9 типа трудни колеги: стратегии за справяне

0  КОМЕНТАР/И

Вероятно на всяко твое работно място си се сблъсквал с трудни колеги. И независимо дали са просто негативни или пък обидно саркастични, те със сигурност развалят настроението ти и ти пречат да работиш спокойно.

И въпреки че игнорирането им може да ти изглежда като най-доброто решение, понякога това е просто невъзможно, особено ако работиш за малка компания или отдел.

Тогава как да се справиш с проблемните колеги, така че да не пречат на работния ти ден? Виж нашите съвети.

More...

Справяне с трудни колеги на работното място

трудни колеги

Когато се сблъскат с непрофесионално поведение, насочено конкретно към тях, повечето хора първоначално се шокират и не знаят как да реагират.

Дай си малко време, за да разбереш какво точно се случва. След това, след като си напълно наясно със ситуацията, предприеми необходимите действия за преодоляването ѝ.

Ето няколко последователни стъпки за справяне с трудни колеги.

1. Опитай се да разбереш причините

Обикновено хората не са некооперативни и трудни за работа, само защото са решили така.

Дори и да ти се струва, че колегите ти просто се заяждат с теб, те обикновено имат причина, която ги мотивира да действат по този начин. Ти просто не я знаеш.

Опитай се да идентифицираш това, което предизвиква тяхното поведение. Какво ги кара да действат по този начин? Какво им пречи да са любезни и колегиални с теб? 

2. Поискай мнението на други хора

Когато си обект на атака или пък шефът ти подкрепя дисфункционалните действия на твоите трудни колеги, е трудно обективно да прецениш вариантите си за действие.

Попитай твои колеги и приятели за тяхното мнение. Сподели историята си и изслушай това, което имат да кажат.

Много е вероятно и те да са преживели подобни ситуации под една или друга форма. Освен това, те ще видят нещата от различен ъгъл и ще ти предложат различен поглед върху случващото се.

3. Конфронтирай неприемливото поведение

Говори с твоите трудни колеги за това, което преживяваш, и обясни въздействието на поведението им върху теб. Съсредоточи се само върху 1 или максимум 2 поведения, които ти пречат най-много.

Остани спокоен и приятелски настроен, докато го правиш. Загубата на самообладание не е най-добрият начин да накараш твоите трудни колеги да ти сътрудничат.

По време на дискусията с тях се опитай да постигнеш съгласие за предприемане на действия за преодоляване на неприятната ситуация. 

4. Говори с шефа си

Никой не иска да бъде "доносника на офиса", но понякога човек няма друг избор.

Ако решиш да отнесеш проблема към твоя ръководител, не забравяй да се въоръжиш с информация, която да подкрепи думите ти. Изреди факти за това как действията на твоите трудни колеги се отразяват върху производителността ти, и какво точно правят те, за да повлияят неблагоприятно на работния ти процес. 

Говори предимно за ефекта на нежеланото поведение върху работата ти. Постарай се да не отправяш личностни нападки.

Внимавай с тази опция. Не я ползвай постоянно, за да не реши ръководителят ти, че не можеш да се справиш със собствените си проблеми или че просто обичаш да се оплакваш.

5. Ограничи контактите си с трудните колеги

Ако горните подходи не проработят, ограничи контакта си с твоите трудни колеги, доколкото това е възможно. 

И ако и тази стратегия се провали, обмисли напускането си.

Сигурно вече си казваш: Но аз не съм този, който създава проблеми. Единственото, което се опитвам да правя, е да си върша съвестно работа. И си прав. Но каква цена си готов да платиш, за да останеш на това работно място? Готов ли си да жертваш спокойствието и щастието си за това? 

9 типа трудни колеги и как да се справиш с всеки от тях

трудни колеги

1. Мразещият шефа

Това са тези трудни колеги, които непрекъснато говорят зад гърба на шефа при всяка възможност, не се съобразяват с неговите инструкции и правят каквото си искат.

Вариант за действие

Въпреки че поведението им вероятно не те засяга пряко, те могат да те накарат да се чувстваш некомфортно и да те въвлекат в доста неприятни ситуации.

Затова, когато се опитат да те включат в разговор на тази тема, просто кажи: Това е вашето лично мнение, но бих предпочел да не участвам в такива разговори. Можем ли да говорим за нещо друго?

2. Звездата

Те са ключовите служители на компанията и го знаят.

Тези трудни колеги пренебрегват всички идеи, които не са техни, постоянно прекъсват работните срещи, за да споделят мнението си по всеки въпрос, и обикновено се налагат, когато се взимат важни решения.

И в повечето случаи идеите им са недомислени и затрудняват работния процес.

Вариант за действие

Съществуват два начина за справяне с тях.


Първият е да се противопоставиш на техните идеи. Ако избереш този подход обаче, бъди готов за битка. 


Вторият е да ги убедиш, че твоите идеи са техни. Това означава, че те ще си присвоят авторството върху тях, но поне ще можеш да работиш по начина, по който предпочиташ.

3. Измъкващият се

Това са тези трудни колеги, които винаги имат извинение за поведението си и които се опитват да нагодят правилата в своя полза.

Те са тези, които постоянно страдат от ужасно главоболие, няма кой да се грижи за децата им и когато и да ги потърсиш са в кратки болнични или отпуск от по 1-2 дни. 

Проблемът е, че някой все пак трябва да свърши работата им.

Вариант за действие

Следващият път, когато те помолят да довършиш работната им задача, тъй като трябва да тръгват, за да вземат детето от училище, учтиво кажи, че няма да можеш, защото работиш по твоя задача, чийто краен срок наближава.

Направи го няколко пъти и те ще спрат да те молят за „помощ“.

4. Постоянно заетият

Тези трудни колеги винаги изглеждат заети, но всъщност никога не са. Вместо просто да си свършат работата, те се опитват да се измъкнат, като я прехвърлят на някой друг.

Обикновено често закъсняват за работни срещи, за да изглежда, че са претоварени, и винаги носят важни документи в ръка, когато бързат по коридорите. В действителност прекарат всеки свой работен ден в телефонни разговори и в интернет. В момента обаче, в който шефът е наблизо, те магически изглеждат прилежно работещи по важна за фирмата задача.

Вариант за действие

Ако решиш да ги изобличиш, ще ти трябват конкретни доказателства. А и е много вероятно това да не се приеме добре.

Вместо това просто не им обръщай внимание, а ако се опитат да ти прехвърлят своята работа, бъди прям и кажи, че имаш доста задачи, но ще се радваш да им дадеш съвет, ако се нуждаят от него.

5. Самоизтъкващият се

Самоизтъкващите се трудни колеги обикновено са безскрупулни и няма да се поколебаят да те жертват, ако това ще доведе до някаква полза за тях.

Те имат собствена стратегия  - още със започването им на работа се сприятеляват с шефа, за да са сигурни, че ще получат специално отношение и всички възможни облаги от това приятелство. 

Вариант за действие

Ако попаднеш на такива хора, вероятно най-добрата стратегия е да се дистанцираш, ако е възможно, и винаги да внимаваш какво говориш и правиш.

Не се опитвай да се сприятеляваш с тях.

Ако се налага да работите заедно, винаги копирай шефа си във всеки имейл, който обменяш с тях, за да не бъдеш обвинен несправедливо впоследствие в нещо, за което нямаш никаква вина.

6. Търсещият грешки

Известни и като перфекционисти, те не са непременно трудни колеги, но въпреки това могат да бъдат досадни.

Обикновено имат отлична работна етика, но никога не пропускат да се заядат за всяка подробност от работата ти.

Вариант за действие

Накарай ги да се почувстват полезни, дори когато не са.

Кажи например: Коментарите ти са наистина полезни. Сега, когато ми предостави обратна връзка, бих искал да продължа с работата си, за да успея да приключа навреме. Ако имам някакви въпроси, непременно ще те попитам. Благодаря за помощта!

7. Негативният

Негативните трудни колеги се отличават с това, че са постоянно намръщени и коментарите им по всяка тема са песимистични. Те никога не са напълно доволни и всичко около тях е катастрофално зле.

Вариант за действие

Единственият начин да се справиш с тях е да ги избягваш.

Ако влязат в кухнята, когато си правиш кафе, излез възможно най-бързо, за да не се окажеш в капана на безкраен разговор за това как всичко в тази държава ... /знаеш продължението/.

8. Конкурентът

Конкуренцията на работното място в малки дози е здравословна.

Но когато някои твои трудни колеги започнат да стоят по два часа след работа всеки ден, само за да вземат по-голям бонус от теб, нещо не е наред. Ако са и прекалено агресивни и това ти създава проблеми, трябва да вземеш мерки.

Вариант за действие

Най-добрият метод за справяне е просто да избягваш да участваш във всяка форма на конкуренция с тях.

Остани фокусиран върху работата си и ги остави да „победят“. Скоро ще се откажат, когато разберат, че не участваш в играта им.

9. Нападателният

Тези твои трудни колеги обикновено са забавни и остроумни, и абсолютно винаги успяват да смачкат самочувствието ти и да те накарат да се почувстваш незначителен.

Постигат това чрез постоянно отправяне на заядливи коментари по твой адрес, и като непрекъснато се опитват да докажат, че грешиш.

Вариант за действие

Когато попаднеш на такива колеги, трябва да им покажеш, че си силен и можеш да отстояваш позицията си.

Ако обаче този хора са твои ръководители, може би е най-добре да започнеш да търсиш нова работа.

За финал

За щастие, на повечето работни места ще прекарваш по-голямата част от работния си ден сред любезни и учтиви колеги.

Но ако ако се сблъскаш с трудни колеги, ще се нуждаеш от допълнителни умения, за да се справиш с тях. Последвай съветите ни и подобри собствената си работна среда.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!