5 сигнала за токсична компания по време на интервюта за работа

0  КОМЕНТАР/И

Вероятно вече знаете какво е да работите в токсична компания и да се опитвате да оцелявате ежедневно в такава среда. Обвиняват ви за грешки, произтичащи от неясни или дори липсващи насоки, а след това ви казват, че не можете „да се справите“, само защото искате да си тръгнете оттам.

Вероятно и вече поне веднъж в трудовия си път сте си задавали и въпроса: „Щях ли да приема тази работа, ако знаех предварително колко токсично е работното място?“ И много от вас биха казали „Не“, но ще има и отговори: „Да, но би било полезно да знам предварително това“.

Не винаги имаме свободата да избираме и да отхвърляме оферти за работа. Понякога се нуждаем от работа (и от доходи) спешно. В тези случаи, знаейки още от интервюто за работа, че работното място ще бъде токсично, ще ви помогне да управлявате очакванията и емоциите си по-ефективно и стратегически. И по този начин ще можете да се подготвите да се справите с неизбежно предстоящите неприятни ситуации.

От друга страна, тези в положение да могат да си позволят да отхвърлят възможност за работа, докато намерят тази, която истински ги удовлетворява, също могат да извлекат ползи. Забелязването на токсичния характер на дадена компания по време на процеса на интервюиране ще ви помогне да претеглите плюсовете и минусите на различни позиции и работодатели, и да придобиете яснотата и увереността в решението си да отхвърляте и най-привлекателните предложения, когато идват от токсична компания.

Знанието е сила.

Научете какви са сигналите, че компанията, в която кандидатствате за работа, е токсична компания, и вземете информирано решение дали да продължите напред в процеса по подбор или да не си губите повече времето.

Защото, макар и винаги да има някои неща за работата и компанията, които няма как да знаете, докато не започнете, сигналите, че това място не е за вас са явни – не ги пренебрегвайте. Ето кои са те:

5 сигнала за токсична компания по време на интервюта за работа

1. Изискват да свършите неразумно голямо количество допълнителни задачи, за да ви допуснат до интервю

Често се случва да получавате задачи по време на процеса по интервюиране. И това е ОК - работодателите искат да получат представа за вашите умения и да тестват знанията и възможностите ви, преди да ви предложат работата.

Но ако бъдете помолени да свършите неразумно количество (или вид) работа, преди дори да ви поканят на първото ви интервю, това може да е сигнал, че сте попаднали на токсична компания.

Ако задачата е такава, която изисква няколко часа от вашето време или пък нереалистично бързо изпълнение, това може да означава, че компанията се интересува предимно от това да се възползва от безплатния ви труд. Друг съвсем логичен извод би бил, че претоварването на служителите и незачитането на времето им е нормална част от културата на работа в компанията.

Друга такава практика е работодателят да е неясен относно очакванията си и да не предоставя задоволителни отговори на вашите въпроси относно задачата. В крайна сметка начинът, по който ви е възложена тестовата задача, отразява и как ще ви бъдат възлагани задачи и след като получите работата.

2. Интервюиращите се изразяват неясно и двусмислено

Специалистът по подбор ви обяснява по време на първоначалното телефонно/ видео интервю, че позицията, за която кандидатствате включва да правите „от всичко по малко“, без да ви дава информация какво точно означава това.

Това може и да ви хареса в началото - звучи така, сякаш ще получите разнообразен опит и няма да бъдете ограничени само в една професионална област. В действителност обаче неяснотата на интервюиращите е сигнал за липса на прозрачност и предполага възлагане на всякаква работа впоследствие.

Други сигнали за токсична компания тук - интервюиращите са неясни относно процеса по подбор, ценностите на компанията, отговорностите ви, работното време или нещо друго важно за ефективната ви работа. Липсващи подробности като тези говорят, че няма да получавате ясни нареждания, а така няма и как да сте успешни в работата си.

3. Компанията има култура на „постоянно надхвърляне на очакванията“

Ако интервюиращ ви каже: „Търсим някой, който дава 110% от себе си всекидневно и е готов постоянно да надхвърля очакванията“, това означава, че няма да е достатъчно просто да си изпълнявате задълженията и че ще е напълно безполезно да поставяте професионални граници.

Такава нагласа бързо настройва колегите един срещу друг, което пък води до работно място, лишено от доверие, сътрудничество и нормални, позитивни взаимоотношения.

Обърнете внимание, ако интервюиращият ви пита за вашата работна етика или за ангажираността и отдадеността ви на работното място -  „Какво сте готови да направите, за да си свършите работата?“ или пък „Има ли нещо, което би ви попречило да изпълнявате задълженията си?“ Или се опитва да научи подробности за личния ви живот – деца, семейни ангажименти и лични приоритети.

И накрая, ако представителите на работодателя се отнасят с вас снизходително, когато питате за работно време, ангажименти, работно натоварване или очаквани резултати, това може да е признак, че в тази компания се ценят служители, които „надхвърлят очакванията“ без поставени никакви разумни граници. И да направите съвсем логичния извод, че това е токсична компания и че това, което може да придобиете там, е единствено бърнаут.

4. Служителите говорят за себе си, като за „семейство“

Как общувате със семейството си? Зарязвате ли всичко, когато близък човек е в беда? Общувате ли си пасивно-агресивно с някои от тях (семейните събирания по празниците са събитие във всеки дом 😊, нали? )? Начинът, по който се държите със семейството си, неизбежно е различен от начина, по който се държите на работното си място.

Компания, наричаща себе си „семейство“, обикновено цени извънредния труд, иска всички служители да имат непоколебима отдаденост (повече български компании ползват термина „лоялност“) и размива границите в отношенията между служителите и тези между работа и личен живот.

Наричането на работещите в нея „семейство“ може също да е сигнал за компания, която цени присъствието на работното място пред производителността. Което пък означава, че няма да е достатъчно просто да си вършите работата ефективно и добре. Ще трябва да сте винаги налични и участващи във всеки разговор в кухнята по обяд, да се включвате с желание в лични разговори и клюки, и да губите часове, обръщайки внимание на колеги, вместо да работите.

Дори ако никой не ползва думата „семейство“, има и други показатели за този тип мислене, за които да внимавате. Например, изявления като „Ние сме много повече от просто колеги“ подсказват наличие на неясни лични и професионални граници, както и поставяне на работата над всичко друго.

И накрая, ако интервюиращите разказват предимно за това каква полза извлича екипът от допълнителните придобивки, като безплатен фитнес в сградата или платена от фирмата храна, ако работите извънредно, това е фин начин да ви кажат, че има неизказано очакване да отделяте непропорционално много време и внимание на работата си.

5. Има нещо притеснително в думите или поведението на интервюиращите

Обърнете внимание на поведението на интервюиращия.

Човек, който е спокоен, търпелив, уверен и искрено заинтересован да ви опознае, вероятно е сигурен в позицията си, има доверие във висшестоящите и му е делегирана отговорността сам да прецени дали сте подходящи за работата.

Ако интервюиращият не действа по този начин – например, видимо разтревожен е, изглежда притиснат от времето, разсеян е или е несигурен в собствените си въпроси – това може да е индикация, че е микроменажиран, преуморен или просто се страхува да не сгреши и да не си загуби работата. Тези знаци за работно претоварване и култура на страх са ясен знак за токсична компания.

Ако пък интервюиращият злослови и клюкарства за колеги или бивши служители, това е симптом за фирмена култура, в която хората не се доверяват един на друг и не се уважават като професионалисти. В такава среда основната задача е не да свърши работата възможно най-ефективно, а да се намери виновник за някоя дребна несвършена задача. И няма да се изненадате да научите, че това обикновено са тези, които нямат нищо общо със задачата, т.е. вие.


Въпреки, че няма точен алгоритъм за идентифициране на токсична компания, забелязването на тези признаци възможно най-рано в процеса по подбор ще ви даде полезна информация.

Така ще можете да зададете правилните въпроси в следващите си интервюта и в крайна сметка да решите дали да приемете офертата за работа или не.

А ако се налага все пак да започнете работа там, да имате ясни очаквания какво предстои и да се подготвите психически за периода на краткия си престой там.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!