Мислите ли често за алтернативни кариерни пътища, по които сте могли да поемете в миналото?

0  КОМЕНТАР/И

Съвсем естествено е понякога да си мислим за всички онези алтернативни кариерни пътища, по които сме могли да поемем.

Кариерата ни се състои от поредица от избори. Но понякога, дори когато знаем, че сме взели правилното решение, продължаваме да копнеем за пропуснати кариерни възможности. 

Какво да направим, ако изпитваме вътрешен конфликт по отношение на избраната от нас кариера? Особено ако това ни пречи да сме напълно ефективни и удовлетворени в настоящето?

Проучване

Според резултатите от това проучване, много служители прекарват значително време в размисъл върху различни алтернативни кариерни пътища, по които са могли да тръгнат преди години.

И независимо дали кариерният им избор е бил продиктуван от желание за финансова стабилност или от друг мотив, почти всички са демонстрирали поне известно любопитство какво би било, ако са били взели друго решение някога.

Копнежът по други професионални идентичности обаче често им пречи да са напълно отдадени и ефективни в сегашната си работа. Работещите, които се чувстват приклещени в миналото, са по-склонни да са разсеяни на работното си място, дават си повече почивки през деня, ползват повече почивни дни и е по-вероятно да си потърсят друга работа по-скоро от очакваното.

Важното тук обаче е, че те не са непременно отчаяни. Всъщност много от участниците посочват, че са доволни от начина, по който се е развил животът им. Но все пак усещането, че са пропуснали да поемат по различен път - особено такъв, който може да е в по-голям синхрон с чувството им за идентичност и ценностите им - може да е трудно да се преодолее.

Претоварване с избори и FOMO

Това явление се изостря от все по-често срещаното претоварване с избори. Дистанционната работа и всички онлайн приложения, с които работим и почиваме, правят света по-малък. И поне теоретично, броят налични свободни работни места и изборът ни е огромен. 

Разбира се, по-големият достъп до възможности за работа като цяло е нещо добро. Но наличието на твърде много възможности понякога ни парализира, а може да доведе до усещането, че постоянно пропускаме нещо важно и ценно за нас. И така ставаме по-малко ангажирани с изборите, които в крайна сметка правим, тъй като не можем да ги оценим подобаващо.

Този FOMO ефект (страх да не пропуснем нещо) се влошава още повече от социалните мрежи, които постоянно ни бомбардират с алтернативни кариерни пътища, места и начин на живот, които пропускаме.

2 стратегии за справяне с копнежа по неслучилите се алтернативни кариерни пътища

Ето 2 ключови стратегии, които могат да ни помогнат да избегнем прекомерното задълбочаване в миналото, да предотвратят недоволството ни и вместо това да ни фокусират върху хубавото, което предстои.

1. Създаване на собствена кариерна идентичност

Тези, които проактивно оформят работните си роли, за да направят работата си по-пълноценна (т.нар. job crafting – дребни или големи промени в работата ни, за да я направим по-ангажираща и смислена), са по-ангажирани с работата си, дори когато продължават да изпитват копнеж по алтернативни кариерни пътища.

Различните позиции могат да предложат различни видове гъвкавост и почти винаги е възможно да се намери начин да внесем повече от своите интереси в настоящата си роля.

Помислете кои части от вашата работа харесвате и кои са елементите на вашата кариерна идентичност, които все още чувствате, че не са случили. Това ще ви помогне да откриете роля, която наистина е подходяща и работи за вас.

2. Култивиране на вътрешен локус на контрол

Дори когато външните обстоятелства не се променят, промените във вътрешната ни перспектива могат да са от голямо значение за това как се чувстваме и действаме.

Хората с т.нар. вътрешен локус на контрола (склонност да гледаме на всичко, което ни се случва, като резултат от собствените ни действия, вместо на нещо извън нашия контрол) е по-вероятно да адаптират настоящите си работни места, така че да са още по-доволни от тях.

Култивирането на вътрешен локус на контрол започва с поемането на отговорност за предишния ви избор на кариера. Опитайте се да се фокусирате по-малко върху това какво е могло да бъде. Вместо това си спомнете защо сте взели решенията, които сте направили. След това пренасочете енергията си към това да си представите какво би могло да се случи в бъдеще и стъпките, които можете да предприемете, за да стигнете до там.


Помислете и за всички хубави неща, които имате в момента в живота си. Това не означава да приемете нездравословна работна среда или да отхвърляте категорично мечтите си! Но малко позитивност често помага за преформулиране на преживяванията ни и ни предлага по-широка перспектива за живота и кариерата, които ни правят щастливи.


Да се чудим какво е могло да се случи, ако … е съвсем естествено. Но единственият начин да останем продуктивни и да се чувстваме доволни от работа и живота си е да приемем настоящето, да се опитаме да го изваем според нашите желания и да положим активна грижа за бъдещето си.

В свят на безкрайни възможности е добре да се стремим да преодолеем копнежа си за различни отминали възможности за алтернативни кариерни пътища и да потърсим начини да подобрим живота си сега.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!