4 безценни ползи от международното MBA образование

0  КОМЕНТАР/И

Ако четете това, вероятно знаете какво означава абревиатурата MBA и дори се замисляте дали не би изглеждала добре и във вашето CV. Програмите MBA (Master of Business Administration) са специализирани бизнес програми, подходящи за професионалисти, които имат няколко години опит и завършена бакалавърска степен. Предлагат се в различни формати и са със средна продължителност между една и две години.

Инвестицията в бизнес образование не е малка, така че е напълно нормално да се питате какви са конкретните ползи от дипломата MBA, като и да имате нужда внимателно да претеглите наличните варианти. По-долните редове ще ви помогнат точно в този избор, за да успеете да се докоснете до онези качества, които правят една MBA програма наистина безценна.

More...

Научавате как да преодолявате периоди на криза

Ако има едно нещо, заради което MBA образованието си струва, то това е гъвкавостта и умението за бърза и адекватна реакция в трудни моменти. Безспорно светът е изправен пред поредица от социални и икономически кризи, а пандемията принуди и бизнеса в България да се адаптира, да променя посоки и стратегии и да търси иновативни подходи към дейността си. Всичко това е неразделна част от практическото обучение във всяка акредитирана и утвърдена бизнес програма.

Григор Николов, който е управител на „ГфК България, Институт за маркетингови изследвания“, в момента е част от Global Executive MBA програмата на френското SKEMA Business School. Според него, именно този труден период е изключително подходящ за придобиване на допълнително бизнес образование и израстване в професионален план.

Един такъв низ от кризи изисква и различен подход в решенията, изисква друг вид лидерство. В такава среда е важно лидерът да може да излезе от рамката и да види отвъд познатото, за да идентифицира по-добре заплахите и да ги обърне в своя полза и във възможност за бизнеса, споделя Григор Николов пред Дневник.

Придобивате и усъвършенствате важни умения

Адаптивността е важна, но освен нея има още много умения, които професионалистите на бъдещето трябва да притежават, за да бъдат успешни в работата си. Допълнителното бизнес образование предоставя идеалната среда, в която да развиете силните си страни и да опознаете и работите върху слабостите си. Последните проучвания на Graduate Management Admission Council (GMAC) от 2022 г. го доказват.

В своята анкета, GMAC се допитва до компании от цял свят, които имат практиката да наемат MBA възпитаници. Какво показват резултатите? Основните причини, заради които работодателите са уверени в ползите от бизнес образованието, са комуникацията, разнообразните умения, стратегическото мислене, иновативността и готовността на завършилите MBA да се справят със сложната бизнес обстановка в глобален план.

Дигиталната приспособимост и технологичните познания също влизат в графата безценни умения, които всяка реномирана MBA програма покрива в своя учебен план.

Без значение от сектора всеки бизнес се сблъсква с дигитализация, големи данни и иновативни технологии, казва Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy, Виена. Затова мениджърите и основателите се нуждаят от солидна експертиза по темите, свързани с технологиите и икономиката – и това се отнася до всеки бизнес във всеки сектор.

Разширявате кръга си от бизнес познанства

Често възпитаниците на MBA програми наблягат на огромната полза от съвместната работа в час, а не толкова на самата диплома, която са придобили. Средата в международно признатите бизнес училища е много разнообразна и включва професионалисти с всевъзможни културни различия, образование и кариерен опит. Броят на националностите, представени в една програма, варира – в MBA програмата на University of St. Gallen (Швейцария), националностите са 21, а в IE Business School (Испания) – 44.

Този културен микс по органичен начин създава истинско богатство от гледни точки, дискусии и обмяна на опит. Впечатленията на един маркетинг експерт по конкретен казус могат да бъдат разчупени и преобърнати от познанията на друг професионалист от сферата на здравеопазването, например. В голяма степен, MBA кандидатите влизат в програмата, очаквайки да научат най-много от своите преподаватели, а излизат от нея още по-обогатени от останалите участници в класа.

А какво се случва с тези познанства след завършване на програмата? Международните бизнес училища осъзнават важността на отношенията, изградени по време на MBA, и затова полагат големи усилия да поддържат активни алумни клубове. Румен Радушев, заместник-началник сектор „Банкиране на дребно“ и член на Изпълнителния комитет в Пощенска банка, изтъква именно това многообразие от профили като изключително полезно:

Може би най-хубавото е, че освен нови личностни качества успях да изградя и много здрави приятелства. Групата ни беше от 19 човека и дори 7 години след завършването все още поддържаме силна връзка през социалните мрежи и се виждаме от време на време, пояснява Румен Радушев за своя MBA опит от Westminster Business School, Лондон.

Увеличавате доходите си и откривате нови кариерни възможности

Възвръщаемостта на инвестицията е не по-малко важен фактор при избора на допълнителна бизнес квалификация. Придобиването на MBA диплома е сигурен начин да подсилите не само своя професионален растеж, но и заплатата си – и то в дългосрочен план.

В анкетата, спомената по-горе, GMAC за поредна година открива, че началната заплата на един MBA професионалист средно надвишава с между 22% и 40% тази на служител, който има завършена само бакалавърска степен. Резултатите са валидни за различни географски региони.

MBA е една от малкото квалификации, които отварят вратите към нови професионални роли и дори сфери, в които все още нямате толкова натрупан опит. Ако просто се целите в изкачване на кариерната стълбица, несъмнено бизнес образованието ще ви даде нужния тласък. Но ако мечтаете за нещо повече – да развиете бизнеса си в непознати пазари, да смените кариерната си посока на 180 градуса или да стартирате собствен проект – MBA предоставя идеалната среда, която да ви подготви за тези толкова значими стъпки. В Hult International Business School, 100% от MBA възпитаниците сменят своята професионална сфера, позицията си или страната, в която работят.


Каквато и да е вашата цел, международното бизнес образование гарантирано ще ви предостави незабравимо преживяване и кариерно израстване. Пред вас остава изборът кога и къде да се впуснете в това ново предизвикателство.

Access MBA events

Access MBA - опознайте света на престижното международно образование

Регистрирайте се днес, за да се включите безплатно в Access MBA на 26 ноември 2022 г. и да намерите най-подходящата MBA програма за вас!

Ранната регистрация осигурява предимство при подготовката на вашите индивидуални срещи, оценка на вашия МВА профил и подбор на МВА програми.

На събитието ви очаква полезна информация за обучение в България, Франция, Испания, Италия, Швейцария и още вълнуващи дестинации, както и:

  • Консултации с експерти за избор на най-подходящите за вас програми в университети като American University in Bulgaria, IE Business School, Hult International Business School, EDHEC Business School, Bologna Business School, SKEMA Business School и много други.
  • Предварителна подготовка за индивидуалните срещи с бизнес училища, за да покажете най-доброто от професионалния си профил.
  • Алумни панел с български професионалисти, завършили или изучаващи MBA в различни държави.
  • Семинар за финансиране и информация за специални банкови заеми за МВА, достъпни в България.

Влезте лично в света на престижното международно бизнес образование със събитието на Access MBA в София на 26 ноември 2022 г.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!