6 съвета за продуктивна работа за интроверти и екстраверти

0  КОМЕНТАР/И

Интроверти и екстраверти (често изписвани и като екстроверти) са основните 2 типа личности според теорията на швейцарския психиатър от 20-ти век Karl Jung. Интровертът е човек, насочен навътре към собствените си чувства и мисли, за разлика от екстраверта, чието внимание е насочено към другите хора и външния свят.

Тази типология вече се счита за прекалено опростена, защото почти никой не може да бъде точно описан като изцяло интровертен или екстравертен. Повечето хора попадат някъде между двата типа – т.е. те са амбиверти, при които интроверсивните и екстраверсивните тенденции съществуват в някакъв груб баланс и се проявяват по различно време в отговор на различни ситуации.

Въпреки това, теорията все още е полезна, тъй като всеки може да разпознае към кой тип преобладаващо принадлежи, и да извлече ползи от по-доброто разбиране на собствената си личност.

Вижте повече за характеристиките на интровертите и екстравертите, както и няколко начина да се възползвате от собствените си личностни характеристики и да бъдете по-продуктивни и доволни от себе си на работното си място.

More...

интроверти и екстраверти - характеристики

Интроверти и екстраверти – характеристики

Интроверти

Интровертите се характеризират с черти като сдържаност, умисленост и запазване на емоциите за себе си.

На тях им е най-комфортно да си взаимодействат в малки групи или в индивидуални разговори, и се зареждат с енергия, като прекарват по-голяма част от времето си насаме със себе си.

Интровертите обикновено се концентрират върху една-единствена дейност, анализират ситуацията от всички страни и отделят време да обмислят внимателно всичко, преди да говорят.

Знаци, че може да сте интроверти:

 • Имате много малка група от близки приятели.
 • Внимателни сте към другите, повече слушате и наблюдавате, отколкото говорите.
 • Склонни сте да не споделяте емоциите и чувствата си – вербално или невербално.
 • Тихи и резервирани сте в големи групи или когато сте сред непознати.
 • Общуването с хора бързо ви изтощава и се нуждаете от време насаме. Зареждате се с енергия, когато сте сами със себе си.
 • Обработвате мислите сами в главата си, вместо да ги споделяте с другите.
 • По-общителни сте около хора, които познавате добре.

Екстраверти

Екстравертите притежават личностни черти като общителност, самоувереност и жизнерадост. Те активно търсят нови преживявания и се радват да бъдат център на внимание.

Презареждат батериите си, когато общуват с други в социална среда. Имат голям кръг от приятели и често са доста приключенски настроени.

Екстравертите обичат да се изразяват вербално и да се ангажират с външния свят. Те се чувстват най-удобно около други хора.

Според оценки, 3-ма от 4 човека са екстраверти, докато само 1 е интроверт (Cain, 2012).

Знаци, че може да сте екстраверти:

 • Наслаждавате се на всякакви социални събития.
 • Зареждате се с енергия от това да сте сред другите.
 • Търсите вниманието на околните.
 • Общителни сте и с вас се комуникира лесно.
 • Приятели сте с много хора.
 • Наслаждавате се на груповата работа.
 • Предпочитате разговорите пред писането
интровертите и екстравертите на работното си място

Разлики между интроверти и екстраверти на работното място

Работата с интроверти може да бъде разочароваща за хората, които по природа са общителни. За тях обкръжението от хора е зареждащо. За интровертите обаче това е изтощително.

По време на работа интровертите често си мислят: Как този колега знае точно какво да каже – при това на секундата, без да обмисли отговора си?

От друга страна, да си екстраверт също може да е предизвикателно. Те също изпитват несигурност в себе си и много пъти се чувстват като аутсайдери на работното си място.

Интровертите на работното си място

Интровертите често пренасят своите логични и детайлно ориентирани характеристики на работното си място. Когато размишляват и отделят време, за да анализират различни ситуации, интровертите помагат на екипа да се справи изключително качествено със сложни работни задачи.

Освен това склонността им да са рационални, практични и наблюдателни им позволява внимателно да обмислят кариерните си избори.

Интровертите имат предимство на работното място, ако от тях се очаква прецизност и качествена работа. Те работят добре с по-малко социално взаимодействие и когато са самостоятелни.

Екстравертите на работното си място

Екстравертите са адаптивни, имат позитивно отношение и добри междуличностни умения на работното си място. Те имат способността бързо да изграждат доверие и да се сближават със събеседника си.

Екстравертите са перфектните „отборни играчи“. Изследвания показват и че притежаването на екстравертни характеристики предполага получаване на повече награди и похвали, по-бързо повишение в работата и по-висока заплата, както и почти сигурно заемане на мениджърски позиции.

Екстравертите са по-склонни да се справят добре на работни места, където се очаква интензивно взаимодействие с различни хора.

съвети за интроверти

Съвети за продуктивна работа за интроверти

Съвет 1: Осигурете си нужното време за обработка на нова информация

Интровертите често не могат да отговорят ясно и структурирано на секундата, особено в силно стимулираща среда, като работна среща. Те се нуждаят от време, за да обмислят всичко казано, преди да отговорят или да споделят собствените си идеи. Освен това, интровертите се притесняват да прекъсват по-приказливите си колеги, така че обикновено не го правят.

Неясните покани за срещи без дневен ред ви ужасяват. Без да сте наясно с контекста, се чувствате като в засада: Защо съм тук? Това добре или зле е за мен? Ако предварително обаче сте наясно с темата на срещата, сте по-подготвени да вземете дейно и смислено участие.


Поискайте информация какво ще се обсъжда и какви решения се очаква да бъдат взети. Ако никой не ви я предостави, не се чувствайте длъжни да участвате в разгорещени дискусии на момента. Върнете обратната си връзка и идеите си след срещата по имейл.

Съвет 2: Социализиране на работното място

Всякакви социални събирания са доста изтощителни за интровертите. Не че не искат да присъстват, но определено се нуждаят от време насаме, за да декомпресират след тях. На работа интровертите предпочитат фокусът на социалните събирания с колеги да имат тема, по-различна от „просто да се видим и да си поприказваме“.

В такива ситуации се чувствате притиснати веднага да произведете смислени и проницателни разговори. И след като нямате конкретна тема, умът ви няма върху какво да се съсредоточи, освен върху: С какъв удивително остроумен отговор трябва да променя живота на събеседниците си, когато дойде моя ред да говоря?


Не се чувствайте задължени да участвате във всеки разговор в офиса. Не се колебайте и да си тръгнете, ако се почувствате претоварени. Просто вашата личност се нуждае от тишина и спокойствие, за да презаредите – нищо повече.

Съвет 3: Всеки тип личност е важен на работното място

Ако сте интроверти, вероятно се чувствате зле и не на място, когато не намирате точните думи в точния момент, когато имате нужда от няколко минути за размисъл или когато чувствате, че светът се движи покрай вас с бясна скорост.

Вместо това, празнувайте способността си да забавяте темпото и да обмисляте внимателно всичко. Вие наистина слушате хората и ги чувате какво ви казват. Разбирате всички страни на проблемите, с които се сблъсквате, и предлагате щателно обмислени решения. И обикновено мислите твърде много и често се тревожите. Но именно вие сте хората, които другите търсят, когато се нуждаят от разбиране.


Прекрасно е, че обработвате света малко по-различно от другите. Няма никаква причина да се чувствате зле. Всъщност, това е талант. Ползвайте го смело и без да се извинявате за него.

съвети за екстраверти

Съвети за продуктивна работа за екстраверти

Съвет 1: Включете неформални срещи в графика си

Екстравертите се зареждат с енергия от взаимодействието си с други хора. И колкото по-често се случва това, толкова по-добре за тях. На работното място обаче не винаги е удачно да се водят разговори по важни и не толкова важни теми.

Вместо да се лишавате от енергийния прилив, който получавате от няколкото минути бърборене с колеги до кафе машината, поемете отговорност за него и го планирайте в работния си ден. Включете в дневния си график си време за неструктурирани социални взаимодействия.


Така ползите са вас са цели 2. Получавате прилив на енергия от взаимодействието и също така получавате допълнителен прилив на енергия и ентусиазъм в часовете, докато го очаквате да дойде.

Съвет 2: Контролирайте средата си

Въпреки усещането, че само говорят, екстравертите могат много добре да се фокусират и да работят ефективно и сами. Трябва обаче да овладеят първо средата около себе си, за да успеят да се съсредоточат.

Шумоизолиращите слушалки и изключване на известията ще ви помогнат да не бъдете въвлечени в разговори, на които може да не успеете да устоите.


Като екстраверти, вие сте изключително чувствителни към разсейването и лесно можете да загубите цял ден, ако не контролирате средата си. Не разчитайте само на дисциплината и волята си. Разработете си ефективна система за фокусиране и съсредоточаване, и започнете да я ползвате.

Съвет 3: Намерете си „спаринг“ партньори

Много екстраверти използват говоренето като метод за откриване на нови идеи и за филтриране на информацията. Те могат да се борят с проблем в главата си от известно време, след което изведнъж да им просветне, като го обсъдят с някого.

Мълчаливият слушател върши работа, но активният спаринг партньор е още по-добър. Намерете такива хора на работното си място, желаещи да участват в процеса ви по обработване на информация.


Вие сте екстраверти и разговорът е спорт за вас. Може случайно да кажете нещо не по темата или пък малко по-рязко. Това просто е вашият начин да заявите: Ето цялата информация. Нека я сортираме и подредим, за да видим къде е решението. Приемете и прегърнете уникалния си начин на обработка на информация.


Една ефективна организация е по-силна поради различията, които обединява, а не въпреки тях.

Интровертите и екстравертите могат да работят много добре заедно. И ако са отворени за различията си, те могат да правят невероятни неща заедно. Неща, които нито интровертите, нито екстравертите могат да направят сами.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!