Как да спрете да отлагате работата си за последната минута: 7 начина

0  КОМЕНТАР/И

Краят на работния ден е. Взирате се в списъка си със задачи, който сами сте си направили. Има един проект в дъното на списъка, който отлагате от известно време и все още не сте стигнали до него. Вчера решихте, че ще го започнете днес, а днес си казвате, че ще се заемете с него утре. Ако това ви звучи познато, не сте сами. Почти всеки човек отлага нещо в един или друг момент от живота си. За повечето хора това отлагане не влошава качеството им на живот. Но ако установите, че непрекъснато отлагате и след това съжалявате, вероятно сте попаднали в негативния цикъл поставяне на цел–отлагане–вина и разочарование.

Ето какво можете да направите, за да се справите с отлагането и да се чувствате добре.

More...

Какво представлява отлагането?

Всички отлагаме от време на време. Но когато започнем да отлагаме важните неща, това може да повлияе на негативно на нашия живот – и личен, и професионален.

За начало, прегледайте тази статия, посветена на отлагането.

Можете да изгледате и този TED Talk на Tim Urban, ако искате да научите повече и да се забавлявате, докато го правите. Около 14 минути е и има субтитри и на български език:

Изследвания показват, че отлагането не е признак на мързел, а по-скоро е подсъзнателна стратегия за избягване на негативни емоции. Т.е., ако не искаме да направим нещо, поради каквато и да било причина – негативна емоция, претоварване или просто усещането, че няма да се справим, намираме начин да не започнем изобщо.

Ако установите, че многократно пренебрегвате конкретна задача, дори и когато тя е важна за вас, ето какво можете да направите.

7 начина да спрете да отлагате

7 начина да спрете да отлагате работата си

1. Идентифицирайте конкретни стъпки

Може да не е очевидно как да стигнете до желаната цел. Особено ако се захващате с нещо, което никога не сте правили. В този случай вероятно имате списък с различни дейности, но не сте сигурни кои са най-важните или в какъв ред да започнете да ги изпълнявате. Запознаването с миналите най-добри (и най-лоши) практики ще ви помогне да разработите първоначален план и да направите осъзнат избор какво точно да правите.

Говорете с хора, които вече имат опит с подобни задачи – колеги или професионалисти в бранша извън компанията ви. Естествено, можете да проучите и сами какво да правите - интернет ви предоставя тази възможност. 

2. Раздробете задачата на малки, лесни за изпълнение дейности

Понякога отлагаме, просто защото сме претоварени с работа и ангажименти. В тези ситуации изготвянето на детайлен план за действие ще ви помогне да започнете.

Разделете работата на малки, лесно смилаеми части. Така цялостното ви усилие ще е по-управляемо. Умът ви ще регистрира, че задачите са достатъчно малки и лесни, и няма да има съпротиви да стартирате.

3. Предприемете малки стъпки в желаната посока

Неясните проекти често ни изглеждат огромни и трудни, затова и често ги избутваме на заден план. Но предприемането дори на едно-единствено малко действие създава положителен импулс, който улеснява изпълнението на цялата задача.

Идентифицирайте задачата, която можете най-лесно да изпълните, дори и да не е от най-стратегическите и важните. И я свършете. Така ще наруши инерцията и ще си създадете усещането, че можете да се справите лесно.

4. Каквото и да решите да направите първо, просто започнете

Най-сигурният начин да победите отлагането е просто да започнете да правите това, което отлагате. Спрете да анализирате, обмисляте и планирате, и просто започнете. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но е напълно възможно и постижимо.

Решете, че ще работите по задачата си само 15 минути днес. След като времето изтече, спрете и преценете дали искате да продължите. След като започнете с първата крачка, следващите стъпки често се случват естествено. Поемането на инициативата за това първо действие е трамплина, тласъка, който ви задвижва.

5. Създайте си „задвижващи сили“

Ако някога сте отлагали да свършите нещо, сте наясно, че ако разчитате само на волята си, няма да се получи нищо. Има обаче начин да успеете да се самомотивирате – създайте си собствени „задвижващи сили“, ваши собствени механизми за отчетност.

Например, насрочване по ваша инициатива на седмичен преглед на напредъка ви заедно с вашия мениджър. Или пък създаване на ваши собствени „правила“, които ви позволяват да се придвижвате напред, като: Няма да правя нещо приятно за мен, докато не приключа с тази задача.

6. Организирайте се и ограничете разсейванията

Хората понякога отлагат, защото надценяват колко могат да постигнат за определен период от време. И се чувстват претоварени от задачи, които продължават да валят от всички посоки.

Освен това, умът ни е настроен така, че постоянно да търси допамин, който в ежедневието си получаваме, когато четем и отговаряме на незабавни съобщения, когато получим известие, че има нещо ново в някое от приложенията на телефона ни или когато скролваме в социалните мрежи и разглеждаме новите публикации.

В такива случаи добрата организация и ограничаването на разсейванията е доста полезно. Добрата стратегия за управлението на времето може да ограничи отлагането. Затова е важно проактивно да ограничавате разсейващите фактори. Приоритизирането на вашите задачи и поставянето на крайни срокове пък е добра стратегия за справяне с работата, когато сте претоварени.

7. Увеличете мотивацията си

Често позволяваме на нашите емоции и негативни мисли да ни попречат да постигнем това, което искаме/ трябва да направим.

Склонни сме да избягваме и задачи, които сме идентифицирали като лишени от стойност за нас самите.

В тези случаи е полезно да започнете да мислите позитивно. А награждаването на себе си може да ви помогне да се справите с отлагането. 

Например, можете да увеличите мотивацията си, като се поглезите с нещо дребно, което ви доставя удоволствие - но само, след като приключите със задачата. Можете дори да се възнаградите с положително отношение, като намерите смисъл в дейности, които сте склонни да избягвате (Да, няма голям смисъл в това, което правя сега, но това ще ми донесе дългосрочно по-добри възможни за кариерно развитие).


В природата ни е да отлагаме. Отлагането обаче не е мързел, а поведение, причинено от стрес или от неоснователни негативни вярвания, които имаме за себе си.

Стратегиите как да спрете да отлагате работата си в тази статия ще улеснят ежедневието ви, ще ви донесат търсеното удовлетворение и ще успеете да се придвижите по-лесно към по-дългосрочните си кариерни цели.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!