Адаптивност в трудни ситуации: 3 ключови умения, които да усвоите

0  КОМЕНТАР/И

В непознати, критични ситуации е трудно да останем спокойни и непредубедени. Нашата инстинктивна реакция в такива моменти е да се придържаме към това, което е работило за нас в миналото. И това е нормално и наистина работи добре в познати ситуации. Но отказът от старите подходи в нови ситуации, които изискват нови решения, обикновено е рецепта за провал.

Предизвикателството е, че новите силно стресови ситуации често създават тревожност, която отново предизвиква появата обичайните ни, стари реакции – тези, които ни ограничават, задушавайки иновациите. Това е парадоксът на адаптивността: когато имаме най-голяма нужда да се учим и променяме, когато имаме нужда от адаптивност, е най-вероятно да реагираме със стари подходи, които не са подходящи за новата ситуация. А това води до вземане на неефективни решения.

Успешното преодоляване на турбулентните моменти изисква от нас да сме наясно, че имаме избор как да реагираме на ситуацията и да обмислим рационално как е най-добре да реагираме, без да се ръководим от стари навици и поведения. Така действаме целенасочено, креативно и обективно, дори при най-предизвикателните обстоятелства, и се учим и адаптираме към нови предизвикателства.

Вижте как да станете по-адаптивни в трудни ситуации и да сте по-успешни на работното си място.

Прилагане на адаптивност на практика: пример

Но какво означава да сме адаптивни? Ето един хипотетичен пример за прилагане на умението "адаптивност".

Иван е Мениджър продажби в търговска компания, изправена пред проблем - рязко намаляване на продажбите през последната година. Изпълнителният директор го предупреждава, че цифрите трябва значително да се подобрят и то веднага, иначе ще има негативни последствия за него, отдела му и за цялата компания. Логично, Иван започва да се тревожи как да направи това. Ситуацията е нова, но той отговаря в обичайния си стил, който е работил за него в миналото: „Няма проблем, ще качим продажбите!“. И си казва, че просто трябва да удвои усилията си (и тези на екипа си) и да направи всичко възможно компанията да започне да продава повече.

Обаче е възможно новата му реалност да не може да бъде коригирана със стари подходи. В тази ситуация поставянето на по-високи цели за продажба, въвеждането на повече стимули и наказания, и казването на екипа да работи по-усърдно вероятно няма да е успешно. И когато това стане ясно, ще дойде момента на паниката, когато Иван ще продължи да дърпа същите лостове още по-силно, вместо да се адаптира към новата реалност и да открие нови решения.

Ако обаче още в началото Иван приложи адаптивност, той първо ще направи анализ на ситуацията и ще я обсъди откровено с шефа си. Би признал, че не разполага с всички отговори, че явно традиционните подходи не работят и че вижда признаци, че конкурентната среда ще затрудни дори поддържането на същите нива на оборот. Може би ще продължи да се тревожи, но ще приеме, че старите методи няма да сработят и ще започне да търси нови, работещи подходи.

След това ще помисли как да подходи и към своя екип. В този хипотетичен сценарий, традиционният за Иван метод на управление с моркова и тоягата (награди и наказания) няма да работи, защото са необходими принципно нови подходи за решаване на нови предизвикателства. Затова той може да реши да пробва нещо ново и да покани екипа си да му помогне в откриването на нови решения по начин, който насърчава креативността и ученето без страх от наказание. Няма гаранции, но е много по-вероятно това му поведение да доведе до нови решения и до по-успешни резултати в новите, непознати условия.

3 умения, които да развиете, за да станете по-адаптивни

От къде да започнете, за да придобиете и усъвършенствате важното умение адаптивност? Тези са 3-те му основни елемента:

Гъвкавост

Да сте гъвкави означава да се учите от опита си, да екпериментирате с нови тактики, да подхождате към справянето с нови ситуации с идеята, че трябва постоянно да се учите и надграждате, да търсите обратна връзка, и да прилагате всичко това в реално време и в реални трудни ситуации.

Как да развиете умението?

Можете да тренирате гъвкавостта си, като всеки ден си казвате как искате да постъпвате в предизвикателни ситуации, например: „Вместо да се опитвам да имам готов отговор за всички трудни, неочаквани предизвикателства днес, ще подходя към тях с любопитство и отворен ум, обмисляйки множество варианти за действие“.


Това ще ви помогне да сте отворени за обратна връзка, да учите нови неща и да коригирате реакцията си на всичко, с което се сблъквате.

Емоционална саморегулация

Това е способността ви да разпознавате, разбирате и управлявате емоциите си, и да ги използвате, за да реагирате по по-продуктивен начин.

Преди да можете да регулирате емоционалните си реакции обаче, първо трябва да осъзнаете какво ги задейства и защо се случват. Това знание ви предоставя много ценна информация, която ще ви е полезна при по-доброто им управление впоследствие.

Как да развиете умението?

Записвайте си за няколко дни моментите, в които работата ви предизвиква у вас емоционални реакции. Опишете своите мисли, усещания и действия в тези ситуации. След една седмица вече ще имате няколко такива записа и ще можете да видите и модела си на поведение в тях.


Колкото повече правите това, толкова по-лесно ще става самоосъзнаването ви, когато сте в разгара на емоционална реакция. И ще започнете лесно да се саморегулирате, като се научите не само да преработвате емоциите си, но и да се чувствате комфортно с дискомфорта, който ви носят.

Двойна осъзнатост

Когато сме подложени на натиск, обикновено интегрираме осъзнаването на нашите собствени емоции, предположения и навици, и естеството на ситуацията, пред която сме изправени.

Двойната осъзнатост е комбинацията от вътрешните ни преживявания, мисли, емоции и реакции и външните обстоятелства – каква е реално ситуацията и това, което тя изисква от нас. 

Как да развиете умението?

Отделяйки време, за да направим равносметка на себе си и на ситуацията, разбираме по-добре не само истинските си мотиви и намерения, но и какво изисква ситуацията и как нашите навици и умения могат да ни послужат в този момент. Това ни дава възможност да се наблюдаваме, докато сме в действие, и след това да съобразим отговорите си с изискванията на средата в конкретния момент.


Колкото повече осъзнаваме собствените си емоции, толкова по-лесно е да спрем и да помислим какво всъщност изисква от нас всяка една ситуация, в която попадаме. Дори и просто да си зададем въпроса „Какво изисква тази ситуация? Кое ще е най-полезното действие за този конкретен проблем?“ само по себе си е техника за регулиране на нашите собствени емоции. Лесното превключване между обмислянето на ситуацията и обмислянето на това, от което се нуждаем, за да се справим с нея, е ефективен отговор на всяко предизвикателство.


Промяната е трудна, но адаптивността ни помага да преминаваме лесно и успешно през нея. Затова, по време на трудни периоди и в критични ситуации, проявете така необходимата ви адаптивност, като приложите 3-те ключови умения от тази статия. И бъдете по-успешни на работното си място.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!