Прекъсване в трудовия стаж поради COVID съкращение от работа

При търсене на работа, докато си безработен, винаги има притеснение как потенциалните работодатели ще гледат на това прекъсване в трудовия ти стаж. За съжаление, въпреки че е несправедливо и ирационално, има компании, които дискриминират безработните и назначават само хора, които в момента на кандидатстването си все още имат работа. Тези работодатели се притесняват, че си загубил работа си поради лошо представяне, че уменията ти са неактуални и че ще напуснеш веднага, щом се появи нещо по-добро. Ако обаче си безработен поради COVID-19 съкращение и съпътстващия пандемията икономически спад, ситуацията е малко по-различна.

Много хора остават без работа в момента. Затова и работодателите не се притесняват толкова да назначават вече останали без работа кандидати.

Това е добра новина. Как обаче да постъпиш, ако си сред освободените заради коронавирус пандемията?

Да споделиш ли веднага, че си бил освободен, и как да го направиш? Или е по-добре да не казваш нищо, докато работодателят не те попита директно?

Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да се ориентираш кога и как да обсъдиш освобождаването си от работа поради икономическата ситуация, свързана с пандемията, и прекъсването в трудовия ти стаж.

More...

Запълни празнината в трудовия си стаж

Независимо как и кога решиш да посочиш защо си търсиш нова работа, един от най-добрите начини за обяснение на прекъсването в трудовия ти стаж е да говориш за това как си запълнил свободното си време със смислени дейности, развиващи те като професионалист. 

Въпреки че може да е трудно да останеш позитивно настроен, когато си бил съкратен, ако продължаваш да изграждаш и развиваш нови професионални умения, ще си доста по-успешен в бързото намиране на нова работа.

Завършването на курсове или преквалификация, стартирането на собствен проект или бизнес, и поемане на краткосрочни проекти на свободна практика ще те направят по-желан служител.

Определи предварително кои от тези дейности са подходящи за свободната позиция, за която кандидатстваш, и кои ще споменеш. 

Посочване на прекъсване в трудовия стаж в CV

Освен ако не познаваш някой, работещ в компанията, в която кандидатстваш, който може да те препоръча, първото впечатление на работодателя за теб ще бъде от твоето CV.

Повечето търсещи работа използват хронологичния формат на автобиография, в който се изброява трудовия опит в обратен ред, започвайки с най-новата месторабота. Този формат обикновено включва начални и крайни дати за всяка заемана позиция.

Освен това, специалистите по подбор също предпочитат този формат. Затова е логично и ти да го използваш.

Ако обаче имаш прекъсване в трудовия си стаж поради COVID съкращение, следва да обмислиш как да го представиш в автобиографията си, така че да се приеме и кандидатурата ти да не бъде отхвърлена.

Обмисли следните 3 опции:

Избери как да посочиш датите на трудовата си заетост

Посочи точните дати

При този вариант посочваш точните дати на трудовата ти заетост, както и датата, на която си бил освободен от последната си месторабота. Това, че споделяш всичко веднага, ти дава преимуществото да поемеш незабавно контрол върху неизгодната за теб ситуация. 

Избери този подход, ако си уверен, че уменията и знанията ти са актуални, освободен си наскоро (преди по-малко от година) и няма голяма празнина в трудовия ти стаж.

При описанието на последната ти позиция директно заяви, че си загубил работата си поради COVID съкращение и посочи работните си постижения или проекти, по които си работил преди освобождаването ти.

Ето един пример как можеш да направиш това:

Проектиране на нова CRM система за проследяване на клиентското преживяване, която беше на път да увеличи ефективността на процеса по обслужване на клиенти с до 20% преди съкращението ми, поради COVID кризата.

Не привличай вниманието върху датите

Ако обаче решиш да не наблягаш на съкращението си в автобиографията си, можеш да използваш следната стратегия:

Хората четат документ отгоре надолу и отляво надясно, така че забелязват първо тези елементи, които се намират по-близо до горната част и отляво на автобиографията ти.

Използвай това знание, за да не привличаш вниманието на четящите върху датите. Изброй ги от дясната страна на документа и използвай по-малък или ненабиващ се на очи шрифт.

Например, в кое от следните изречения забелязваш датите веднага?

Май 2019 - Март 2020: Търговски представител, АБВ ООД, София, България


АБВ ООД, Търговски представител, София, България, 2019–2020

Добави секция „Профил“

Друга добра идея за умело представяне на датите на трудовата ти заетост, когато си преживял COVID съкращение, е да добавиш раздел „Профил“ или „Резюме“ в горната част на автобиографията си. В него с няколко изречения подчертай твоите ключови качества и работни постижения, имащи отношение към позицията, за която кандидатстваш.

Така, първото впечатление на работодателя ще е за твоите отлични квалификации, а не за това, че си безработен в момента.

Например, ето как един служител в театър, отговарящ за взаимоотношенията с публиката и за организирането и провеждането на дневни представления, може да използва този раздел, за да намери нова работа в сферата на обслужването на клиенти:

Професионалист Клиентски мениджмънт и управление на събития, гарантиращ удовлетвореността на клиентите, и с опит в управлението на сложни и с кратки срокове проекти, и в успешното управление на събития.

Добави настоящите си дейности като отделна, последна позиция

Какъвто и подход да избереш при изготвяне на автобиографията си, можеш и да покажеш и как си запълвал времето си след твоето COVID съкращение - с работа на свободна практика, с доброволчески дейности или с усвояване на нови умения.

За да премахнеш празнината в трудовия ти стаж, създай отделна, последна позиция и посочи това, с което си се занимавал, докато си бил безработен.

Например, ако си бил доброволец, можеш да добавиш следното:

Грижа за нас АД, Доброволец, София, Март 2020 г. - до момента


Точно координиране на логистиката на до 15 доставки на храна на ден и провеждане на ефективен контакт с домакинства, изпитващи финансова нестабилност.

Ако пък си изкарал курсове за развиване на професионални умения, можеш да добавиш следната позиция:

Продължаващо професионално развитие, дистанционно, Март 2020 г. - до момента


Повишаване на квалификацията чрез завършване на курсове по дизайн на потребителското преживяване (UX) и програмиране на C++.

Сподели за прекъсването в мотивационното писмо

В мотивационното писмо имаш по-голяма възможност да си гъвкав и да посочиш контекста на настоящата си ситуация. И ако вместо в CV-то си, решиш да споменеш, че си безработен в мотивационното си писмо, последвай следните съвети.

Ето един подходящ начин да споменеш COVID съкращение в него:

Посветих голяма част от кариерата си на дигиталния маркетинг в хотелиерството. Най-скорошният ми работодател обаче драстично намали бюджета си и бях съкратен поради коронавирус кризата. Затова очаквам с нетърпение да приложа своите умения и експертиза във Вашата компания и да имам възможност дългосрочно да осигурявам висококачествени маркетинг анализи за Вашия екип.

Ако се стремиш към кариерна промяна, споменаването на съкращението ти може да обясни защо опитът ти е основно в друг бранш.

Така че, ако си този театрален мениджър от предишната точка, можеш да напишеш нещо подобно:

След като прекарах голяма част от кариерата си, занимавайки се с мениджмънт на сценични изкуства, в момента съм в преходен период поради затварянето на театрите, и очаквам с нетърпение да използвам силните си умения за обслужване на клиенти и за управление на събития, за да осигуря висококачествено обслужване на клиентите на Вашата компания.

Имай предвид обаче, че има работодатели, които наистина четат внимателно мотивационните писма, докато други дори не ги отварят. Затова винаги следва да си готов да обясниш и по време на интервю за работа причината да си търсиш нова работа и да говориш позитивно за твоето COVID съкращение.

Как да говориш за прекъсването в трудовия ти стаж поради COVID съкращение по време на интервю?

Независимо дали си споменал прекъсването в трудовия ти стаж в автобиографията си или в мотивационното си писмо, трябва да си готов да говориш за това и по време на самото интервю.

Използвай отговорите си на въпросите, които ще ти бъдат зададени, за да преодолееш възможните притеснения на работодателя от това, че си безработен в момента.

Фокусирай се върху положителните страни и се старай да си искрен, за да не изглежда че криеш нещо. Например:

„Аз съм в преходен период и търся нови възможности. Вашата компания и предлаганата позиция изглеждат страхотно и затова реших да кандидатствам! “ звучи по-добре от „Безработен съм и се нуждая от нова работа веднага.“

Освен това, не забравяй, че винаги следва да говориш и за това какво си правил, докато си бил безработен.

И тук, при обяснение на прекъсването в трудовия ти стаж поради COVID съкращение, имаш избор между 2 подхода:

Обясни прекъсването в трудовия ти стаж в началото на интервюто

Един от първите въпроси, които вероятно ще чуеш, е „Разкажете ми повече за себе си“.

Ако искаш да си напълно открит, отговорът ти на този въпрос следва да звучи така:

Оперативен счетоводител съм от 10 години и се гордея с моята точност и отдаденост на работата. Започнах развитието си в тази област веднага след завършване на бакалавърската ми степен по счетоводство и през последните години работих предимно в логистични фирми. На последната си позиция обработвах повече от 50 милиона лв. на годишна база. За съжаление, компанията беше засегната от коронавирус пандемията и аз, заедно с още 40 други служители, бяхме съкратени. Естествено, разбирам това решение и винаги ще съм благодарен на последния си работодател за предоставената ми възможност да работя там сред страхотни колеги. В момента съм в процес на търсене на следващия си работодател и съм наистина ентусиазиран от възможността да приложа своите умения във Вашата фирма.

Обясни прекъсването в трудовия ти стаж в отговор на въпроса защо си бил освободен

Ако предпочиташ да не говориш веднага за твоето COVID съкращение, изчакай въпроса „Защо напуснахте последната си работа?“ или „Защо си търсите нова работа?“

Отговори следното:

При последния ми работодател бях част от съкратените служители поради коронавирус кризата. След това, в последните месеци, се научих да бъда устойчив, гъвкав и отворен за промяна, и сега съм ентусиазиран да използвам уменията си по нов начин. Докато контролирах дистанционното обучение на децата ми вкъщи, реших да изкарам онлайн курс по UX дизайн, за да допълня знанията си по дигитален маркетинг. Наистина ще се радвам да използвам наученото за подобряване на потребителското преживяване на посетителите на уебсайта Ви като част от стратегията Ви за увеличаване на ангажираността им.

За финал

В тези странни и несигурни времена, за да увеличиш шансовете си да намериш бързо нова работа след COVID съкращение, следва да изготвиш привлекателни за потенциалните работодатели CV и мотивационно писмо, и да подготвиш предварително отговорите си на често задаваните въпроси на интервю за работа.

А ако не се чувстваш уверен как точно да го направиш, потърси професионалната подкрепа на кариерен консултант. Ще изготвим кандидатурата ти за работа и ще ти помогнем да се представиш блестящо.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!