10 често допускани грешки на интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

Кандидатурата ти за работа е направила отлично впечатление на потенциален работодател и си получил покана за интервю. Сега вече, освен да потвърдиш доброто 1-во впечатление за теб, следва и да се представиш отлично по време на срещата – да демонстрираш професионализма и потенциала си, и да впечатлиш всички присъстващи така, че да пожелаят да те наемат веднага. И да избягваш често допусканите грешки на интервю за работа.

Интервюто обаче – независимо дали срещата е лице в лице или онлайн – представлява странна и доста непривична социална ситуация.

По време на него двама непознати се срещата за пръв път. И за краткото време, с което разполагат, единият следва да представи себе си като незаменим професионалист в най-положителната светлина. Така че другият да пожелае да работи с него.

Затова и обикновено кандидатите за работа са притеснени. Защото са наясно какъв е залога.

Подготовката обаче помага неимоверно. Когато си проучил работодателя, знаеш какво можеш да дадеш на фирмата и си наясно какво да очакваш, има малка вероятност нещо да се обърка.

Тази подготовка включва и запознаването ти с 10-те често допускани грешки на интервю за работа. Виж кои са и се опитай да ги избягваш.

More...

10 често допускани грешки на интервю за работа

1. Закъсняваш за срещата

Времето е ценно за всеки. Прояви уважение към хората, които те очакват. И от които зависи дали ще получиш предложение за работа.

Разбира се, случва се нещо да изскочи ненадейно и да причини неочакваното ти забавяне. Опитай се все пак да планираш предварително и вземи предвид, доколкото е възможно, всички ситуации, които биха могли да те забавят.

Дай си достатъчно време, за да стигнеш до мястото за интервю, ако срещата ти е лице в лице. Или се усамоти в стая, в която си сигурен, че няма да те прекъсват. Увери се, че имаш интернет връзка и че камерата и микрофона ти работят, ако интервюто е дистанционно.

Все пак, ако установиш, че ще закъснееш, обади се, извини се и информирай служителя, поканил те на интервю, кога да те очаква.

2. Стартираш пръв дискусия за заплащането и допълнителните придобивки

Разбира се, темата за заплащането и придобивките е изключително важна. Но има подходящо и неподходящо време за нея.

По време на първо интервю за работа, изчакай работодателя сам да повдигне този въпрос.

Ако го направиш пръв още по време на първия ви разговор, ще изглежда сякаш всичко, което те интересува са парите. И няма да се приеме добре.

Ако си стигнал до 2-ро или 3-то интервю и все още не сте говорили за възнаграждението, то към края на тази финална среща би било удачно и ти самия да зададеш този въпрос.

Но само след като сте обсъдили в подробности бъдещите ти задължения, очакванията на работодателя и твоите възможности и умения.

3. Отговаряш на телефонно обаждане/ съобщение/ имейл по време на срещата

Покажи уважение към присъстващите – изключи мобилния си телефон. Най-добре е да го направиш в тяхно присъствие, за да видят, че наистина цениш възможността за работа там.

Все пак, ако забравиш и телефона ти звънне или получиш някакво уведомление, просто се извини и го изключи веднага.

Възможно е обаче ще попаднеш и в ситуация, в която все още ще работиш другаде и може би очакваш важен разговор. Ако не е допустимо да изключиш телефона си за час, кажи го още в началото на срещата. Извини се предварително и обясни, че не е възможно да не отговориш, ако те потърсят. В този случай изключи само звука на телефона си.

Всеки работодател би проявил разбиране. Все пак все още работиш и правиш всичко възможно да продължиш да си вършиш добре работата, дори и докато търсиш нова.

4. Обсъждаш предишен работодател в негативна светлина

Дори и да е напълно вярно и предишния/ настоящия ти работодател да е направил живота ти ад, никога не говори лошо за него. Не се приема добре от потенциалните работодатели.

Те знаят, че съществуват и такива ситуации, дори в повечето случаи ще ти съчувстват искрено, но… Както казахме в началото, виждаш интервюиращия за пръв път. Той също не те познава. Затова и няма как да е сигурен дали проблемът е наистина в работодателя или в теб самия. И това съмнение ще стои у него и когато взема решение на кого да се предложи свободната позиция.

Затова, не рискувай.

За да си напълно подготвен, виж как да отговориш на въпроса: Защо искате да напуснете?

5. Даваш много кратки отговори, избягваш да отговаряш на въпроси или говориш прекалено много

Точно както и ти искаш да научиш повече за работодателя, така и той иска да научи възможно най-много за теб.

Затова е добре да не даваш едносрични отговори, за да не изглеждаш незаинтересован.

В същото време, следи да не изпаднеш в ситуация, в която говориш прекалено много. Освен ако не си от приказливите (тогава просто следва да внимаваш постоянно), кандидатите за работа се впускат ненадейно в много пространни обяснения, когато не са сигурни в отговора си.

За да избегнеш това, запознай се предварително с често задаваните въпроси на интервю за работа - в тази наша статия или по време на трениране на интервю - и подготви примерни твои отговори.

6. Не задаваш въпроси

Независимо колко задълбочен е бил разговорът ви по време на интервюто, когато бъдеш попитан накрая: Имате ли въпроси към мен? следва винаги да имаш поне 2.

Ако нямаш никакви въпроси, рискуваш да изглеждаш незаинтересован.

Не питай обаче за неща, които вече сте обсъждали, дори и да си подготвил предварително подобни въпроси. И се опитай да избягваш обичайно задаваните, като например: Ще има ли първоначално обучение?

Задавай въпроси, чиито отговори биха ти дали ценна информация за компанията и мениджмънта, и за това дали си струва да работиш там.

За да попиташ нещо, което би ти било полезно при вземане на решение впоследствие, разгледай тези въпроси, подготви си поне 4-5, и на място прецени на кои 2 наистина искаш да чуеш отговора.

7. Облечен си неподходящо

Външният ти вид включва не само това, с което си облечен, но и начина, по който изглеждаш – поддържан и спретнат.

Някои работодатели не се впечатляват от прекалено небрежния външен вид. А повечето не приемат добре и ако си облечен прекалено официално.

Затова, появи се на тази важна за теб среща облечен подходящо за позицията, за която кандидатстваш.

Препоръката тук е да се облечеш с една идея по-официално от обичайното облекло на работещите във фирмата и/или за позицията, за която кандидатстваш.

Ако работната среда е по-непринудена, подходящото облекло за интервю би било небрежно елегантното (business casual). Следва да изглеждаш така, сякаш си положил усилие, защото искаш работата, като същевременно се и вписваш удачно в средата.

8. Не си подготвен

Направи предварително проучване на работодателя, така че да имаш поне обща представа за бизнеса на компанията.

Припомни си и обявата за работа – особено задълженията на позицията.

Ако не го направиш, ще си проличи веднага, че имаш само бегла представа къде и за какво кандидатстваш. А това ще се приеме за незаинтересованост.

С провеждането на едно по-задълбочено проучване ще можеш и по-добре да адаптираш и въпросите си, и отговорите си по време на самото интервю.

Виж как да проучиш работодателя тук.

9. Изричаш откровени неистини

Целият процес по кандидатстване предполага постоянно да се представяш в добра светлина. Дори да не споделяш някои неща. Това стои в основата на добрата „продажба“ на теб самия, като най-подходящия кандидат за свободната позиция.

Ако директно ти бъде зададен въпрос, на който няма как да се представиш в положителната светлина, която искаш, съветът ни е - просто бъди искрен. И предостави най-добрата аргументация за поведението си.

Не лъжи – нито в автобиографията си, нито по време на интервюто за работа. Опитай се да „продадеш“ най-добрите си качества и умения, но не говори неистини в желанието си да получиш работата.

10. Не си фокусиран

Бъди фокусиран по време на цялата среща. Ако се налага, записвай си.

Слушай внимателно какво казва интервюиращия и демонстрирай интереса си.

Избягай да изглеждаш незаинтересован, разфокусиран и импулсивен. Тези характеристики са нежелани за която и да било позиция.

Повечето кандидати за работа получават само една възможност да направят добро впечатление. Увери се, че впечатлението, което оставяш, е възможно най-положителното.

Подготви се предварително за предстоящата среща и избягвай тези 10 често срещани грешки по време интервю.


Предстои ти интервю за работа? Подготви се отлично с наша помощ!

подготовка за интервю

Наръчник "Подготовка за интервю за работа"

169 стр. с инструкции, насоки + примерни въпроси и отговори.

симулация на интервю за работа

Симулация на интервю за работа

Симулация на реално интервю + обратна връзка и насоки

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!