Как да отговорите на въпроса: „Какви са Вашите слабости/ недостатъци?“ (+10 подходящи отговора)

0  КОМЕНТАР/И

На интервю за работа може да очаквате поредица от разнообразни въпроси. Сред тях обаче има такива, които определено затрудняват всеки кандидат за работа. Един от тях е „Какви са Вашите слабости/ недостатъци?“

Oбикновено очаквате на подобна среща да се обсъждат уменията и способностите ви, които ви правят най-подходящи за работата. Освен това, знаете, че е добре на всеки въпрос да отговоряте така, че да изтъквате именно силните си страни. Как тогава да отговорите?

Позитивното формулиране на вашите слабости е предизвикателство, но когато го направите по правилния начин, можете бързо да се откроите от другите кандидати за работа. Ключът към подготовката ви за този въпрос е преди интервюто да идентифицирате слабостите си, които (въпреки, че не са вашите силни страни) демонстрират умения и качества, желани от работодателите.

Вижте повече в тази статия.

Какви са Вашите слабости/ недостатъци?

Когато ви попитат за вашите слабости по време на интервю за работа, споделете 1 ваша слаба страна и веднага след това и стъпките, които сте предприели, за да я превърнете в силна.

Примери за такива слаби страни включват:

 • Прекалено вглеждане в детайлите
 • Не можете да спрете да работите по проект
 • Не можете да отказвате
 • Не се справяте добре с пропуснатите срокове
 • Имате малък опит в определени области
 • Липсва ви увереност на моменти
 • Изпитвате трудност да потърсите помощ
 • Работа с определени личности/ характери
 • Поддържане на баланс между работа и личен живот
 • Нужда от яснота и конкретност

Ето как да представите всяка от тях:

Примерни отговори на въпроса „Какви са Вашите слабости/ недостатъци?“

1. Фокусирам се прекалено много върху детайлите

Да сте „ориентирани към детайлите“ обикновено е добро нещо. Но ако сте човек, който е склонен да отделя твърде много време за спецификите, това може да се счита и за слабост. 

Споделяйки, че се фокусирате твърде много върху детайлите, показвате на интервюиращите, че сте в състояние да помогнете на организацията да избегне дори и дребни грешки.

Не забравяйте да обясните обаче какви стъпки сте предприели, за да се подобрите и да успявате да виждате и голямата картина. Кандидат, който гарантира качество и се стреми към баланс винаги е желан от работодателите.

Пример

Най-голямата ми слабост е, че понякога се фокусирам твърде много върху детайлите и прекарвам твърде много време в анализиране на по-фините моменти. Стремя се да се подобря в тази област, като посотянно си напомням да се фокусирам върху по-голямата картина. По този начин гарантирам качество без да се увличам толкова много в детайлите, че това да повлияе на производителността ми или способността на екипа да спази крайния срок.

2. Трудно ми е да спра да работя по важен за мен проект

Когато сте отделили много време и усилия за нещо, е разбираемо да изпитвате затруднения да го отметнете като завършено или да го предадете на друг екип.

Винаги има място за подобрение и някои хора са склонни да самокритикуват твърде много работата си и да се опитват да правят постоянни промени и допълнения. В същото време обаче тези постоянни ревизии на работата ви помагат за отстраняване на евентуални грешки и правят завършения продукт още по-прецизен.

Ако това е вашата слабост, споделете как се стремите да се подобрите, като си давате краен срок за всички редакции и прегледи, и че сте проактивни по отношение на промените, така че да не чакате до последната минута.

Пример

Най-голямата ми слабост е, че понякога ми е трудно да се откажа от даден проект. Аз съм най-големият критик на моята работа и винаги мога да намеря нещо, което трябва да се дооформи или пък промени. За да си помогна да се подобря в тази област, си давам срокове за всички ревизии. Това си гарантирам, че няма да правя промени в последния момент.

3. Изпитвам затруднения да казвам „Не“

Да помагате на колегите си, докато управлявате успешно вашето собствено работно натоварване, изисква изкусен баланс.

От гледна точка на работодателя, някой, който поема всички работни задачи, е всеотдаен и на него може да се разчита. Но той може да е и човек, който не познава границите си и в крайна сметка постоянно се нуждае от удължаване на крайния срок, за да завърши работата си.

Ако сте човек, който постоянно поема нови проекти и задачи, и не можете да се накарате да кажете „Не“ на колегите си, споделете как работите за по-доброто си самоуправление, като организирате задачите си и си задавате по-реалистични очаквания – както към вас самите, така и към тези около вас.

Пример

Най-голямата ми слабост е, че понякога ми е трудно да отказвам на молби за помощ и в крайна сметка поемам повече работа, отколкото реално мога да свърша. В миналото това ме стресираше и изтощаваше. За се подобря в тази област, вече използвам приложение за управление на проекти, за да мога да визуализирам колко работа имам във всеки един момент и да знам дали имам възможност да поема повече.

4. Ставам нетърпелив/а, когато крайният срок за завършване на проект не се спази

Стресирането от пропуснатите крайни срокове може да се счита за слабост, но работодателите ценят служители, които се стремят да завършват работата си в рамките на планирания график.

Ако използвате това като своя слабост по време на интервюто за работа, оформете отговора си така, че да се съсредоточите върху това колко високо цените работата, свършена навреме. Споделете и начините, по които помагате за подобряването на процесите, за да се върши работата по-ефективно и в срок.

Пример

Най-голямата ми слабост е, че ставам доста нетърпелив/а, когато задачите не се завършват в крайния срок. Не се чувствам комфортно, когато работата не е завършена навреме. За да избегна това, станах по-проактивен/а и вече обръщам внимание на това как реагирам, за да съм сигурен/а, че съм мотивиран/а и помагам за насърчаване на ефективността, вместо да влошавам още повече ситуацията.

5. Бих могъл/а да придобия повече опит в…

Всеки кандидат за работа има области, в които може да се подобри. Може това да е нещо специфично,  като създаване на сложни таблици в Excel или пък да е по-общо умение, като анализ, копирайтинг или публично говорене.

Какъвто и да е случаят, споделянето на нещо, което искате да подобрите, показва на интервюиращите, че сте наясно със себе си и обичате да се развивате и предизвиквате.

Няколко области, в които хората обикновено се нуждаят от повече опит, за да се усъвършенстват:

Съвет

Ако придобиването на опит в определена област е вашата слабост, не отговаряйте на въпроса „Какви са Вашите слабости/ недостъци?“ с умение, което е ключово за позицията, за която кандидатствате.

6. Понякога ми липсва увереност

Липсата на увереност е често срещана слабост, особено ако нямате много опит с работата, за която кандидатстват. Изпитването на липса на увереност обаче може да доведе до неефективност в работата. Например, може да се чувствате некомпетентни, за да споделите мнението си по време на екипна среща, когато всъщност вашата идея може наистина да помогне на екипа.

И въпреки че скромността обикновено се цени високо, необходимо е да имате известна доза увереност, за да вършите работата си оптимално.

Ако това е слабостта, която решите да представите на интервюто си, подчертайте защо цените доверието, вашето разбиране за стойността, която предлагате, и начините, по които сте практикували да показвате доверие на работното място (дори, когато не винаги го чувствате).

Пример

В миналото понякога съм имал/а проблем с увереността си. За мен беше полезно да поддържам винаги актуален списък за въздействието, което съм оказал/а върху моя екип и в моята организация. Така разбирам по-добре защо трябва да съм уверен/а в уменията и уникалните си таланти, които предоставям на работодателя си. Също така съм си поставил/а за цел да изразявам своите идеи и мнения по време на срещи, когато смятам, че са подходящи и ще добавят стойност към разговора.

7. Изпитвам затруднение да поискам помощ

Да поискате помощ е необходимо умение, когато ви липсва достатъчно опит в определена област или когато не можете да се справите с работното си натоварване.

Знанието кога и как да помолите за подкрепа показва самоосъзнатост и помага на организацията, като предотвратява възможна неефективност. И въпреки, че независимостта е положително качество, за бизнеса е по-добре всеки служител да е наясно кога да поиска помощ.

Ако ви е било трудно да искате помощ в миналото, обяснете защо знаете, че е полезно, и начините, по които сте се опитали да подобрите това си поведение.

Пример

Тъй като съм независим/а и обичам да работя бързо, ми беше трудно да искам помощ, когато имам нужда от нея. Научих, че е много по-полезно, както за мен, така и за бизнеса, да се допитвам до колеги, когато не разбирам нещо или пък когато съм доста натоварен/а. Също така знам, че около мен има много експерти със специфични знания и умения, които могат да направят работата ми по-добра. Все още работя върху себе си в тази насока, но успях да работя доста по-качествено няколкото пъти, в които получавах помощ и подкрепа от хората около мен.

8. Трудно ми е да работя с определен тип хора

Дори най-гъвкавите хора изпитват затруднение да работят с други, които притежават определени характеристики или личностни черти, които те не харесват.

Добри умения за работа в екип обаче означава да знаете как работите с другите и да имате представа за начините, по които да коригирате подхода си, за сте по-успешни в комуникацията си.

Ако това е била ваша слабост в миналото, обяснете типовете личности, с които сте имали проблеми при работата, и споделете причините за това. След това веднага обсъдете начините, по които сте коригирали стила си на общуване или работа.

Пример

В миналото ми беше трудно да работя с по-агресивни хора. Разбирам, че разнообразието в личностите прави бизнеса силен, но съм склонен/а да премълчавам собствените си идеи и мнения пред по-шумни колеги. За да се преборя с това, си поставих за цел да прекарвам повече време с колеги, с които се чувствам неудобно да работя. Като научавам повече за тях, стила им на общуване и мотивацията им, си сътруднича по-добре с конкретния човек, така че и двамата допринасяме еднакво с нашите силни страни и умения.

9. Понякога се затруднявам да поддържам здравословен баланс работа/ личен живот

Намирането на добър баланс работа/личен живот е важно за поддържане на мотивацията в работата ви. Въпреки, че със сигурност показва добра работна етика да сте напълно отдаден на работата си, също така е необходимо да дадете приоритет и на прекарването на време със семейството си, на хобитата си или просто на почивката от работата. Това повишава продуктивността, мотивацията и креативността ви.

Ако това е слабостта, която решите да представите по време на интервюто си, обяснете начините, по които сте намерили баланс между личния си живот и работата, и че сте видяли как работата ви се подобрява в резултат на това.

Можете също така да обясните, че балансът работа/личен живот е нещо, което намирате за важно в ролята, за която кандидатствате. Преди да кажете това, обаче, направете задълбочено проучване за фирмената култура на потенциалния работодател.

Пример

Тъй като наистина обичам работата си и имам амбициозни кариерни цели, понякога ми е трудно да поддържам здравословен баланс между работата и личния си живот. Виждал/а съм отрицателно въздействие върху моята мотивация и фокус, когато пренебрегвам личните си нужди. В резултат на това си поставих за цел да се съсредоточа върху включването в графика ми на време за семейството/ приятелите ми. И откакто се старая да поддържам добър баланс работа/ личен живот, открих, че резултатите ми са с по-добро качество и мога да свърша повече работа за същото време.

10. Не се чувствам комфортно с неяснотата

Много работодатели търсят кандидати, които могат сами да определят задачите си и да работят качествено самостоятелно за постигане на целите си. Това обаче означава, че те трябва да умеят да се справят с неяснотата на работното място.

Въпреки, че със сигурност е полезно умение да следвате внимателно подробни инструкции, необходимо е също така и сами да можете да определите какво трябва да направите, за да постигнете желаните резултати.

Ако това е слабостта, която представяте на интервю, обяснете успеха, който сте постигнали, следвайки инструкции, но също и как се справяте в моменти, в които ви липсва яснотата и конкретни инструкции. Споделете и стъпките, които предприемате, за да организирате работния си ден, когато имате неясни задачи или цели.

Пример

На последната ми позиция моят ръководител ми даваше много конкретни инструкции относно моите отговорности. Тъй като свикнах да имам много ясни насоки, имам склонност да се колебая как да подхождам към по-неясните задачи. Моята цел в момента е не само да се чувствам удобно да се самоменажирам, но и да работя успешно в неясна среда и без инструкции. За да направя това, си създадох рамка за моментите, когато се чувствам претоварен/а или объркан/а от двусмислена задача. Тя включва провеждане на структурирано проучване и питане на експерти по темата за съвет. Това ми помогна да се справям отлично, когато работя върху неясни задачи.

Съвети при обсъждане на слабостите ви

Първата стъпка към отговора на въпроса "Какви са вашите слабости/ недостатъци?" е идентифициране на вашите собствени области за подобрение.

И когато споделяте отговора си по време на интервю за работа, имайте предвид няколко неща:

 • Посочете истинска ваша слабост и бъдете искрени, когато я обсъждате.
 • Не забравяйте да споделите всичко, което сте научили, когато сте работили по подобряването ѝ.

Така, когато представяте проблема (слабостта) и решението (стъпките за подобрение), трансформирате слабостта си в сила и я преформулирате по позитивен начин. Начин, който би допаднал на потенциалния работодател.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!