8 ключови компоненти на доброто CV

Основната цел на автобиографията ти е да ти помогне да се откроиш, така че потенциалните работодатели да ти се обадят и да те поканят на интервю за работа. А изготвянето ѝ е първата стъпка към намирането на новата ти работа. Виж кои са 8-те ключови компоненти на доброто CV, и ги имай предвид, когато изготвяш или актуализираш твоето.

8 ключови компоненти на доброто CV

1

Отлично структуриран и форматиран текст

Форматирай автобиографията си по стегнат и отлично структуриран начин.


Ползвай обичаен шрифт и не сбивай големи параграфи с текст. CV-то ти следва да е лесно за четене и преглед, така че се увери, че имаш достатъчно празно пространство около параграфите.


Опитай се да предоставиш достатъчно информация, за да накараш специалиста по подбор да ти се обади. Но и не го заливай с прекалено много текст. Трябва да стане ясно, че си квалифициран за работата, но и да предизвикаш интереса му да иска да научи повече.


Организирай информацията в отделни секции и ясно ги разграничи. Всичко, което посочваш, следва да е смислено подредено в отделни параграфи. И за предпочитане е те да имат ясни, кратки заглавия.

2

Професионализъм

Посочи професионално звучащ имейл адрес за контакт с теб. Добре е той да съдържа името и фамилията ти, ако е възможно. Ако нямаш такъв, препоръчваме да създадеш един специално за тези цели.


Освен това посочи телефонен номер за връзка, който не е служебен. Така ще си спокоен, че няма да те поканят на интервю по време на работна среща.

3

Релевантен трудов опит, образование и обучения

Към ключовите компоненти на доброто CV добавяме и отлично структурирания, релевантен опит и квалификациите ти.


Ако си опитен професионалист в своята област и имаш дългогодишен стаж, не е нужно да изброяваш абсолютно всички работни места, които си заемал в живота си. Включи в трудовата си история само последните 10-15 години.


И се опитай да посочваш само позиции и отговорности, имащи отношение към свободната позиция, за която кандидатстваш. Но така, че да няма явни прекъсвания в така посочения ти трудов стаж


Ако пък си млад специалист или тепърва започваш трудовия си път, посочи всичко, което може да има отношение към позицията и което показва, че имаш някакъв опит с това да носиш отговорност. Включи стажове, доброволческа работа и различни проекти, по които си работил, и които са свързани с работата по някакъв начин.

4

Релевантни професионални умения

За всяка позиция, която включваш в автобиографията си, посочи от 3 до 7 кратки изречения, изброени в списък. Така ще покажеш набора си от умения, които притежаваш и които са свързани с позицията, за която кандидатстваш.


Ако посочиш повече задължения от това, то четящият може да реши, че си свръхквалифициран и работата няма да те удовлетворява. Или просто да спре да чете. 


А aко си прекалено кратък, няма да стане ясно, че притежаваш и опита, и уменията да вършиш работата, за която кандидатстваш, отлично.

5

Постижения, в синхрон с търсените твърди умения

Всичко, което решиш да поставиш в автобиографията си, трябва да има цел. А тя е веднага да стане ясно, че си най-подходящият кандидат.


Затова се опитай за всяка позиция от трудовия ти стаж да посочиш с 1 изречение и важно ключово постижение, демонстриращо уменията ти. Но нека са само тези, които се изискват за заемане на свободната позиция. Не изброявай всяко твое професионално постижение. 


Така не само ще кажеш, че владееш изискваните умения, но и ще го демонстрираш.

6

Ключови думи от обявата за работа

Включването в автобиографията ти на конкретни важни ключови думи, посочени в обявата за работа за позицията, за която кандидатстваш, също е част от ключовите компоненти на доброто CV. 


Това ще ти помогне да отличиш веднага, ако първоначалната селекция се прави от специалист по подбор.


А ако потенциалния работодател ползва ATS, за да селектира подходящи кандидати за интервю, софтуерът ще разпознае тези ключови думи и автоматично ще преминеш към следващия етап от подбора.

7

Използване на цифри

Опитай се да включиш по 1-2 цифри към всяко твое постижение. Така работодателят ще забележи опита ти (цифрите просто привличат вниманието сред многото думи).


Как обаче да се снабдиш с тях?


Ако не си нaясно предварително, например не можеш да посочиш, че си постигнал ръст в продажбите с 23% на годишна база и др. подобни, то просто си припомни един от обичайните си работни дни. 


Какви са били точните ти отговорности и работни задачи? Колко често си правил всяка от тях? С колко клиенти (среднодневно) си работил? Колко телефонни разговора на ден си провеждал, и т.н.?


Умножи тези ориентировъчни цифри по 21 работни дни и ще получиш средния брой за месец.

8

Липса на граматически грешки

След като изготвиш автобиографията си, провери внимателно, най-малко 2 пъти в 2 отделни дни, за граматически грешки. А след това помоли и някой друг да я прегледа.


Грешките създават впечатление, че не обръщаш внимание на детайлите или, още по-лошо - не се интересуваш от работата, за която кандидатстваш. Избягвай ги на всяка цена!

Ако търсиш нова работа, способността ефективно и накратко да обобщиш твоите умения, образование и опит е от критична важност.

Следвайки насоките от тази статия за ключовите компоненти на доброто CV, ще направиш отлично първо впечатление на потенциалните работодатели. И ще увеличиш реално вероятността да получиш покана за интервю.


Нуждаеш се от помощ за изготвяне на ефективна кандидатура за работа?

Ние сме на разположение. Избери подходящите за теб услуги и продукти и ги поръчай още днес.

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!