7 промени в LinkedIn профила ви, ако наскоро сте били освободени от работа

Освобождаването от работа, дори и да го очаквате или даже да го желаете, е обезсърчаващо преживяване. Но също така е и възможност да преосмислите кариерния си път и да изберете нещо още по-добро за бъдещото си професионално развитие.

И вашият профил в LinkedIn е ключовият инструмент, който ще ви помогне да го направите. Затова е важно той да е актуален, пълен и в синхрон с целите ви.

Ето какви промени в LinkedIn профила си да направите, ако наскоро сте били освободени от работа.

7 промени в LinkedIn профила ви, ако наскоро сте били освободени от работа

Освен създаването на нова кандидатура работа, важно е да направите и някои промени в LinkedIn профила си. 

Ето на какво да наблегнете:

1. Актуализирайте всички секции

Заглавие

Именно това изречение под снимката в профила ви виждат първо всички потенциални работодатели. Затова е добре да го използвате пълноценно.

Не поставяйте тук общи фрази, като Seeking for a new opportunity, и не оставяйте автоматичното изписване на последната ви позиция.

Избройте няколко ключови думи, описващи това, което вече правите или искате да работите, и добавете след тях ползата, която носите на работодателите или клиентите си.

Пример

Resume Writer | LinkedIn Profile Optimizer ► Helping clients stand out in the modern job market!

Снимка

Профилната ви снимка следва да е професионална и актуална.

Използвайте добре осветена, ясна снимка с неутрален фон, на която сте облечени професионално.

Секция About

Актуализирайте секцията, като наблегнете на тези ваши умения и опит, които биха ви били полезни и на желаното от вас бъдещо работно място.

Секция Experience

В нея разпръснете в целия си трудов опит тези ваши квалификации, които биха ви били полезни на желаното от вас бъдещо работно място.

Тук можете да добавите и като настоящо ваше работно място работа на свободна практика или консултантски проекти, по които работите, докато търсите новата си работа. Разбира се, само ако наистина е така.

Секции Cources и Licenses & Certifications

Не забравяйте да добавите и последно завършените си курсове и новопридобитите сертификати и лицензи. Особено ако са от значение за заемане на желаната от вас позиция.

Секция Skills

Тук избройте тези ваши умения, които се търсят от потенциалните ви бъдещи работодатели за позициите, които бихте искали да заемете в бъдеще.

Добавете не само професионалните си умения, но и меките си умения, както и компютърните и езиковите си умения. Имате възможност да поставите общо 50, така че не се ограничавайте.

2. Използвайте подходящите ключови думи

Използвайте такива ключови думи в профила си, които съответстват на типа работа, която търсите.

По този начин работодателите, които ви интересуват, могат по-лесно да ви намерят в LinkedIn.

Пример

Ако искате следващата ви работа да е в сфертата на корпоративните комуникации, например, подчертайте опита си в управлението на кампании и копирайтинг уменията си.

3. Добавете препоръки

LinkedIn препоръките от бивши колеги, мениджъри, партньори и клиенти ви помагат да демонстрирате вашите умения и опит. И са идеален начин да се откроите сред останалите кандидати.

Те предоставят на специалистите по подбор важна информация за това какви професионалисти сте, както и доказателство, че наистина притежавате посочените от вас квалификации.

4. Отбележете, че сте отворени за нови възможности

Кликнете върху опцията Open to work, която се намира точно под раздела Intro.

В екрана, който ще се отвори, добавете позициите, които търсите, местоположението и вида работа, която ви интересува.

Накрая изберете и дали само специалистите по подбор могат да виждат тази информация или всеки в LinkedIn.

5. Качете CV-то си в профила си

Качете вашето CV като pdf файл в секция Featured. Така всеки заинтересован от вашите професионални умения ще има лесен достъп до него.

6. Да обявите ли публично, че търсите нова работа?

Някои хора обявяват собственото си съкращение и споделят с всички, че търсят нова работа. Трябва ли да го направите и вие?

Не, няма такова правило. Това е личен избор, който влияе пряко върху емоционалното ви благополучие. Така че решението е изцяло ваше.

  • Ако решите да споделите новината в пост, бъдете ясни и кратки. Кажете, че вече не работите при последния си работодател, и подчертайте уменията си и каква работа търсите.
  • Ако пък споделянето на тази новина с цялата ви мрежа не ви е по вкуса, не правете нищо публично. Изпратете лично съобщение до тези професионалисти в мрежата ви, които са в позиция да ви помогнат да намерите бързо нова работа. В него прикачете автобиографията си и споделете какво търсите.

7. Увеличете броя на контактите си

Един от най-добрите начини да използвате LinkedIn профила си след освобождаване от работа е чрез създаване на нови контакти.

Свържете се с всеки, с когото сте работили в последните години.

Колкото повече общи контакти имате с даден човек, толкова по-високо ще се изкачите в неговите търсения. Така че, продължавайте да изграждате мрежата си - особено в бранша, в който работите.


При съкращение от работа имате чудесната възможност да намерите точно тази позиция и този работодател, които биха ви помогнали да постигнете кариерните си цели. Независимо дали желанието ви е просто да работите в друга фирма или искате да направите цялостна кариерна промяна.

Улеснете процеса, като направите своевременно необходимите промени в LinkedIn профила си.


Прочетe още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!