4 стъпки преди кандидатстване за нова работа

Допълнили сте автобиографията си и сте направили мотивационно писмо. Профилът ви в LinkedIn също е актуализиран. Готови сте! Остава просто да започнете да кандидатствате.

Търсещите работа обикновено разсъждават така. Веднага започват да кандидатстват по свободни позиции, без първо да отделят време да обмислят какво наистина искат. Защото смятат, че могат да използват своя опит само по един-единствен начин. И този еднопосочен подход драстично ограничава техния потенциал.

Ако наистина искате да се развивате професионално, препоръчваме ви първо да преминате през този процес в 4 стъпки преди кандидатстване за нова работа. Вижте го.

4 стъпки преди кандидатстване за нова работа

Ако не сте наясно с опита и способностите, които притежавате, ще ви е трудно да си представите как можете да ги използвате, за да напреднете в професията си. Затова, нека направим преглед на кариерата и живота ви с тези 4 стъпки преди кандидатстване за нова работа. 

Този процес е предназначен да ви помогне да оцените методично всяка позиция, която сте заемали в миналото - и постоянна работа, и стажове, и доброволческа работа и дори хобитата, които сте имали. Важно е да обмислите всичко, защото може да има опит и умения, които сте придобили и които не са били свързани с работата ви до момента, но могат да бъдат ценни за вас сега.

1 - яснота

СТЪПКА 1: Кристална яснота

Първата стъпка включва да разгледате току-що актуализираната си автобиография. За последната си работна позиция запишете отговорите си на следните въпроси:

 1. 1
  Каква е вашата работа?
 2. 2
  Какви са отговорностите ви?
 3. 3
  Какво точно правите?

Съсредоточете се върху действията, които извършвате, за да изпълните отговорностите си - тоест физическите стъпки, които предприемате, за да си свършите работата. Всички записани от вас действия трябва да започват с глагол: развивам, анализирам, извършвам, ръководя, и т.н. Премахнете всички пожелателни фрази, предположения или професионален жаргон. Целта е да бъдете възможно най-ясни и конкретни.

Сега прегледайте отговорите си на въпрос 3 и идентифицирайте:

 • Действията, които искате да използвате и на новата си работа.
 • Действията, които са ви стимулирали интелектуално и са ви мотивирали.

Повторете този процес за всички ваши работни позиции, стажове и хобита (дори и такива, които не са посочени в CV-то ви). Ще се върнете към тази информация по-късно.

1 - резултати

СТЪПКА 2: Постигнати резултати

За да използвате съществуващите си умения, опит и таланти по време на процеса по интервюиране, трябва да можете да формулирате какви са те и с каква цел сте ги използвали в миналото. Необходимо ви е и  доказателство, че именно чрез тях сте постигнали желаните резултати.

Върнете се към автобиографията си и отговорете на 3-те въпроса по-долу за текущата ви позиция.

Запишете отговорите си под действията от предишната стъпка. Ако е възможно, опитайте се да свържете отговорите си с тези действия, като помислите за конкретните резултати, до които всяко от тях е довело.

1. Какви са количествените резултати от действията ми?

Количествените резултати могат да бъдат преброени, измерени и изразени с цифри. Идентифицирайте всеки количествен резултат и си припомнете контекста, ситуацията, в която сте ги постигнали.

Пример

Ръководили сте инициатива за увеличаване на доставчиците във вашата организация с 35%.


До какво е довело това?


Това е насърчило иновациите чрез въвеждане на нови продукти, услуги и решения за вашите клиенти. Тази ви дейност също така е предоставила повече канали за доставка на стоки и услуги, и е стимулирала конкуренцията между съществуващите и потенциалните доставчици.

2. Какви са качествените ми резултати?

Качествените резултати са описателни. Те не могат да бъдат измерени с цифри, но могат да бъдат категоризирани въз основа на характеристики.

Пример

Отговаряли сте за група стажанти и в резултат на вашите лидерски умения един от тях е подобрил комуникационните си умения и вече е по-кратък, точен и фактологичен.


В резултат на това той е успял по-бързо да разрешава оплакванията на клиентите, получени в социалните мрежи, и така да подобри репутацията на вашата компания.

3. Какво е цялостното ми въздействие върху компанията в тази ми роля?

Попълнете празните полета:

Когато започнах на тази позиция, нашите приходи бяха ________, а оценките ни за обслужване на клиентите бяха __________. През последната година тези числа се увеличиха с приблизително __% в резултат на усилията ми да правя ________ и ________.

Ако тези показатели не са подходящи за вас и вашата позиция, заменете ги с релевантните.

Насоки

Какви данни можете да споделите, които демонстрират прякото ви въздействие върху вашата компания, клиенти или екип?


Не е задължително те да са цифри - може да е благодарствена бележка от клиент или пример за това как сте работили с колега, за да разрешите проблем или да подобрите остарял процес.

За всяка от вашите професионални роли отговорете на тези 3-те въпроса от тази стъпка, за да разпознаете резултатите си. Ще се върнете към тези данни в следващата стъпка.

3- емоции

СТЪПКА 3: Въздействие върху вас

На всяка ваша позиция сте повлиявали върху компанията, клиентите, колегите си. Те са били променени именно заради вас и вашата работа.

За да бъдете удовлетворени на новата си работа, важно е да идентифицирате положителните чувства, които резултатите от предишната стъпка са ви донесли.

Според Martin Seligman, един от основателите на позитивната психология, положителните чувства помагат на хората да постигнат пълноценен и смислен живот. И дори и да се изкушите да пропуснете тази стъпка, не го правете. Наследете се на удовлетворението от постигнатото от вас.

Насоки

Какво почувствахте, когато постигнахте резултатите си? Радост? Ентусиазъм? Гордост? Удовлетворение?

Върнете се към количествените и качествените данни, които отбелязахте в предишната стъпка, и отбележете емоцията, която сте изпитали до всеки от вашите отговори.

4 - действия

СТЪПКА 4: Къде и как да използвате тази информация?

Последната ви стъпка е да определите къде другаде можете да използвате действията си (стъпка 1), особено тези, чрез които сте постигнали резултати (стъпка 2) и които са генерирали у вас положителни емоции (стъпка 3).

Пример

На предишна позиция сте отговаряли за управлението на страницата на вашата компания в LinkedIn, като сте създавали и публикували съдържание, и сте отговаряли на съобщения и сте добавяли нови  контакти (това са вашите действия – стъпка 1).


Увеличили сте последователите на страницата с 22% и ангажираността с публикациите с 14% (количествени резултати – стъпка 2).


Гордеете се с резултатите си и сте били удовлетворени, защото работата ви е била интелектуално стимулираща (емоционално въздействие върху вас – стъпка 3).


Затова и това е умение, което искате да използвате и на следващата си работна позиция.

Сега е време да видите, че можете да кандидатствате и да получите позиция извън обичайните логични за вас и вашето кариерно развитие. Помислете за следното:

 1. 1
  Какво искате да правите повече на новата ви позиция?
 2. 2
  Какво точно можете да предложите на работодателите?
 3. 3
  Резултатите ви показват ли, че можете да поемете по-висока от сегашната ви позиция?
 4. 4
  Какъв вид работа ви носи радост и удовлетворение?

Пример

Придържайки се към примера по-горе:


Можете ли да използвате вашия опит в LinkedIn, за да създавате съдържание и за други маркетингови канали? Можете ли да създавате съдържание за вътрешнофирмена комуникация със служителите? Можете ли да използвате този си опит на търговска позиция, която генерира потенциални клиенти чрез социалните мрежи?


Следвайте тези 4 стъпки преди кандидатстване за нова работа, за да откриете подходящи за вас позиции, които дори не сте обмисляли до момента. Защото целта ви не е просто да започнете нова работа.

Целта ви е да правите нещо, което ви удовлетворява, мотивира и ви позволяват да разгърнете пълния си потенциал. И да се развивате професионално и кариерно, докато се наслаждавате на работата си.


Прочетете още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!