11 сигнала, че това не е вашето работно място

0  КОМЕНТАР/И

Напускането на работа е важно решение и може да има много причини да го вземете - от токсична работна среда до липса на възможности за развитие. Не сте сигурни, че сега е правилният момент? Не можете да прецените дали все пак да не се задържите още малко? Как да разберете кога наистина е време за напускане?

Ето няколко сигнала, които ще ви помогнат да вземете правилното решение.

More...

1. Неспазени уговорки

Още при подписването на трудовия ви договор сте видели, че заплатата в него не е тази, за която сте се договорили. Веднага сте попитали защо.

Казали са ви, че в договора пише едно, но получавате на ръка истинската сума. Или, че това ще е заплатата ви само по време на изпитателния срок. Или, че останалата част от договорената заплата е бонус и затова не я пише в договора.

Без значение каква причина изтъква работодателя за това разминаване, вие всеки месец се чудите дали ще получите това, за което сте се договорили. И никога не сте сигурни с колко пари ще разполагате.

2. Несъгласуваност и нелогичност на задачите

Имате повече от един шеф - официално или неофициално. Получавате задачи от всички едновременно, като тези задачи понякога си противоречат.

Тъй като от разговорите с всеки поотделно разбирате какви са намеренията им, осъзнавате и че най-вероятно ще влязат в конфликт, ако са наясно с мненията си. Не искате да се набутвате между шамарите, затова изпълнявате всичко, наредено ви от всички.

Резултатът е, че ежедневно полагате безсмислен труд, и даже вече сте леко ядосани, че ви губят времето.

3. Чувствате се недооценени

Задачите ви са ясни, поставени са навреме и имат краен срок. Липсва обаче каквато и да било обратна връзка как се справяте с работата си.

Това усещане, че не ви ценят, може да е резултат от ниско възнаграждение, от липсата на признателност или от липса на обратна връзка за добре свършена работа. Или дори от честата остра критика към работата ви.

Няма нужда да го търпите. Вземете решение и започнете търсенето на нов, по-добър работодател.

4. Страх и тревога

Във фирмата цари повсеместна тревожност: от това да не се закъснее за работа до това как ще премине срещата с шефа. Или се налага постоянно да давате обяснения за всяко ваше действие. Или прекият ви ръководител си гледа часовника намръщено, защото сте си тръгнали само час след края на работното време.

Ако постоянно внимавате какво точно казвате и как го казвате, имате усещането, че нон-стоп ви порицават и се чувствате сякаш постоянно сте под микроскоп – време е за промяна. Направете я вие, тъй като е много малко вероятно работодателят ви да се промени.

5. Лошо отношение

Мениджърът на компанията обижда ваши колеги, обвинявайки ги за (обикновено неговия) неуспех. Или още по-лошо - става агресивен, когато не е доволен от нещо. Същото отношение се предава надолу по веригата – ръководители обиждат подчинените си. Всяка минута някой обвинява някого за нещо, обявявайки го за некадърник.

Има моменти, в които вие и вашите мениджъри не сте на едно мнение. Но когато вече има липса на доверие и подкрепа, и отношението към служителите е лошо, няма да се получи.

6. Чувствате се като изгнаник

Всички работят мълчаливо. Притеснявате се, че им пречите, ако говорите по телефон – дори и по служебни теми. Опитвате се да завържете приятелски разговор с някои от колегите, но техните отговори са лаконични, и е явно, че не искат да разговарят с вас.

Освен това, изглеждате, че сте последните, които научават какво се случва на работното място. Не ви канят на важни срещи, никога не сте говорили с висшия мениджмънт и не сте и разбрали за големия проект, за всички колеги около вас са толкова ентусиазирани.

Чувствате се нежелани.

7. Прекалено „приятелска“ атмосфера

Още през първия ви работен час сте получили няколко въпроса на доста лични теми. Освен това всички обядват или пият кафе на групички.

Веднага сте разбрали, че оцеляването там е въпрос на сприятеляване с правилните хора, затова сте избрали една от групите.

Разбира се, това „приятелство“ върви с голяма доза клюки и конспиративни теории, в които другите (и вие понякога) играят главните роли.

8. Не сте мотивирани

Усещате, че нещо липсва, вече не ви е интересно, не сте продуктивни, и това ви пречи да работите добре.

Вероятно работният ви график е твърде претоварен или компанията просто не е подходящата за вас.

И понякога не е задължително само едно нещо да допринася за липсата на мотивация. Напълно е възможно поредица от фактори да затрудняват фокусирането и полагането на нужните усилия, за да работите ефективно.

9. Нямате възможности за развитие

Имате чувството, че това е всичко, което можете да постигнете в настоящата си компания. Освен невъзможността да се издигнете кариерно, липсата на възможности за развитие може да се проявява и в липса на възможности за усъвършенстване и придобиване на нови умения.

Ако работодателят ви не насърчава усъвършенстването ви като професионалист, потърсете нов, който ще ви позволява да посещавате конференции, да получавате сертификати и да обогатявате знанията си по начин, който е от полза както за вас, така и за фирмата.

10. Работният стрес се отразява сериозно на здравето ви

Когато цената да стоите на това работното място вече е твърде сериозна, като например влошаване на вашето физическо или психическо здраве, и като цяло – влошаване на качеството ви на живот, е време за напускане.

Трупане на килограми, нарушения в съня, ежедневни неразположения и разболяване точно в момента, в който имате почивни дни – всичко това може да е следствие на натрупания работен стрес. Ако ситуацията при е вас е подобна, не чакайте повече знаци – потърсете възможно най-скоро ново работно място!

11. Липса на желание да ходите на работа

Още със събуждането си сте в лошо настроение, защото знаете, че отивате точно ТАМ. Колкото и да се опитвате, не намирате начин да се мотивирате да ходите с желание на работа.

Независимо от причината, ако вие самите не искате да го правите, не се мъчете.

Какво да направите?

Някои от проблемите, посочени в статията, са напълно разрешими – разбира се, при желание на ръководството на компанията. Вие пък сте свободни да прецените дали това желание е налично или не. И да вземете решение дали да дадете втори шанс на работодателя си.

От друга страна, отровната атмосфера, агресивността и обвиняването на другите са сигурен знак, че има сериозен проблем в мениджмънта – професионален или личен. В тези случаи може би е по-добре да не търсите рационални обяснения на ситуацията. Проблемът не е ваш. За сметка на това времето, с което разполагате, за да изживеете живота си, е. Направете, каквото трябва, за да си тръгнете възможно най-скоро.

И последен съвет: Не се съмнявайте в собствените си усещания. Бъдете смели – решете още днес какво да направите.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!