Емоционално кандидатстване за работа

През 2021-ва година се появи явлението Великото напускане. 2022-ра пък беше годината на Тихото напускане. А през 2023-та имаме нов тренд сред напускащите работа – Емоционално кандидатстване за работа (Rage Applying).

Вижте какво представлява то.

Какво е емоционално кандидатстване за работа?

Терминът емоционално кандидатстване за работа описва ситуация, в която просто вече не издържате на това работно място и си казвате „Стига толкова! Повече няма да търпя това“. И обикновено толкова сте ядосани, че започвате да пускате кандидатури за всички свободни позиции, които видите – без да се замисляте много-много и независимо дали сте напълно подходящи за тях или не. Просто кликвате  върху „Кандидатстване“ под всяка обява, която има нещо общо с вашата професия или с уменията ви и прикачвате едно шаблонно мотивационно писмо, докато за пореден път си припомняте вбесяващия разговор с шефа си.

Това е накратко същината на емоционалното кандидатстване.

Терминът се появи за първи път в TikTok през декември 2022-ра, когато потребител публикува видеоклип, в който твърди, че е получил оферта за работа с доста по-високо от досегашното си възнаграждение, като просто е кандидатствал за всяка една свободна позиция. Разбира се, бил е ядосан на шефа си и тази емоция го е движила.

TikTok нарече това поведение „rage applying” (емоционално кандидатстване за работа), но то не е нещо ново. Просто е нов термин за един от най-ползваните методи, който търсещите работа използват, когато са недоволни от работата си.

Защо изпитваме нужда да кандидатстваме емоционално?

Зад емоционалното кандидатстване винаги стои силна негативна емоция.

  • Може би сте се сблъскали с проблем, който няма как да решите сами, като например токсична работна среда.
  • Или е имало поредица от уволнения, които просто не са били правилното нещо, според вас.
  • А може и да сте имали тежък работен ден, в който сте получили не особено добра обратна връзка от ръководителя си.

Кандидатствайки емоционално за работа, имаме чувството, че правим нещо за себе си, създаваме решение на проблема, пред който сме изправени. Каквото и да се е случило, тази ситуация на работното ни място ни създава силно негативната емоция, която ни подтиква да действаме. И търсенето на ново работно място в този момент изглежда като перфектния начин за успокояване и изпускане на парата.

Работи ли наистина емоционалното кандидатстване?

Ако започнете да кандидатствате емоционално за нова работа, не очаквайте незабавни или пък перфектни резултати.

Обикновено търсещите работа кандидатстват емоционално по много на брой обяви, само за да разберат накрая, че това не са възможностите, които наистина искат. Или пък че това не е подходящата компания, правилната позиция, заслужената заплата и придобивки... Така има голяма вероятност да напуснете една предизвикваща гняв работна ситуация, само за да влезете в друга подобна.

Друг недостатък на този подход е, че не полагате достатъчно усилия да създадете подходящата за всяка свободна позиция кандидатура. А това определено не ви помага да се отличите и рискувате просто да си загубите времето.

Но въпреки че емоционалното кандидатстване не е най-добрата стратегия за намиране на вашата мечтана работа, тя си има и някои плюсове:

  • Когато кандидатствате емоционално, заявявате интереса си към много повече свободни позиции, отколкото ако го правите обмислено и без да ви движи силна емоция. Така увеличавате шансовете си да получите повече покани за интервюта и по-бързо да започнете нова работа.
  • При този начин на кандидатстване не изпитвате съмнения в квалификацията си за свободната позиция – вълнуват ви много по-силни чувства, а именно желанието на всяка цена повече да не работите за настоящия си работодател. И така е напълно възможно да попаднете на чудесна нова работа, за която иначе не бихте кандидатствали.

Какво да направите вместо това?

Вместо да потуши гнева ви, емоционалното кандидатстване за работа всъщност ви носи още повече стрес. Какво тогава да правите, ако нещата на работното ви място наистина не вървят?

1. Забавете темпото и анализирайте вашите реакции

Опитайте се да уловите откъде идва емоцията, която изпитвате, независимо дали е ярост, страх, безпокойство или нещо друго. Каква е причината наистина?

2. Преценете дали просто имате (инцидентно) супер лош ден или нещата наистина не са ОК

И ако откриете, че наистина трябва да си тръгнете, планирайте по-ефективни начини да започнете търсенето си на нова работа.

Ако причината за силната негативна емоция идва от това, че не сте щастливи на настоящата си позиция, определете кое точно не ви допада. Мениджмънтът? Конкретната работа и пък само някои задачи? Нещо друго? Ако не намерите отговорите на тези въпроси, може отново да се озовете на работно място, което да предизвиква същите гняв и безпокойство.

3. Отделете време да решите какво наистина искате за вашето бъдеще и от какво имате нужда

И чак тогава стартирайте процеса по търсенето на новата ви работа.


Тези стъпки ще ви помогнат да се справите с негативните чувства, които изпитвате, и да намалите силата им, вместо да им позволите да ви погълнат и да ви въвлекат в безразборно емоционално кандидатстване за работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!