Бизнес имейл етикет – 18 основни правила

0  КОМЕНТАР/И

Независимо каква е вашата позиция, добрият имейл етикет е ключов фактор за успеха ви на работното място.

Вижте основните правила при изготвяне на ефективен професионален имейл, за да избегнете всякакви недоразумения във вашата бизнес кореспонденция и да изградите и запазите отличен професионален имидж.

More...


Бърз достъп до съдържанието на статията

Бизнес имейл етикет

Бизнес имейл етикетът представлява комбинация от препоръки за ефективно професионално общуване в бизнес среда чрез електронни писма.

Тези насоки могат леко да се различават в зависимост от компанията и бранша, в които работите. Освен това, има малки разлики в имейл етикета на български и английски език. Имайте предвид това, както и че в тази статия разглеждаме бизнес имейл етикетът на български език.

Каквито и да са дребните различия обаче, същността на правилния имейл етикет е винаги една и съща: ясна, професионална и внимателно обмислена писмена комуникация.

Следващите правила ще ви помогнат да следвате добър имейл етикет на работното си място.

18 правила за добра имейл комуникация

1. Придържайте се към професионален тон

Изследвания показват, че хората неправилно предполагат, че получателите на имейлите им биха определили правилно тонът им. Само около 56% от участниците в това проучване са успели да разтълкуват правилният тон.

Мислим си, че е явно, че се шегуваме, но обикновено оставаме неразбрани. Затова обмисляйте внимателно думите, които използвате, и как някой друг би ги възприел.

Ето няколко общи насоки:

 • Избягвайте негативните думи, като грешка, проблем, провал, забавяне, криза, неприятност, нещастие, последствие. Те ви карат да изглеждате по-тревожни, раздразнени или притеснени, отколкото сте всъщност.
 • Не бъдете саркастични. Има голям шанс вашият получател да не разбере шегата. Пример: Бих помолил моя екип да прегледа това утре, но както знаете, никой всъщност не върши никаква работа в петък.
 • Махнете повечето прилагателни, като много, наистина, изключително, силно, сериозно. Ползвайки ги, звучите прекалено емоционално, а целта ви е да излъчвате спокойствие (което, поне засега, се асоциира пряко с професионалното поведение).
 • Копирайте тона на вашия събеседник. Ако той ви изпраща кратки, ясни имейли, нека и вашите са такива. А ако включва по-неангажираща фраза в началото, като: Надявам се, че сте си починали добре!, направете и вие същото.

2. Избягвайте граматическите грешки

Проучване показа, че хората, които правят много граматически грешки в имейлите си, се възприемат като по-малко съвестни и трудно им се доверяват.

Ето за какво да внимавате:

Пунктуация

Всеки ред трябва да завършва с препинателен знак - точка, въпросителен или удивителен знак. Ако пропуснете пунктуацията, изглежда сякаш не сте завършили мисълта си, защото просто сте се разсеяли.

 • Грешно: Говорих с финансовия ни отдел и те одобриха споразумението
 • Правилно: Говорих с финансовия ни отдел и те одобриха споразумението.

Въпросителни знаци

Използвайте въпросителните знаци изключително внимателно, за да не звучите сякаш подлагате получателя на разпит.

 • Грешно: Какво решихте? Говорихте ли вече с колегите си? Свободен ли сте за среща утре преди обяд, за да обсъдим належащите промени?
 • Правилно: Пиша Ви, за да разбера докъде сте стигнали в процеса по обсъждане на промените. Свободен ли сте за среща утре преди обяд, за да обсъдим всички евентуални въпроси?

Удивителни знаци

Използвайте удивителните знаци толкова пестеливо, колкото и въпросителните. И имайте предвид, че по принцип ползването на повече от 1-2 удивителни знака в бизнес имейл се счита за непрофесионално. Затова най-добре е да се въздържате от ползването им.

 • Грешно: Благодаря отново за продуктивния разговор вчера! Имам чудесни новини! Говорих с финансовия ни отдел и сме готови с документите! Нямам търпение да работим заедно!
 • Правилно: Благодаря отново за продуктивния разговор вчера. Говорих с финансовия ни отдел и сме готови с документите. Нямам търпение да работим заедно!

Запетайки

Един от най-често срещаните гафове е добавянето на запетаи там, където не им е мястото. За да не изброяваме всички случаи, в които се ползва (и не се ползва) запетая, вижте повече тук

Пунктуация след поздрава

Ако пишете имейл на английски език, има няколко различни начина да поставите препинателен знак след поздрава си - двоеточие, запетая или тире.

 • Dear Maria:
 • Dear Mrs. Ivanova,
 • Dear All - 

Ако пишете имейл на български език, общоприетото правило е едно - да използвате запетая след първия ред на вашия имейл с поздрава, а след това да продължите на нов ред с главна буква следващото си изречение.

 • Здравейте г-н Иванов,
  Пиша Ви във връзка с разговора ни вчера.

3. Ползвайте професионален имейл подпис

Наличието на професионален имейл подпис изяснява на получателя кои сте и как да се свърже с вас. Той следва да е кратък и лесен за четене, и да съдържа минимум вашето име, длъжността и служебния ви телефонен номер за контакт.

И най-добре е да настроите подписа си да се добавя автоматично в края на всеки имейл. После винаги можете да го изтриете от конкретен имейл, ако не ви трябва.

4. Избягвайте емоджитата

Понякога може да имате желание да добавите 😊 към имейла си. Проучване на Adobe например показва, че ако използвате емоджита, ви възприемат като по-дружелюбни.

Въпреки това, ако искате да следвате добрия имейл етикет на работното си място, не го правете. Рискувате да ви възприемат непрофесионално.

5. Представете се

Не предполагайте, че получателят на писмото ви знае кои сте.

 • Ако изпращате имейл на някого за първи път, след първоначалния поздрав, винаги започвайте имейла си с кратко въведение за себе си.
 • Ако сте общували преди с този получател, но не сте сигурни дали той ви помни, елегантно му напомнете откъде се познавате и кога сте разговаряли за последен път.

6. Структурирайте правилно имейлите си

Всеки професионален имейл трябва да изглежда по определен начин и да съдържа няколко важни компонента:

 • Попълнено поле „Относно“/ Subject
 • Поздрав
 • Максимално кратък и ясен основен текст на имейла
 • Фраза за край на писмото
 • Електронен подпис

За да направите текста по-лесен за четене и разбиране, разделяйте тези секции в отделни параграфи.

7. Създайте кратък и описателен Subject / Относно

Винаги добавяйте кратък информативен текст в полето „Относно“, като посочвате ясно какво е съдържанието на имейла. Избягвайте общите, неясни фрази.

 • Грешно: Здравейте!
 • Правилно: Резюме на разговора ни от 15.06.2023 - (темата на разговора)

8. Използвайте правилния поздрав

В зависимост от това до кого изпращате имейл и какви са взаимоотношенията ви с получателя, вашият поздрав може да бъде официален или по-неофициален. 

Формални бизнес поздрави в имейл

Ако изпращате имейл на някого за пръв път:

 • Уважаеми/а г-н/ г-жо (фамилия на получателя),
 • Здравейте г-н/ г-жо (фамилия на получателя), 

Неформални бизнес поздрави в имейл

Когато пишете на някого за пореден път:

 • Здравейте (име на получателя),
 • Добро утро/ Добър ден/ Добър вечер, 

9. Създайте добро впечатление с удачна фраза за край на имейла

Приключването на имейла ви по правилния начин допълнително подсилва тона на вашето съобщение. Това е и последният ви шанс да оставите добро впечатление у получателя си.

По-неформално приключване на имейл

Ако тонът на целия ви имейл е по-лек, завършете така:

 • Благодаря/ Отново благодаря!
 • До скоро/ До утре / До сряда/ …
 • Очакваме с нетърпение да работим заедно!
 • Ще се радвам да чуя какво мислите.

Формално приключване на имейл

Ако тонът ви е по-официален, ползвайте:

 • Благодаря за възможността!
 • Благодаря за разбирането!
 • Благодаря Ви за отделеното време!
 • С пожелание за приятен ден/ уикенд,

Повечето хора използват и „Поздрави“ преди името и електронния си подпис/ визитката си. Това също е част от приемливото по-формално приключване на бизнес имейл.

10. Винаги проверявайте дали сте изписали правилно името на получателя

Проверете дали сте изписали правилно името на получателя. Независимо дали харесват името си, хората остават с лошо впечатление за вас, ако го сбъркате. Особено ако дори и след няколко разменени имейла продължавате да го бъркате.

Най-правилният начин да се обръщате към събеседника си, е с името, с което той подписва имейлите си. И следете дали това се променя в процеса на комуникацията. Хората често преминават от име и фамилия на първо име. Ако видите това, започнете да ползвате първото име на събеседника си.

Доста е дразнещо и всъщност не съвсем професионално да не го направите. Ако някой в 3-тия си имейл до вас вече се е подписал като „Иван“, а вие продължавате да му говорите на „г-н Георгиев“, звучите сякаш умишлено не желаете да се съобразите с желанията му.

11. Използвайте стандартни шрифтове и форматиране

Една от най-големите грешки в бизнес имейлите е използването на фриволни шрифтове, ярки цветове и ексцентрично форматиране. Може би си мислите, че така имейлът ви изглежда уникален и по-запомнящ се, но в действителност просто изглежда непрофесионално.

Винаги използвайте стандартен шрифт, обичайния черен цвят за буквите и бял – за фона, и стандартния размер на шрифта.

И ако копирате текст от някъде другаде и го поставяте в имейла си, маркирайте го с мишката и изчистете форматирането с команда Ctrl + Shift + N преди да изпратите писмото. Ако не го направите, тази част от имейла ви ще изглежда различно от останалия текст.

12. Използвайте хиперлинкове

Поставянето на цели линкове в имейла ви заема ценно място и имейлът ви спира да изглежда подреден.

Вместо това създайте хиперлинкове. Маркирайте с мишката фразата, която искате да линкнете, натиснете десен бутон, изберете опцията Link и въведете в полето линка, който искате да вмъкнете в текста.

13. Споменете в текста, че изпращате прикачен файл

Винаги посочвайте в имейла си, че сте прикачили файл и какъв е той. Така получателят няма да го пропусне.

Също така, прикачвайте отново всички файлове, когато добавяте някого към имейл кореспонденция на по-късен етап. Ако не го направите, той няма как да ги види и да се запознае с тях.

Друго важно правило при бизнес имейл етикета относно прикачените файлове е да не изпращате огромни, тежки файлове. Ако искате да споделите такъв, качете го първо в някоя облачна платформа - Google Drive или в Dropbox, например - и дайте на получателя на имейла ви връзка за директен достъп до него.

14. Попълвайте правилно имейл полетата

 • До/ To: Тук въведете имейл адреса на основния получател на имейла ви.
 • Як/ Cc: Ако искате и някой друг да види този имейл и да е информиран за дискусията (колега, мениджър), добавете неговия адрес тук. Когато копирате някого, вие му позволявате да види имейла, без да очаквате той да отговори. Основният получател на имейла ви също вижда хората, които въвеждате тук.
 • Ск/ Bcc: Ако искате някой да получи имейла, но основният ви получател да не е наясно, че той също е копиран, ползвайте тази опция.

15. Използвайте правилно функциите „Отговор“, „Отговор до всички“ и „Препращане“

 • Отговор/ Reply: С този бутон отговаряте директно на човека, което последно ви е изпратил имейл. Имайте предвид, че ако отговорите директно на първия имейл в дълга кореспонденция, ще отговорите на основния подател на имейла. Ако обаче отговорите на нечий имейл в нишката, ще отговорите само на този човек.
 • Отговор до всички/ Reply all: Бутонът ви позволява да изпратите имейл до всички, които са включени в имейл кореспонденцията.
 • Препращане/ Forward: Ако препращате дълга имейл нишка, обобщете съдържанието ѝ до момента, за да улесните новия получател да разбере какво точно очаквате от него. 

16. Отговаряйте навреме

Средностатистическият офис служител получава десетки имейли на ден. И не е изненада, че повечето от нас не успяват да им отговарят веднага.

Когато става въпрос за бизнес имейл етикет обаче, има конкретно време, удачно за отговор на различни типове имейли. Старайте се да се придържате към него.

 • Колеги от екипа ви, с които работите ежедневно: Направете всичко възможно да им отговорите в рамките на деня, тъй като често тези имейли касаят въпроси, които трябва да бъдат решени бързо.
 • Други колеги: Ако сте получили имейл от колега, с когото не работите директно, прието е да отговорите в рамките на 24 часа. Ако не можете да го направите, уведомете го, че сте получили имейла и кога ще се свържете с него.
 • Външни контакти: Когато получите имейл от външен за компанията човек, е напълно приемливо да отговорите до ден-два, освен ако имейлът не се нуждае от отговор възможно най-скоро. Но, ако работите в сферата на обслужването на клиенти, трябва да знаете, че 88% от клиентите очакват отговор на своя имейл до 1 час.

17. Настройте информативни автоматични out-of-office имейли, когато отсъствате

Ако ще отсъствате от работното си място за продължителен период от време, например по време на годишния си отпуск, настройте автоматичен имейл отговор, който да уведомява всеки, който ви пише, че не сте на линия.

Включете в него точно до коя дата няма да сте на разположение и добавете името и координатите за връзка на колега, който ще ви замества при спешни въпроси (като първо го уведомите, че ще го направите, разбира се).

18. Отговаряйте на всички имейли, които получите

Винаги се опитвайте да отговорите на всички имейли. Това включва и имейли, които са ви изпратени по погрешка.

Отговор в този случай не е необходим, но винаги се оценява високо. Нещо кратко би свършило отлична работа, като: Мисля, че сте ми изпратили този имейл по погрешка. Исках да Ви уведомя, за да можете да го препратите своевременно на правилния човек.

Ето това би бил отличен бизнес имейл етикет от ваша страна!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!