Как да разберете дали потенциалния работодател поддържа бърнаут култура?

Според Gallup, 76% от запитаните служители казват, че са преминали през бърнаут. Ако и вие изпитвате неприятните му симптоми и сте решили да потърсите нова работа, ще е изключително важно за вас да можете да прецените дали няма да ви случи отново. Как да разберете, още преди да приемете оферта за работа, дали потенциалния работодател поддържа бърнаут култура или държи на служителите си и наистина се грижи за тях?

Съществуват няколко признака, които можете да видите ясно, задавайки правилните въпроси по време на интервютата ви за работа. Вижте какво направите.

More...

Бърнаутът често се разглежда като проблем на самия човек, страдащ от него.

Но изследвания по темата показват, че бърнаутът (наричан още и прегаряне) на работното място се дължи на неблагоприятни условия на работа, като неравностойни възможности за повишение, липса на автономност или явно разминаване в ценностите – вашите и на работодателя ви.

Част от информацията, която ви е необходима, за да прецените дали тези условия са налице, е достъпна за вас в публичното интернет пространство.

Обявата за работа, например, може да ви даде добра представа за фирмената култура. Когато я анализирате, обърнете внимание на следното:

 • Споменават ли се изобщо възможности за гъвкаво работно време или дистанционна работа?
 • Какви допълнителни придобивки предоставя фирмата на служителите си, освен обичайните допълнително здравно осигуряване и ваучери? Предоставя ли психологическа подкрепа при нужда? Или безплатни възможности да декомпресирате – със спорт или друга предпочитана активност?
 • Какви са отзивите на компанията в сайтове с обратна връзка от бивши и настоящи служители, като Glassdoor или BG rabototadel.

И въпреки това, може да е трудно да се каже дали написаното не отразява по-скоро желанието на фирмата да се представи добре в очите на обществото и търсещите нова работа.

Така че, трябва да сте подготвени да задавате и подходящите въпроси по време на интервютата ви за работа и да наблюдавате внимателно поведението на интервюиращите.

6 знака за бърнаут култура, вместо за фирмена култура, насочена към хората

Ето кои са сигналите, че потенциален работодател поддържа бърнаут култура, които може да уловите чрез умело задаване на въпроси на интервю за работа.

Въпросите съответстват на 6-те причини за бърнаут, идентифицирани от Michael P. Leiter и Christina Maslach.

1

Липса на автономност

Може да се почувствате силно притиснати и напрегнати, ако нямате голям избор как и кога да работите.

Мениджърите в една здрава компания вярват, че можете да си свършите работата. Затова и ви казват какво очакват и в какви срокове. Останалото преценявате вие – кога какво да правите по време на работния си ден, за да завършите отлично поставената ви задача.

В компания, поддържаща бърнаут култура, ще ви микроменажират и ще следят какво правите във всяка минута от всеки ваш работен ден.

За да оцените как една компания гледа на автономността, попитайте интервюиращите:

 • Имам ли свободата да определям кои задачи да върша през работния си ден, така че да постигам целите си?
 • Как разпределяте работното натоварване и как определяте сроковете за завършване на дадена задача?
 • Ако работата включва работа на смени: Колко време предварително предупреждавате за промени в графика?

Чрез тези въпроси разбирате дали бъдещия ви мениджър е отворен към промени и дали ще ви предостави нужната свобода, за да вършите качествено работата. Ясните отговори на тези въпроси показват, че служителите в компанията имат необходимата за позициите им автономия.

2

Липса на справедливост

Когато вашата упорита работа не е ценена или не чувствате, че към вас се отнасят така, както към колегите ви, е лесно да се демотивирате.

За да оцените как даден потенциален работодател гледа на справедливостта, попитайте:

 • Какъв вид показатели за работното представяне на служителите събирате и оценявате?
 • Как се вземат решения за повишения в компанията?
 • Има ли в компанията процес за преглед и предоговаряне на заплащането?

Тук се стремите да разберете дали компанията има внедрени истински, работещи процеси, които осигуряват справедливост. Ако компанията не се занимава изобщо с темата за справедливостта на работното място или ако интервюиращите не се чувстват удобно да отговарят на тези въпроси, тогава е по-вероятно фирмата да практикува понякога несправедливи, неравностойни за всички практики.

3

Работно претоварване

Според това проучване, има 70% по-малка вероятност служителите да влязат в бърнаут, когато имат достатъчно време да свършат работата си.

За да разберете дали потенциалния работодател ще цени вашето време, както на работното място, така и извън него, попитайте:

 • Как приоритизирате задачите на служителите и намалявате претоварването им с работа?
 • Колко време ще прекарва човекът на тази позиция в срещи? Как се планират те и с каква честота са? 
 • Кога провеждате тимбилдинг събитията — през работните дни, в работното време на служителите или през уикендите, в извънработното им време?

Тук търсите заложени от фирмата „спирачки“, които предотвратяват работното претоварване. Очаква ли се да сте на разположение 24/7? Да поемате и допълнителни, несвързани с вашата роля задачи? Обърнете внимание и на отношението към вас по време на процеса по интервюиране. Интервюиращите пристигат ли навреме? Поддържат ли връзка с вас по време на целия процес?

4

Липса на адекватно възнаграждение, възможности за развитие и признание

Всички искаме усилията на работното ни място да са добре компенсирани, независимо дали чрез заплащане, повишения или други допълнителни стимули.

За да оцените дали потенциалния работодател ще инвестира във вашето кариерно и професионално развитие, попитайте:

 • Какви са критериите и процесът за повишаване на даден служител в компанията? Колко често се повишават работещи в точно това структурно звено?
 • Фирмата отделя ли бюджет за професионално развитие на служителите? Как е структуриран този процес?
 • Какви обучения за развитие на меки умения, например лидерски, предлага компанията, освен първоначалните, необходими за навлизането в работата?

Търсите знаци, че компанията има ясен процес и обективни критерии за повишение на служителите си. И се опитвате да установите има ли налични различни инструменти за подпомагане на развитието на работещите преди да е възникнала необходимостта от прилагането им.

5

Липса на подкрепа от екипа

Когато започваме работа, искаме не само да сме сигурни, че допринасяме за успеха на фирмата, но и да се чувстваме комфортно да грешим. Ако се страхуваме, че ще бъдем оценявани като некомпетентни за всяка наша дребна грешка, няма как да се чувстваме добре.

За да прецените дали ще работите в подкрепящ ви екип, попитайте бъдещия си пряк ръководител:

 • Как давате обратна връзка на служителите?
 • Можете ли да опишете как се справяте с грешките във вашия екип?
 • Как управлявате конфликти и напрегнати ситуации на работното място?

Целта ви е да прецените дали мениджъра е отворен екипът да се учи от грешките си и дали се интересува от вас като човек. Също така обърнете внимание на следното по време на процеса по интервюиране: Чувствате ли се чути и уважавани? Хората, които срещате, опитват ли се да ви предразположат? Питат ли ви за интересите ви извън работа? Демонстрират ли умения за активно слушане? Търпеливи ли са интервюиращите един към друг? Някой доминира ли в разговора или пък постоянно прекъсва?

6

Несъвпадащи ценности

Всички искаме да чувстваме, че работата ни има смисъл, а разминаването в ценностите определено не води до това. А и влияе доста негативно на нашата мотивация.

За да прецените дали вашите ценности съответстват на тези на потенциалния работодател, попитайте:

 • Как тази работна роля е свързана с мисията на компанията?
 • Можете ли да опишете как ценностите на компанията влияят при вземането на решения?
 • Как работата на екипа влияе върху целите на компанията?

Наблюдавайте за следното: Могат ли интервюиращите да ви предадат ясно ценностите на компанията? Виждате ли вашите собствени ценности отразени в тях? Има ли ценности, с които категорично не сте съгласни и не приемате?

Ако сте преминавали или в момента сте в силен работен стрес, уточнете своите работни граници, идентифицирайте настоящите си нужди и ценности, и чак след това започнете да търсите работа.

И когато вече кандидатствате за дадена свободна позиция, използвайте тези насоки, за да намерите подкрепящи ви компании. И да предотвратите появата на бърнаут на новото ви работно място.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!