5 ключови меки умения, които да усъвършенствате на временната си работа

Съкращението от работа винаги е шок - дори и да го очаквате. И ако не намерите подходяща нова свободна позиция за месец-два, може и да се наложи да започнете каквато и да било работа извън професионалната ви сфера - просто за да плащате сметките. Приемете го за нещо временно, за полезен за кариерата ви опит. Винаги може да ползвате това време, за да усъвършенствате поне 5-те ключови меки умения, които са ви необходими навсякъде. И да се подготвите по-добре за бъдещата си позиция в сферата, в която сте работили до момента.

Ето кои са уменията, които да усвоите и усъвършенствате, докато работите извън вашата сфера, и как да ги представите в автобиографията си.

More...

5 ключови меки умения, които да усъвършенствате на временната си работа

Ако е възможно, потърсете начини да практикувате важните ключови твърди умения от основната ви професия. Ако това не е възможно, съсредоточете се върху меките умения, които са необходими на всяка работа във всеки бранш. 

Помислете как можете да развиете или подобрите тези 5 ключови меки умения, докато работите извън предпочитаната от вас сфера:

1. Ефективна комуникация

Независимо какво работите, винаги имате възможност да подобрите комуникационните си умения.

Умението да разбирате и осмисляте сложни проблеми, а след това да ги опростите за всички е критична способност. Използвайте новата си временна работа, за да поработите върху адаптирането на общуването си към различната аудитория, с която си взаимодействате.

И вижте как новите ви колеги възприемат това, което казвате. Какво работи? Какво не?

Например, някои хора предпочитат директните нареждания и да им бъде казвано точно какво да направят, а други настояват да вземат сами решения.


За тези, които обичат насоки, осигурете им точно това, когато разговаряте с тях на каквато и да било тема. А с тези, които искат да са овластени, бъдете любопитни и питайте, за да им позволите да излязат със свои собствени решения и предложения.

Общуването с различни хора по начина, по който те предпочитат, е от решаващо значение за успеха ви в почти всеки бизнес – и на настоящата ви временна работа, и в постоянната ви сфера, в която се развивате кариерно.

2. Работа в екип и колаборация

В зависимост от това каква работа сте намерили, може да имате възможност да затвърдите уменията си за работа в екип. И в процеса да усвоите и практикувате нови начини за разрешаване на конфликти или за обединявате на заинтересованите страни.

Работата с нови хора, които имат различни характери и светоусещане, винаги предоставя възможност за усъвършенстване на междуличностните ви умения. Възползвайте се.

3. Оказване на влияние

Ако започнете работа на различна от досегашната ви позиция или в бранш, може да опитате да използвате опита си, за да повлияете на начина, по който работи бизнеса.

Поогледайте се няколко седмици и предложете някоя дребна, но важна промяна. И бъдете готови за отхвърлянето на идеите ви. Ако се случи, просто продължете да предлагате разумни и полезни за бизнеса промени.

Задачата тук е да прецените правилно стоящия срещу вас човек и да успеете да го убедите да обмисли някои от идеите ви. Съобразявайте се с неговата гледна точка, начин на обработване на информация, ценности и темпо. Дори и нищо да не стане, поне ще поупражнявате аналитичните и стратегическите си умения.

Тези ваши усилия ще ви помогнат да усъвършенствате вашите ключови меки умения за влияние – нещо, което определено ще ви е полезно, когато се върнете към основната си професия.

4. Решаване на проблеми

Във всяка работа има предизвикателства.

Умението за решаване на проблеми включва разбиране на проблема и първопричината за него, а след това и обмисляне на възможни решения и алтернативи. То показва структурирано мислене и издържани логически разсъждения.

Потърсете предизвикателства на новата си временна позиция и работете активно за решаване на проблемите, с които се сблъскате, по творчески и конструктивен начин.

5. Лидерски умения

Лидерството е свързано с наставляване и влияние върху другите, за да увеличат те максимално своите умения за постигане на обща, колективна цел.

Може би сте искали да бъдете мениджър, но до момента не сте имали такава възможност? Можете да подобрите своите лидерски умения на всяка работа. Развийте способностите си за изслушване и наставничество, за да накарате група хора да се движат в една и съща посока.

Можете също така да използвате лидерския си опит, ако вече го имате, за да помогнете на някой друг да развие собствените си лидерски умения и така да постигне кариерните си цели.

Как да представите тези ключови меки умения в CV-то си?

През първите няколко месеца след съкращението си можете да не посочвате новата си временна работа в автобиографията си. Но ако все още търсите работа след 6 месеца, просто следва да покажете, че поддържате релевантните си умения актуални.

Когато позиционирате временната си работа в CV-то си, свържете я с кариерното си развитие до момента или с желана бъдеща позиция. И покажете, че владеете до съвършенство необходимите ви ключови меки умения.

Секция "Трудов опит"

Например, ако до преди няколко месеца сте работили досега в маркетинг сферата, а в момента работите в магазин, говорете за настоящата си работа по следния начин:

Търговски сътрудник

  • Дълбоко разбиране на поведението и потребностите на потребителите чрез лично наблюдение и взаимодействие с тях.
  • Предоставяне на експертни маркетингови познания при оформяне на празничните маркетингови кампании.
  • Ефективно сътрудничество с колеги от други отдели и външни доставчици за креативно решаване на проблеми по иновативен начин.
  • Бърза адаптация към променящи се приоритети, вдъхновявайки членовете на екипа да спазват всички крайни срокове и да се гордеят с работата си.

Този език включва ключови думи от маркетинговата сфера и уменията, необходими ви в тази област.

Забелязвате ли, че не се посочва работа с касов апарат или подреждане на стоки с склада? Тези дейности може и да са част от ежедневните ви работни задължения, но тъй като не са пряко свързани с маркетинга, не са включени.

Секция "Образование"

За да запазите уменията си актуални, може да се насочите и към различни курсове през периода, в който търсите новата си постоянна работа. Ако го направите, не забравяйте да ги посочите и в автобиографията си.

Например:

Образование и обучения

Бизнес администрация, бакалавър, НБУ, 2008


Дигитален маркетинг, сертификат, Coursera, 2022


Как да пишем текстове, които продават, Skillshare, 2023


Създаване на съдържание, сертификат, HubSpot Academy, 2023


Започването на временна работа извън вашата сфера на кариерно развитие демонстрира добрата ви работна етика, отговорността ви и желанието ви да направите каквото е нужно, за да се грижите добре за себе си и семейството си. Освен това показва, че сте адаптивни, решителни и находчиви, и можете да поемате работа, която никога преди това не сте вършили.

Не подценявайте силата на самомотивацията и постоянството си. Всеки потенциален работодател би се радвал да има служител, който е готов да работи упорито, за да постигне целите си. Просто трябва да му го покажете в CV-то си и по време на интервютата, демонстрирайки важните за него ключови меки умения.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!