21 сигнала, че планират да те уволнят (+3 съвета какво да правиш)

0  КОМЕНТАР/И

По някаква причина – често дори без никаква основателна - във фирмата, в която работиш, решават, че вече не си необходим и решават да те уволнят.

Ние, служителите, обикновено сме доста изненадани да чуем думите "За съжаление се налага да се разделим". Но ако се замислим, осъзнаваме, че е имало признаци – просто сме избрали да ги игнорираме.

За да бъдеш психически подготвен за предстоящия неприятен разговор, както и да планираш действията си предварително, в настоящата статия ти представяме 21 сигнала, че може би ще те уволнят

More...

Знаци, свързани с работата ти

уволнят

1. Получаваш все по-малко задачи и отговорности

Ако планират да те уволнят, то със сигурност няма да получаваш нови работни задачи. И изведнъж ще се окажеш с много свободно време.

2. Помолен си да предадеш работата си

Ако ненадейно и без никаква причина те помолят да предадеш файлове или проекти, по които работиш, на твой колега или на шефа ти, също съществува вероятност скоро да те уволнят.

3. Отнемат ти важен проект, по който работиш

Бъди нащрек, ако работиш по голям и важен за компанията проект и изведнъж се окажеш напълно изключен от него.

Попитай каква е причината и ако отговорът е уклончив, започни да търсиш нова работа.

4. Грешките в работата ти вече нямат значение

Ако никой не ти прави забележки за грешки, които допускаш в работата, и не се интересува какво правиш на работното си място, това може да сигнал, че планират да те уволнят.

В този случай мениджмънтът най-вероятно смята, че каквото и да правиш, вече е без значение, защото скоро си тръгваш.

5. Работата ти се е превърнала в „мисия невъзможна“

Когато си започнал тази работа, си получавал ясни нареждания какво трябва да правиш и как точно да го свършиш. Напоследък обаче не е ясно какво се очаква от теб и е все по-трудно да получиш съдействие от когото и да било.

6. Спрян ти е достъпа до определена информация

Ако компанията ти се готви да те уволни, може да ограничи достъпа ти до информация и важни данни, които са ти необходими, за да си свършиш работата.

Знаци, свързани с информация и комуникация

уволнят

7. Държан си в неведение

Вече не те канят на важни работни срещи и не те включват в ключова имейл кореспонденция?

Явно мениджмънтът вече не вижда полза от това да те въвлича в живота на компанията.

Когато не си информиран по теми, които са важни за теб, и други твои колеги знаят повече от теб за твоята работа – време е да потърсиш друго място, на което ще бъдеш оценен подобаващо.

8. Въпроси се появяват от нищото

Мениджъри, колеги или дори външни консултанти мистериозно започват да ти задават детайлни въпроси за твоята работа, без да те информират защо го правят.

И след това те молят да обучиш новия колега в отдела на всичко, което правиш.

9. Нямаш усещане, че имаш бъдеще в тази компания

Ако искат да те уволнят, твоят шеф ще избягва да отговаря на въпроси, свързани с бъдещето ти в компанията.

За да провериш дали е така, помоли го да посетиш предстоящо събитие (обучение, конференция), достатъчно далеч в бъдещето – напр. след 6 месеца, и наблюдавай реакцията му.

Знаци, свързани с твоя ръководител

уволнят

Твоят шеф не иска или не знае как да ти каже директно: „Не знам какво да правя с моите противоречиви чувства за теб и твоята роля в компанията“, така че вместо това започва да ти изпраща противоречиви сигнали.

Като например:

10. Шефът ти постоянно те контролира

Изведнъж шефът ти започва да наблюдава всяка твоя стъпка и да изисква детайлен отчет дори и за маловажни работни задачи.

11. Заяждат се с теб за дреболии

Доскоро подкрепящият те шеф започва да се заяжда за незначителни неща. Твоите разумни обяснения остават нечути и неразбрани.

12. Получил си официална лоша обратна връзка или оценка на работното ти представяне

Шефът ти ти изпраща чести имейли, посочващи твои грешки, които причиняват проблеми за компанията, или официалната оценка на работата ти е негативна.

13. Шефът ти говори директно с твоите подчинени

Повечето организации имат ясна йерархия, и ако тя изведнъж се наруши, това е ясна индикация, че може би вече не се нуждаят от теб. Или поне със сигурност не и на мениджърска позиция.

14. Шефът ти те избягва

Случвало ли ти се е да опиташ да запазиш тайна от някой, който виждаш всеки ден?

Доста е трудно. Поддържането на вашите отношения, сякаш нищо не се е случило, е още по-трудна задача.

Твоят шеф не е по-различен. Той ще се опита да ограничи взаимодействията си с теб, поради неудобството, което изпитва, знаейки твоята предстояща професионална съдба.

Знаци, свързани с колегите ти

уволнят

15. Колегите ти те избягват

Хората са склонни да се разграничават от „потъващите“ колеги, които обикновено са и последните, които научават това.

Ако колегите ти се отдръпват от теб, особено тези, с които си бил близък, вероятно това е знак, че нещо ще се случи.

16. Бивши работни конфликти изчезват

Като професионалисти ние сме емоционално свързани с работата си и се привързваме към решенията, които вземаме на работното място.

Затова и професионалните несъгласия с колеги могат да се превърнат в ожесточен конфликт.

Ако си имал такъв конфликт с някого и изведнъж всичко изглежда забравено и наред, може би той вече знае, че ще те уволнят.

Знаци, свързани с нови колеги

уволнят

17. Имаш нов шеф

Не е необичайно новите мениджъри да започнат чистка на стари служители.

Обикновено това е и първата им задача: да уволнят някой наказателно, за да изпратят ясен сигнал към другите, че трябва незабавно да се подчинят или ще ги последва същата съдба.

18. Някой със същите умения и знания като твоите току-що е бил назначен

Компаниите обикновено не разхищават пари. Така че, ако разбереш, че е назначен служител със същите умения, като твоите, и се обучава да върши същото като теб (освен ако няма конкретна и ясна причина за това увеличение на щата), трябва да започнеш да търсиш нова работа.

Знаци, свързани с нови правила

уволнят

19. Отчиташ се пред нови или повече служители

Изведнъж, освен на твоя шеф, трябва да отчиташ работата си и на други твои колеги. Изглежда сякаш поне минимум двама човека те наблюдават и контролират.

20. Придобивките ти започват да се изпаряват

Колегите ти са изпратени в командировка или на конференция, която те касае, но ти не си поканен.

Вземат обратно служебния ти автомобил без конкретна причина.

Или пък изведнъж се налага само ти да се преместиш на друг етаж или в друг офис, където условията на труд са значително по-лоши.

Твоето усещане за ситуацията

уволнят

21. Чувстваш се невидим

Ако чувстваш, че няма значение дали изобщо ще се появиш днес на работа, шефът ти и колегите ти избягват да комуникират с теб, и проектите ти са игнорирани - трябва да започнеш да търсиш нова работа

Какво да правиш, ако мислиш, че ще те уволнят

Запази спокойствие

Не позволявай на параноята да попречи на настоящото ти работно представяне или на търсенето ти на нова работа.

От една страна, въпреки че може да имаш чувството, че работата ти е застрашена, всъщност няма как да знаеш със сигурност дали това е вярно. Описаните сигнали съществуват и в компании, в които мениджмънта е некомпетентен.

От друга, ако отидеш на интервю за работа и изглеждаш отчаян, това може да се разтълкува грешно от компанията, в която кандидатстваш. Ще изглежда, че в действителност не искаш да работиш за тях, а по-скоро спешно ти трябва каквато и да е работа и следователно не си сериозен кандидат.

Говори с шефа си

Разговаряй открито с шефа ти и го попитай какво се случва. Подходи директно, но и дипломатично. Опитай да получиш ясен отговор какви са неговите планове за теб и твоето бъдеще в компанията.

Можеш да кажеш нещо такова:

"Привърженик съм на ясната комуникация, без недомлъвки. Напоследък забелязах, че се случва ....., ....., и ..... Бих искал да знам какво мислите - има ли все още място за мен тук и бих ли могъл да бъда полезен на компанията?"

Ако чуеш, че е по-добре да започнеш да търсиш нова работа, договори да те прекратят по възможно най-изгодния за теб начин. Виж тази наша статия за повече подробности.

Започни дискретно търсене на нова работа

Избери подходяща за теб свободна позиция, подготви автобиографията си и кандидатствай. Междувременно създай профил в LinkedIn, за да увеличиш шансовете си да намериш работата, която искаш.

За финал

Изключително e стресиращо внезапно да те уволнят.

Ако обаче успееш да уловиш сигналите, че това предстои, ще бъдеш в по-добра позиция.

Едно такова ранно предупреждение ще ти помогне да се концентрираш върху важното за теб - да се подготвиш психически за предстоящата промяна и да започнеш активно да си търсиш работа.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!