10 сигнала, че работата, за която кандидатстваш, ще бъде истински кошмар

2  КОМЕНТАР/И

Когато търсиш нова работа, в микса от емоции, които изпитваш, почти винаги присъства и страха от неизвестното. Именно той ти пречи да видиш ясно цялата картина. Затова и може да пропуснеш сигналите, които работодателя ти изпраща и които казват: Това не е добро място за работа. Работата тук ще бъде истински кошмар.

Представяме ти 10 сигнала, че работодателят, който те интервюира, е грешният за теб. Запознай се с тях преди интервюто ти за работа, за да си наясно за какво да внимаваш.

More...

10 сигнала, че работодателят е неподходящ за теб

1. Процесът по подбор е хаотичен

Един от най-важните сигнали, че нещо не е наред, е хаотичният процес по подбор на нови служители.

Разбираемо е насрочените интервюта понякога да се отлагат или променят във времето.

Въпреки това, ако всяка предварително уговорена среща се отлага, ако интервюиращите постоянно закъсняват или ако изобщо не получиш имейла, който са ти казали, че ще ти изпратят, приеми го като лош знак.

Този вид дезорганизация и хаос по време на процеса по подбор почти винаги означава, че компанията ще е неорганизирана и хаотична и в ежедневната си дейност. 

2. Интервюиращите имат неприемливо поведение

Ако интервюиращите са груби или незаинтересовани, задават ти прекалено лични, неуместни или дори незаконни въпроси, или се оплакват от компанията и колегите си, това е ясен знак, че трябва да оттеглиш кандидатурата си за работа.

Да говориш негативно за други хора и да демонстрираш безнаказано неприемливо поведение говори за липса на на доверие и сътрудничество в тази среда, и е сигурен знак за лоша фирмена култура.

Надали искаш да станеш част от нея и да се натоварваш психически ежедневно.

3. Предлагат ти работа веднага

Ако интервюиращите не ти задават важни въпроси, не се интересуват от отговорите ти и като цяло изглежда, че бързат да приключат целия подбор веднага, това е лош знак.

Особено ако получиш предложение за работа след една такава кратка и незадълбочена среща.

Това може да е сигнал за два проблема:

 • Компанията не знае как да изгради силен екип. Впоследствие може да се окажеш на неподходяща за теб позиция и вероятно ще работиш с други хора, които също не са на мястото си.
 • Отчаяни са и спешно се нуждаят от човек, който да заеме тази позиция. Това може да е вследствие на високо текучество, а причините за него почти винаги се дължат на проблемен мениджмънт.

4. Процесът по подбор е сложен и безкраен

Вече си преминал успешно телефонно и първо интервю с представители на компанията. Предстои ти второ интервю с управляващия дружеството, насрочено за идващата седмица.

Паралелно с това обаче потенциалния ти работодател е планирал да вземеш участие в работна среща на евентуалния ти екип, последвана от "неформален" обяд с всички бъдещи твои колеги. На всичкото отгоре от теб се изисква да изготвиш план за развитие на нов продукт, който да презентираш на срещата.

И това още преди изобщо да знаеш дали ще получиш предложение за работа.

Ако процесът по подбор продължи повече от 2 месеца и отнема много от свободното ти време и енергията ти без да е ясно кога ще приключи всичко, откажи се.

Не си губи времето с такива работодатели! Явно е, че целта им е да се съобразяват единствено със собствените им правила и желания. Така ще бъде и след като станеш част от тази компания.

5. Казват ти, че са „едно голямо семейство“

Един от основните 10 сигнала, че работата, за която кандидатстваш, ще е истински кошмар за теб, е използването на фразата "Ние сме едно голямо семейство".

Обикновено това означава, че в тази фирма:

 • няма ясно разпределение на задълженията и се очаква всеки да прави всичко;
 • служителите работят извънредно, за да докажат „лоялността“ си;
 • ключовите позиции са заети само от „роднини“ (понякога и буквално) и няма да имаш никакви възможности за кариерно развитие.

Това не е здравословна работна среда, затова сериозно се замисли дали да продължиш напред в този подбор.

6. Не можеш да разбереш какви ще са задълженията ти

Един от важните 10 сигнала, за които да внимаваш, е противоречащата информация, която чуваш от хората, с които разговаряш.

Единият от интервюиращите ти казва, че ще ръководиш няколко служители. На следващото интервю друг обаче казва, че няма да имаш никакви управленски отговорности. Кое от двете е вярното?

Ако не е ясно какво точно ще правиш или ако не можеш да получиш ясни отговори от интервюиращите, обмисли оттеглянето на кандидатурата си.

Дори и компанията да е създадена току-що, трябва да има яснота какви ще са твоите отговорности. В противен случай как ти и твоят мениджър ще знаете дали се справяш добре?

Задълженията трябва да бъдат ясно посочени още в обявата за работа, а начинът, по който интервюиращите ги описват, трябва да съответства на прочетеното от теб. 

7. Структурата е неясна и постоянно се променя

Първоначално ти е било казано, че позицията е на подчинение на ръководителя на маркетинговия отдел, но по време на второто интервю - след едва 5 дни - ти казват, че прекият ти ръководител вече ще е шефът на отдел „Обслужване на клиенти“.

Да, вярно е, че животът е поредица от постоянни промени, но ефективните компании не променят плановете си през два дни.

Ако подчинеността, наименованието на позицията или работните задължения се променят "в движение", докато все още те интервюират, бъди нащрек!

В повечето случаи това е знак, че компанията не знае какво прави, липсва смислена вътрешно-фирмена комуникация и важните бизнес решения се вземат импулсивно.

8. Имаш усещането, че говориш с враг

Сред важните 10 сигнала, че това не е твоят работодател, е негативната му реакция при обсъждане на условията на труд и възнаграждението.

Макар да е естествено за кандидатите за работа да търсят най-високата възможна заплата, а за работодателите - да предлагат възможно най-ниската, възнаграждението, което ти предлагат трябва да бъде в рамките на приетото и нормалното.

Ако дадена компания предлага заплащане, което е доста под средното за тази позиция, това е лош знак. Много вероятно е и никога да не получиш повишение на заплатата си, ако започнеш работа там. Освен това е сигнал, че компанията пести от възнаграждения, а това е най-неефективния начин за оптимизиране на разходи.

Най-сигурният знак, че работодателя не те заслужава обаче е, ако не желае да обсъди с теб възнаграждението и допълнителните придобивки, и се обижда, когато решиш да договориш по-добри за теб условия

9. Има сигнали за голямо текучество на персонал

Важен сигнал, част от основните 10 сигнала, че нещо не е наред с този работодател, е високото текучество.

Разбира се, съвсем естествено е хората да напускат и да започват работа в други компании. В днешно време са малко тези, които остават в една компания до пенсионирането си.

Съществуват обаче компании, в които служителите напускат постоянно, поради различни проблеми с работната среда и мениджмънта. Точно това са фирмите, в които не е желателно да работиш.

Един от начините да получиш реална представа каква е ситуацията, е да попиташ защо позицията, за която кандидатстваш, е свободна. Отговорът на интервюиращите може да разкрие коя е истинската причина, поради която служителят, който я е заемал, е напуснал.

Попитай интервюиращите и от колко време са в тази компания. Ако почти всеки, който срещаш, е нов там, това също може да е знак за голямо текучество.

И накрая направи проучване.

Разбери повече за компанията, като потърсиш новини за нея в Google. Виж каква е нейната репутация сред служителите и клиентите ѝ в БГ Работодател и Glassdoor. Абонирай се за нашия бюлетин и получи достъп до мнението на нашите потребители за техните бивши и настоящи работодатели.

10. Работната атмосфера не ти допада

За да добиеш реална представа за корпоративната култура, обърни внимание на офиса или работното помещение, и се опитай да уловиш каква е атмосферата. 

Виждаш ли табели, които звучат странно обвинителни? Как изглеждат работните помещения - претрупани, пренаселени, подредени, просторни?

Виж как си взаимодействат работещите там. 

Как разговарят - спокойно, дружелюбно, повишавайки си тон, раздразнени ли са? Говорят ли си изобщо или цари пълна тишина? 

И накрая прецени:

Би ли работил в тази обстановка? Допада ли ти това, което виждаш и чуваш?

За финал

Човешките същества сме склонни да виждаме преди всичко доброто в дадена ситуация. А ако то липсва, сме склонни да се самозаблуждаваме, че е налице, особено ако така бихме решили веднага наш проблем (намирането на нова работа, например).

Затова и често пропускаме сигналите, които работодателите ни изпращат в процеса по подбор, че работата, за която кандидатстваме, ще бъде истински кошмар.

Запознай се предварително с описаните в статията 10 сигнала и избегни грешката да започнеш работа на неподходящо за теб работно място.

Успех!


Прочети още


 • Не съм съгласна с т.2
  На две места съм кандидатствала и бях веднага одобрена и съм работила за фирмите.

  • Да, разбира се! Напълно е възможно да се харесате веднага и да няма проблеми с работодателя впоследствие.

   В статията обаче става въпрос за друго: „Ако интервюиращите не ти задават важни въпроси, не се интересуват от отговорите ти и като цяло изглежда, че бързат да приключат целия подбор веднага, това е лош знак. Особено ако получиш предложение за работа след една такава кратка и незадълбочена среща.“

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!