8 техники от позитивната психология за постигане на щастие на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Позитивната психология може да се използва по много различни начини за увеличаване на щастието и удовлетворението на работното място.

Има някои промени в поведението ни, които можем да направим, за да подобрим настроението си и да направим работния си ден по-щастлив.

В настоящата статия ще те запознаем с  най-известните техники от позитивната психология, които можеш да приложиш, за да си щастлив на работното си място. 

More...

Какво представлява позитивната психология?

Позитивната психология се занимава с изследване на позитивното в живота ни и как можем да сме по-щастливи. 

Основател на позитивната психология е Martin Seligman, известен с теорията си P.E.R.M.A., a за един от съоснователите се счита Mihaly Csikszentmihalyi, известен с теорията си за състоянието flow

Можем ли да бъдем щастливи на работното си място?

Shawn Achor установява, че щастливия човек е с 31% по-продуктивен и 3 пъти по-креативен от негативно настроения си колега.

Причината за това е, че когато сме щастливи, в мозъка ни се отделя допамин, който активира центровете за учене. Това прави възможно усвояването на повече информация. Затова научаваме много повече и работим по-ефективно, когато сме щастливи.

Как да постигнем това на работното си място?

P.E.R.M.A.

Позитивната психология ползва прост модел за постигане на щастие, известен като P.E.R.M.A.

P.E.R.M.A.

Positive emotions 

/ Позитивни емоции

Engagement

/ Ангажираност

Relationships

/ Взаимоотношения

Meaning

/ Смисъл

Achievements

/ Постижения

P - Позитивни емоции

Когато настроението ни е позитивно, си поставяме по-високи цели и ги преследваме по-упорито. Изпитваме по-малко стрес и умора, и сме по-ефективни при решаване на проблеми.

E - Ангажираност

Човек е ангажиран, когато му е интересно и има какво ново да научи. Затова и повечето от нас се стремят към усъвършенстване по един или друг начин, но го правим като се фокусираме върху слабостите си.

Често си мислим" Какви са моите слабости и как мога да ги поправя?, вместо: Кои са моите силни страни и как мога да го използвам?

Много проучвания показват, че работим най-добре, когато ползваме нашите силни страни по нови и различни начини.

R - Взаимоотношения

Настроението ни е буквално заразно. Това се случва заради наличието на огледални неврони в нашия мозък, т.е. ние започваме несъзнателно да копираме поведението на човека срещу нас.

Може би си чувал, че прозяването е заразно? Е, вярно е. Същото важи и за усмивката.

Хората обичат да се чувстват добре, и ако ти си този, който ги кара да изпитват радост, ще искат да прекарват повече време с теб.

M - Смисъл

Adam Grant провежда екперимент за повишаване на екипната продуктивност в кол център, набиращ дарения за университетски стипендии.

Той урежда среща на служителите с реалните получатели на стипендиите. Срещата продължава само 5 минути - достатъчно, за да бъдат зададени няколко въпроса и да се представят хората, имащи нужда от средства.

След това изследваните служители са започнали да набира три пъти повече пари и да провеждат по-дълги и по-ангажирани разговори с потенциални донори в сравнение с колегите си.

Когато хората видят как усилията им оказват реално влияние върху живота на другите, дори неприятната работа става смислена и съответно - по-възнаграждаваща.

A - Постижения

Използване на силните ти страни за постигане на работните ти цели ще ти донесе силно удовлетворение от работата ти.

Ако обаче работните ти цели са непостижими, това би било доста демотивиращо за теб. Затова е важно да усвоиш умението да си поставяш предизвикателни, но и реално постижими цели.

8 техники от позитивната психология за постигане на щастие на работното място

Техника № 1: Тренирай мозъка си да вижда позитивното

Хората сме устроени така, че сме по-афектирани емоционално от негативното около нас, отколкото от позитивното. Постоянното бомбардиране с негативни новини създава навик у мозъка ни да търсим и виждаме само негативното.

В края на всеки ден изброй 3 неща, които са минали добре, заедно с причините защо. Преминавайки отново през деня си, търсейки позитивното, ще настроиш мозъка си да вижда все повече позитивни неща. В резултат ще си по-позитивно настроен и по-щастлив.

Техника № 2: Фокусирай се върху силните си страни

За да включиш повече от твоите силни страни в работата си, опитай се да установиш кои са нещата, които обичаш да правиш. Помисли как можеш да използваш тези твои интереси на работното си място. След това се опитай да преструктурираш деня си така, че той включва повече от тези неща. 

Техника № 3:  Изразявай благодарността си

Благодарността има трайно положително въздействие върху настроението ни. Изследванията на Dr. Robert Emmons са установили, че тези, които изразяват благодарността си, изпитват по-голяма радост, удоволствие и щастие.

Винаги казвай "благодаря" на другите и признавай приноса на колегите си.

Помисли за човек на работното ти място, който е направил нещо добро за теб. Напиши му благодарствено писмо, след което се срещни с него и му го прочети на глас. 

Това упражнение ще те накара да изпиташ отново положителната емоция, която първоначално си преживял, като същевременно ще укрепи връзката ти с колегата, на когото благодариш.

Техника № 4: Бъди добър

Покрай всички наши задачи, обикновено забравяме да отделим време за това просто да сме добри с другите. 

Помогни на някого, бъди доброжелателен без повод, усмихни се на непознат и прави комплименти постоянно. Това ще окаже значително влияние върху личния и професионалния ти успех и щастие.

Техника № 5: Прощавай грешките

Понякога се ядосваме на другите или на себе си за допуснати грешки, и това оказва влияние върху нашето физическо и емоционално здраве.

Dr. Fred Luskin предлага да изпитаме негативната емоция, преди да продължим напред. След това просто трябва да приемем грешките и недостатъците си. 

Техника № 6: Общувай правилно

Всичко, което правим и казваме, може да заздрави или да разруши взаимоотношенията ни с другите.

Позитивната психология предлага 3 критерия, които да ни помогнат да комуникираме успешно.

Винаги, преди да кажеш нещо, помисли:

  • Вярна ли е информацията, която ще кажа?
  • Полезна ли ще е информацията на събеседника ми?
  • Как да поднеса информацията по учтив и неагресивен начин?

Техника № 7: Винаги търси смисъла

Независимо дали работата ти е само средство за препитание или призвание, тя може да има по-голям смисъл или можеш да влееш смисъл в нея.

Всеки ден за около 2 минути записвай всеки детайл от нещо, което е било смислено в този ден за теб. Не е нужно то да има дълбок смисъл или да е променящо живота ти - може да е времето, което си прекарал в четене, 5-те минути, за да изслушаш колегата си на работа или вдъхновяващият филм, който си гледал. 

Прави това упражнение в продължение на 21 дни и след това погледни какво си записал. Кое е смисленото за теб? Ако то не е част от работата ти, има ли начин да го включиш на работното си място?

Техника № 8: Поставяй си актуални и постижими цели

Има много неща, които искаме да постигнем за ден, седмица, месец или година. Затова определянето на лични и професионални краткосрочни и дългосрочни цели е от решаващо значение за щастието ни.

Caroline Adams-Miller предлага да си задаваме цели, които са предизвикателни за нас, специфични, измерими, и са в синхрон с ценностите ни. Това ще ни помогне да сме ефикасни, да използваме напълно потенциала си, да сме ангажирани и мотивирани.

За финал

Позитивната психология показва, че позитивните емоции имат множество предимства, включително по-добро здраве и по-високо качество на живот.

Нашите гени са отговорни за около 50% от нашите нива на щастие, а нашите действия и нагласа съставляват 40% от щастието, което изпитваме. Чрез увеличаване на позитивното в живота ни, ангажираността ни, подобряване на взаимоотношенията ни с другите и намиране на смисъла можем сами да създадем вдъхновяващо работно място, където да сме щастливи да работим.

Колкото по-добре мозъкът ни използва енергията си, за да се съсредоточи върху позитивното, толкова по-големи са шансовете ни за успех. ~ Shawn Achor

Използвани ресурси: Psychology Today


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!