COVID-19 бърнаут: 9 стратегии за справяне със стреса, породен от пандемията

Наред с несигурността за работата и постоянното притеснение за здравето, стресът заема голяма част от ежедневието на работещите в момента. Което може да доведе до COVID-19 бърнаут.

Всяка сутрин, когато включим телевизора или влезем в профилите си в социалните мрежи, виждаме все по-обезсърчаващи новини. Отделно, вече живеем по нови правила, които трябва да следваме в ежедневието си, като например носене на маска на публични места и социално дистанциране.

И тъй като краят на пандемията, както и на икономическите последици от нея, все още не се вижда, ни се налага да се справяме сами с всички стресови фактори, докато се опитваме да балансираме личния и професионалния си живот.

More...

Какво е COVID-19 бърнаут?

В началото на миналата година изпитахме колективен шок от настъпването на коронавирус пандемията. И когато ограниченията отпадаха през лятото, имахме усещането, че тя е почти приключила.

Тогава обаче настъпи втората вълна и много страни отново приложиха ограничителни мерки. Така всички се озовахме в ситуация на разочарование от липса на позитивен изход от ситуацията.

И ще продължим да се чувстваме така толкова дълго, колкото трае и самия проблем.

COVID-19 бърнаут е усещането именно за това емоционално изтощение и раздразнение от продължаващата пандемия. Терминът се приближава до това, което Световната здравна организация нарича „умора от пандемията“.

Стратегии за справяне с COVID-19 бърнаут

Сега, когато вече е ясно, че COVID-19 може да се задържи по-дълго, отколкото си мислехме, може да е наистина трудно да се адаптираме към новата среда.

Проблемът е, че не можем да използваме нормалните си механизми за справяне с този стрес, като например срещи с приятели и различни забавления. Те просто са ограничени в момента.

Ето 9 съвета, които ще ти помогнат да избегнеш COVID-19 бърнаут.

1. Създай си удобен за теб работен график

Ако работиш от вкъщи, вече знаеш, че работата е винаги с теб и никога не свършва.

Пътуването до работното място, въпреки своите недостатъци, създаваше време за адаптация към работния ден, както и за пренастройка след това по пътя обратно към вкъщи. 

При работата от вкъщи обаче не разполагаш с това време - просто ставаш, правиш няколко крачки и отново сядаш, за да започнеш работа. Краят на работния ден също не ясен, тъй като липсва действие, отбелязващо финала му.

Експертите казват, че най-удачния начин за контрол на работното натоварване при дистанционно работещите е създаване на индивидуален режим на работа и почивка.


Те също така трябва и да започнат да го спазват стриктно, независимо дали решат да работят през целия ден, също както са го правили в офиса, или разделят деня си на различни по продължителност интервали, за да вместят в него грижата за семейството си.

2. Приоритизирай задачите си

Когато компаниите освобождават служители поради трудната икономическата ситуация, на останалите работещи често им се налага да поемат допълнителни отговорности.

А когато изведнъж ти се струпат много и различни задължения, може бързо да изпаднеш в COVID-19 бърнаут, ако не можеш да прецениш коя задача е важна и коя не чак толкова.

За да избегнеш това, помоли ръководителя си да ти даде ясни приоритети.


Най-добрият подход за този тип разговор е да кажеш: Обръщам се към теб, защото знам, че искаш да свърша най-ефективно работата си. В момента имам доста задачи и искам да дам приоритет на най-важните от тях. Мислех си да започна с … Какво смяташ?


Така ще получиш реален отговор без да рискуваш да изглеждаш некомпетентен.

3. Поддържай виртуален контакт с други хора

Ако живееш сам, изолацията от семейството и приятелите ти може също да бъде стресираща.

Но дори и да не можеш да присъстваш физически в едно и също пространство с тях, това не означава, че трябва да си социално изолиран.

Има много начини да продължиш да се „виждаш“ с приятелите си. Можеш например да:

  • организираш регулярни Zoom срещи – с повод и без повод
  • да се виждаш с някои от тях лично (за предпочитане на открито), спазвайки всички ограничителни мерки
  • да организираш виртуално общо гледане на филми – всеки в собственото си жилище

Възползвай се от технологиите, за да продължиш да поддържаш контакт с важните за теб хора.

4. Признай чувствата и емоциите си

В момента ситуацията не изглежда много обнадеждаваща, което може да доведе до тревожност и различни негативни емоции. Не ги пренебрегвай и не се преструвай, че не ги изпитваш.

Освен това, културата на токсична позитивност, в която живеем, оказва голям натиск върху нас да се чувстваме постоянно щастливи през цялото време. В ситуация на криза обаче е важно да запомниш, че е напълно ОК да не се чувстваш ОК.

Важно е да признаеш пред себе си, че нещата в момента са зле и че би искал да знаеш какво ще се случи след 6 месеца, но наистина нямаш отговор. Само така ще преминеш към следващата фаза – решение какво да направиш в момента, за да подобриш нещата за теб в настоящето.

5. Ограничи негативните влияния

За добро или лошо емоциите са заразни.

И като се имат предвид нивата на тревожност и негативност, които много от нас изпитват в момента, за да избегнеш COVID-19 бърнаут постави си твърди граници и ограничи всичко, което изсмуква енергията ти и не ти действа положително.

Това може да са хора, социални медии или пък новинарски канали. Просто ограничи до минимум контактите си с тези хора, ако това е възможно, и ползвай социални мрежи възможно най-рядко.


И не се притеснявай - ако се случи нещо наистина важно, за което трябва да си информиран, ще го научиш веднага! Важните новини винаги намират начин да стигнат до нас.

6. Създай си специални ритуали

За да си устойчив на заобикалящите те стресови фактори, следва да знаеш кое ти помага да им противодействаш. И след като установиш кои са тези дейности, да ги превърнеш в навик.

Идентифицирай малките ежедневни практики, които ти дават енергия, успокояват те и те зареждат. След това планирай кога точно да ги извършваш и започни да ги третираш като ритуали.

7. Внимавай с думите, които използваш

Твоите думи създават твоята реалност.

Ако опишеш дадена ситуация като „кошмар“, това ще бъде и преживяването ти. Ако обаче опишеш същата ситуация като предизвикателна, изведнъж ще се озовеш в съвсем различна ситуация.

В каквато и посока да те водят твоите думи, умът ти, тялото ти и околната среда ще ги последват.

Изследвания показват, че нашето подсъзнание интерпретира това, което мислим и казваме буквално. То не разбира иронията и сарказма. Затова използвай език, който те кара да се чувстваш целеустремен, позитивен и можещ. Така ще започнеш наистина да се чувстваш като такъв.

8. Грижи се за себе си

Когато едновременно работиш от вкъщи, грижиш се за семейството и дома си и се притесняваш за здравето на всички твои близки, може да забравиш да се погрижиш за себе си. А това е от изключителна важност, когато се опитваш да избегнеш COVID-19 бърнаут.

Увери се, че се храниш здравословно, спортуваш редовно и спиш достатъчно.


Опитай се и да прекараш част от деня или седмицата си, работейки върху нещо предизвикателно за теб. Когато правиш нещо, което ти носи удовлетворение, противодействаш на стреса, на който си подложен.

9. Прави смели планове за бъдещето си

2020 г. промени коренно плановете ни. Някои от нас реагираха на тази несигурност, като просто ги отложиха за неопределено време. Това обаче ни отне удоволствието от очакването нещо хубаво да ни се случи. 

Изследвания показват, че хората са по-щастливи, когато има нещо, което очакват с нетърпение - независимо дали е просто забавна вечер или постигане на значима цел.


Постави си цел или направи план, които да те движат напред и които да очакваш с нетърпение да постигнеш.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!