Синхронизиране на CV и LinkedIn профил: причини

Всеки търсещ нова работа знае, че най-малкото, което следва да направи, е да обнови своите CV и LinkedIn профил.

Как обаче следва да изглеждат те? Краткият отговор е, че въпреки явните разлики между тях, те трябва (в по-голямата си част) да изглеждат по един и същи начин.

Защо е нужен този синхрон? Какво ще стане, ако има несъответствия между автобиографията и профила ти в LinkedIn?


Преди да отговорим на този въпрос, нека първо да изясним целите на автобиографията и на профила в LinkedIn.

Каква е целта на твоите CV и LinkedIn профил?

Като търсещ нова работа, целта на автобиографията и профила ти в LinkedIn е да накарат работодателите да пожелаят да се свържат с теб и да те поканят на интервю за работа.

Оптимизирането на автобиографията и LinkedIn профила ти е ключът към това да бъдеш забелязан от правилните хора.

CV-то ти следва да бъде оптимизирано с точните ключови думи за избрания бранш и работна роля, така че да може да премине софтуера за обработка на кандидатури.

А профилът ти в LinkedIn трябва да бъде оптимизиран така, че да се появява в резултатите от търсенето, когато специалистите по подбор в мрежата търсят професионалисти със специфични умения или опит.

Ако направиш тези две неща, ще увеличиш шансовете си да се придвижиш напред в процеса по подбор за желаната от теб позиция.

Но това няма да е достатъчно за получаване на предложение за работа. Освен, че е добре да бъдеш забелязан, трябва и да се откроиш сред другите кандидати за работа. 

А най-добрият начин да го направиш е да представиш уверено работния си опит и уменията си - както в автобиографията си, така и в профила си в LinkedIn – без обаче да даваш твърде много информация.

Просто включи достатъчно, за да накараш работодателите да си кажат: „Този кандидат изглежда квалифициран. Виждам, че притежава подходящите умения и опит, и има някои впечатляващи постижения. Но искам да науча повече. Нека му се обадим ."


Сега, след като вече изяснихме каква е целта на твоите CV и LinkedIn профил, вероятно вече се чудиш защо трябва да изглеждат почти по еднакъв начин.

Отговорът е прост: Специалистите по подбор на персонал следят за несъответствия в работната ти история. И вече прегледали автобиографията ти, ще разгледат и профила ти в LinkedIn.

Работодателите искат да видят най-коректната версия на твоята работна история

Ако информацията в заглавието и секциите About и Experience в профила ти в LinkedIn не съвпада с информацията в автобиографията ти, работодателите ще се запитат защо има разминавания.

И независимо, че причината вероятно ще е, че не си актуализирал профила си в LinkedIn от години, те все пак ще останат с усещане, че има нещо в кандидатурата ти, което следва да уточнят. А ако разминаванията са съществени, рискуваш дори да бъдеш оставен в резерв още от самото начало, ако имат и други квалифицирани кандидати.

Да, вярно е, че автобиографията и профилът ти в LinkedIn са различни инструменти и дори и на пръв поглед изглеждат по различен начин. Но когато някой разгледа отблизо твоя трудов опит, трябва да забележи, че информацията е в синхрон с тази в изпратеното от теб CV. Така няма да има място за съмнение в квалификациите и опита ти.

Затова, постарай се работния ти опит, квалификации и умения в твоите CV и LinkedIn профил да са в синхрон.

Как изглеждат LinkedIn профила и автобиографията ти?

Ако търсиш активно нова работа, прегледай автобиографията и профила си в LinkedIn (желателно е да имаш такъв, ако искаш да увеличиш шансовете си за намиране на подходящата позиция и работодател).

Ако установиш, че има критични несъответствия между тях, синхронизирай ги така, че да изпращат едно и също послание – че си наистина квалифициран за конкретна работна роля в конкретен сектор.


Нуждаеш се от помощ за изготвяне на CV?

Ние сме на разположение да окажем съдействие. Виж нашите услуги и продукти, свързани с изготвяне на кандидатура за работа:

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

6 различни кариерни услуги за ползване за период от 30 дни.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!