това, мозъкът ни е разделен на 2 половини: едно полукълбо отдясно и едно отляво. И всяко от тях контролира противоположната страна на тялото ни - дясно полукълбо = лява страна, ляво полукълбо = дясна страна.

И въпреки че всяка част от мозъка ни е отговорна за различни функция, всички те работят заедно като голям команден център, чрез който контролират всички наши сетива, движения, поведението и оцеляването ни.

Ляво и дясно мозъчно полукълбо: Има ли доминираща част на мозъка?

Съществува вярване, според което едната страна на мозъка ни е по-доминираща от другата. Тази теория се появява за първи път през 60-те години на миналия век, когато Roger W. Sperry провежда серия от експерименти, изследвайки лявата и дясната част на мозъка.

Заедно с Michael Gazzaniga, Roger W. Sperry установява, че лявото ни полукълбо:

  • контролира речта, езика и разбирането ни
  • разпознава думи, букви и цифри
  • отговаря за анализите и изчисленията

Ето защо хората, които са по-методични и логични, се смятат за хора с преобладаващо ляво мозъчно полукълбо.

От друга страна, дясното полукълбо:

  • контролира креативността
  • възприемането и пространственото разбиране
  • разпознаването на лица, места и предмети

Затова и смятаме, че по-креативните и емоционални хора са с преобладаващо дясно мозъчно полукълбо.

теория за лявото и дясното мозъчно полукълбо

Sperry получава Нобелова награда за изследването си, някои части от което все още се приемат за верни десетилетия по-късно. Всяка страна на мозъка ни наистина е различна и различните негови части контролират отделни функции.

През 2013 г. обаче екип от невролози преглежда изследванията на Sperry, заедно с получени нови резултати, и развенчава някои предишни открития:

  • Човешкият мозък няма доминиращо ляво и дясно мозъчно полукълбо.
  • Двете му страни работят по различен начин, но едната не е по-силна от другата. Някои области на мозъка ни имат по-силни невронни връзки от други, което прави всеки от нас по-добър в определени умения. Но по-слабите връзки могат да бъдат засилени с практиката на конкретната дейност.
  • Не използваме само едната страна на мозъка си в даден конкретен момент. И двете му страни работят едновременно и в синхрон.

3 факта за човешкия мозък, които ще ви помогнат на работното място

Теорията на Sperry вече се смята за прекалено опростена. Последващи изследвания показват, че мозъкът ни е доста по-сложен, отколкото сме смятали. Той постоянно се адаптира към промените, реорганизира се и се самообучава въз основа на физическите ни взаимодействия и житейския ни опит.

Това е особено полезно на работното ни място. Без значение на колко години сме или на какъв етап от кариерното си развитие сме, науката ни казва, че винаги е възможно да продължаваме да се подобряваме.

Ето 3 факта за мозъка ни, които можете да приложите на практика и така да извлечете всички ползи от тях.

1. Усвояването на нови неща променя структурата на мозъка ни

През първия ви работен ден на ново работно място се чувствате претоварени с информация и извън зоната ви на комфорт. Но само след няколко седмици започвате да свиквате и да се чувствате на място.

Това е така, защото мозъкът ни изпраща съобщения чрез невронните пътища отново и отново, образувайки нови връзки. И така ни кара да чувстваме непознатите до скоро за нас неща като вече познати.

Това е и начинът, по който научаваме нови умения и усвояваме нова информация.

Структурата на нашия мозък буквално се променя всеки път, когато научим нещо ново, възникне нова мисъл или създадем нов спомен. Дори и когато мозъкът ни претърпи травма (физическа или психическа), той може напълно да се препрограмира чрез процес, наречен невропластичност.

Когато вече се почувстваме комфортно на работното си място, мозъкът ни започва да жадува за нова информация. За да задоволите желанието му за учене, отделяйте си време за обучение и усвояване на нова информация. Запознавайте се с последните новини от бранша, усвоявайте нови умения или се запишете в полезен за вас като професионалисти курс.

2. Скуката е полезна

Забелязвали ли сте как най-добрите ви идеи идват, когато сте под душа, пътувате към работното си място или когато просто си лежите в леглото?

Психологът John Eastwood обяснява, че скуката може да е мощния двигател, стоящ зад иновациите. Когато умът ни е спокоен, креативността ни започва да запълва празното пространство.

Проучване от 2013 г. също показа, че в малки количества скуката помага на мозъка ни да стартира т.нар. конвергентно мислене, което ползваме, когато решаваме проблем.

Освободете място в седмичния си график за час спокойствие, през който не се очаква да произвеждате нищо. През това време оставете ума си да блуждае. Той ще ви възнагради с нещо полезно.

3. Най-добрите идеи се раждат, когато първо ги обмисляме насаме, и чак след това ги обсъждаме в екип

Съвместното решаване на проблеми води до по-добри резултати и по-малко стрес.

Въпреки това, според проучване от 2018 г. на Harvard Business School първоначалното индивидуално обмисляне на проблема, последвано от екипно сътрудничество, води до още по-добри решения.

Така всеки човек първо изследва и развива собствените си мисли, след което целия екип надгражда всички отделни идеи, за да стигне до оптималното решение.

Когато вашият екип се опитва да реши проблем, първо започнете с индивидуален брейнсторминг. След това споделете идеите си с колегите си и ги прецизирайте заедно.

Когато спрете да учите, спирате да се развивате

Последните изследвания показват, че човешкият мозък е сложен, постоянно се променя и е създаден за учене и растеж. Лявата и дясната му хемосфера (ляво и дясно мозъчно полукълбо) контролират различни функции в тялото ни, но двете страни работят едновременно, за да ни помогнат да се усъвършенстваме.

Личностните тестове и поставянето на етикети улеснят връзката помежду ни и ни помагат да разберем по-добре как си взаимодействаме с другите и със света около нас. Въпреки това е добре да ги ползваме предимно за забавление и да устоим на желанието си да се поставяме в категории.

Дори и някой да е склонен да мисли по-логично или по-креативно, човешките същества сме сложни и многопластови. Двете страни на нашия мозък непрекъснато работят заедно, учат се и се развиват. И постоянно се стремят към следващата си най-добра версия, позволявайки ни да се развиваме и усъвършенстваме постоянно.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!