Какво е критично мислене + 7 начина да го усъвършенствате

0  КОМЕНТАР/И

Вземане на решение за смяна на работата. Успешно справяне с проблем на работното място. Поемане на нова предизвикателна работна задача. Всички тези задачи изискват да притежавате добре развито умение за критично мислене. То е и от решаващо значение за кариерата ви. Вижте защо.

More...

Какво е критично мислене и защо е толкова важно?

Критичното мислене изисква от нас да се замислим за собствените си вярвания и убеждения, докато вземаме решение или се опитваме да разберем дадена ситуация.

Критичното мислене се състои от три стъпки:

1. Осъзнаване на нашите убеждения: Това е процесът на вглеждане в това, в което вярваме или мислим, известен още като метапознание (metacognition).

2. Изследване на нашите убеждения: Процесът на проверка на нашите вярвания и убеждения с помощта на широк кръг от източници. На този етап е полезно да привлечем и други хора, които могат да ни помогнат да видим по-ясно себе си, ползвайки непозната за нас нова перспектива.

3. Тестване на нашия анализ: Тази стъпка включва тестване на практика на нашите мисли, убеждения и вярвания, за да проверим дали са точни. Тук е желателно да сме отворени към това, че първоначалните ни предположения може да са грешни, и да сме готови да променим гледната си точка.

Критичното мислене е полезно при започване на нова работа, при кариерна промяна или дори при изпълнение на ежедневната ви работа. То също така е и много търсено умение от работодателите.

Ето още два начина, по които критичното ви мислене може да ви е полезно:

Критичното мислене води до вземане на по-добри решения

Хората, които мислят критично, винаги се стремят да намерят отговор на въпроса Защо?

Това им помага да анализират много добре различни ситуации и гледни точки. И в резултат да са още по-добри при решаването на проблеми.

Критичното мислене също обикновено ни пречи да реагираме импулсивно в момента, в който се случи нещо – дори и да е обикновен разговор.

Решенията за нашите действия и реакции, основани на критично мислене, е по-вероятно да са правилните за нас в дългосрочен план и да са в синхрон с целите и ценностите ни.

Критичното мислене помага за изграждане на авторитет

Когато използваме критично мислене, имаме повече аргументи, с които да подкрепим твърденията или решенията си.

Което ни улеснява да влияем на другите и да печелим уважението им.

7 начина да подобрите вашите умения да мислите критично

Ако искате да подобрите своите умения за критично мислене, включете тези навици в ежедневието си:

1. Задавайте въпроси

Хората, притежаващи отлични умения за критично мислене, не се страхуват да питат, когато не са сигурни в нещо. Това им позволява да си набавят възможно най-много информация, преди да вземат решение.

Това също така означава и че нямат проблем с това да демонстрират, че не са толкова уверени в своите убеждения и че са готови да разгледат и други опции.

2. Анализирайте минали ситуации

Отделяйте време за размисъл върху деня си, особено след разрешаване на емоционална за вас ситуация или завършване на голям проект. Обмислете следното:

  • Какъв беше контекстът, ситуацията?
  • Какво мислех и чувствах?
  • Какво мислеха и чувстваха другите хора?
  • Какво можех да направя различно, ако знаех това, което знам сега?

Може да ви е полезно също така да включите в тази интроспекция и близък човек, на когото имате доверие, за да получите полезна обратна връзка и какво би направил/а той/ тя по различен начин.

3. Бъдете отворени за промяна

Забелязали ли сте при започване на нова работа, когато попитате колегите си защо правят нещо така, отговорът им обикновено е: Винаги сме го правили по този начин. Така работим тук. 

В тази ситуация вие сте с отворен към промени ум и искате да научите нещо ново, задавайки въпроси, т.е. ползвайки максимално критичното си мислене. Колегите ви постъпват по точно обратния начин 😊

Затова помнете: Дори и когато вече сте утвърдени професионалисти в областта си, винаги има алтернативен начин да се направи нещо! И днес той вече може да е по-добрият.

Разбирането, че нашият начин на работа и действие не винаги е единственият или правилният, е ключово за това да вземаме по-добри решения. И наистина да израстваме професионално и личностно.

4. Създайте разнородна мрежа от контакти

Никога няма да се научите да мислите критично, ако сте обградени само от хора с вашата гледна точка и със същата перспектива. 

Направете усилие да включите в обкръжението си хора с различен произход, опит, интереси и гледни точки, и активно и редовно търсете техните съвети, обратна връзка и идеи.

Ученето на нещо ново в разговор е един от най-лесните начини за развиване на критично мислене. Затова, дори и да не сте съгласни с някого, винаги е полезно да го изслушате и да се опитате максимално да разберете защо мисли точно така.

5. Усъвършенствайте активното слушане

След като вече имате разнородна мрежа от приятели и колеги, важно е наистина да се ангажирате с това, което ви казват, за да можете да използвате тези прозрения за усъвършенстване на собственото си критично мислене.

Слушайте активно. Фокусирайте се върху това, което ви казват, и вникнете в дълбочина, без да се опитвате да градите собствения си отговор в този момент или да скролвате в телефона си. Времето да обмисляте какво да отговорите е едва след като събеседника ви приключи да говори.

6. Четете и усвоявайте нови неща постоянно

Точно както е важно да общувате с различни типове хора, за да усъвършенствате критичното си мислене, важно е и постоянно да приемате нова информация извън вашата професия и експертиза.

Отделете време, за да четете статии или книги по теми, с които не сте толкова запознати, или дори за идеи, с които не сте съгласни.

По същия начин може да бъде полезно за развитието ви и да се заемете с ново хоби или да усвоите дейности, които са ви непознати.

7. Поемайте задачи извън зоната ви на комфорт

Критичното мислене се усъвършенства лесно, когато се поставите извън зоната си на комфорт. А най-добрият начин за това е да се захванете с нещо ново и различно в работата си.

Това не означава да настоявате да ръководите важен проект, без да сте запознати с материята, а да сте отворени към нови задачи, когато ви се възложат.

Бъдете обаче готови да приемете, че вашите умения и увереността ви в себе си ще бъдат поставени под въпрос точно в ситуации, в които се учите.

Как да демонстрирате вашето критично мислене при кандидатстване за работа?

Работодателите ценят високо кандидати за работа, притежаващи критично мислене, защото те често са самостоятелни, иновативни и приятни за работа. Така че, ако търсите ново работно място, от ключово значение е да демонстрирате критичното си мислене в действие на интервюто си.

Уменията за критично мислене най-често се тестват чрез поведенчески въпроси, тестове за умения и различни казуси.

Подгответе се за тях в деня преди интервюто си и не се страхувайте да задавате уточняващи въпроси. Вижте повече за това как да се подготвите за интервю за работа тук.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!