Какво да правиш, докато чакаш обратна връзка след интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

Кандидатствал си на няколко места. Бил си вече на 2-3 интервюта за работа. В момента чакаш да получиш обратна връзка точно от тази компания, в която винаги си искал да работиш.

Надяваме се всичко да се нареди така, както искаш. Но ако не стане, сега е перфектното време да се подсигуриш, че ако не сега, то при следващото или по-следващото ти кандидатстване, нещата ще се получат.

Затова използвай свободното време, за да поработиш върху 19 неща, които ще ти помогнат не само при настоящето ти кандидатстване за работа, но и при евентуалното ти продължаващо търсене.

More...


Какво да правиш, докато чакаш обратна връзка след интервю за работа


Какво да правиш, докато чакаш обратна връзка след интервю за работа

1. Запиши се на семинар или курс

Използвай свободното си време, за да усъвършенстваш някое твое умение – подходящо за позицията, за която кандидатстваш, и което може да ти даде предимство пред останалите кандидати сега или при бъдещи твои кандидатствания за работа.

Ето няколко идеи: започни да учиш чужд език, научи се как да си направиш сайт или проучи как се работи с excel. 

Полезни ресурси

Онлайн маркетинг: безплатно онлайн обучение от Google на български 

Безплатни и платени онлайн обучения на всякакви теми: Skillshare и Udemy

2. Стани доброволец

Намери местна неправителствена организация или група, посветена на проблем, който те вълнува.

Може би ще се запознаеш с хора, които биха ти помогнали с търсенето на работа ... за всеки случай, ако не се получи с компанията, от която чакаш отговор.

Освен това този опит може да допълни по перфектен начин автобиографията ти и да предостави отговор на въпроса какво си правил, докато си бил без работа.

3. Поработи върху здравето и тонуса си

Времето, в което просто чакаш за отговор от бъдещ работодател, е идеално за подобряване на начинът, по който изглеждаш и се чувстваш.

Започни здравословен режим на хранене. Научи се как да медитираш. Започни да правиш ежедневни упражнения. Запиши се на фитнес.

Независимо какво решиш да правиш, просто намери дейност, която ти доставя удоволствие и ще  позволи на ендорфините в организма ти да се раздвижат.

Търсенето на работа може да е депресиращо занимание. Движението и здравословния начин на живот ще ти помогнат да се почувстваш чудесно.

4. Създай блог

Можеш просто да създадеш сайт от нулата на тема, която те вълнува, за да запълниш свободното си време със смислено занимание (и може би ще създадеш допълнителни бъдещи възможности).

Или можеш да създадеш блог, свързан с професионалната ти област, който да затвърди професионалното ти онлайн присъствие и да помогне на кариерното ти развитие в бъдеще.

Полезни ресурси

Упътване за създаване на безплатен, собствен сайт на най-добрата платформа: WordPress.org

5. Стартирай свой собствен бизнес

Ако искаш да превърнеш страстта си в бизнес, сега е най-доброто време за това.

Ще отклони вниманието ти от незвънящия телефон, докато в същото време може би ще положиш основите на едно по-добро твое професионално бъдеще.

Полезни ресурси

Ето няколко безплатни обучения на английски език как да създадеш устойчив бизнес:

6. Подобри LinkedIn профила си

Това не само ще ти помогне при евентуално ново търсене на работа, но и докато компанията, в която кандидатстваш, преценява дали си подходящия кандидат за тях, може да разгледа профила ти в LinkedIn. Затова той трябва да е перфектен :). 

7. Подобри CV-то си

Няма по-добро време от сега да прегледаш отново и да редактираш твоята автобиография и мотивационното си писмо, ако се налага. 

8. Създай своя професионална история

Ако все още нямаш такава, може би ще искаш да създадеш своя, обединяваща в кратък разказ опита, уменията ти и професионалните ти цели.

Полезни ресурси

Един от най-добрите източници как да създадеш своя собствена професионална история: Human-Voiced Resume

9. Направи списък с възможно най-много хора, с които да се свържеш

Ако не се получи с работата, за която чакаш да ти звъннат, бъди подготвен с мрежа от контакти, с които можеш да се свържеш впоследствие и да помолиш за съдействие.

10. Избери си още компании, за които би искал да работиш

Използвай Google, LinkedIn, вестници и списания, браншови организации, търсачки за работа, и др., за да намериш нови компании, с които да се свържеш и да им предложиш кандидатурата си.

11. Продължавай да кандидатстваш по обяви за работа

Знаем, че е най-лесно просто да изчакаш и да видиш какво ще се случи.

Но разглеждайки обявите и кандидатствайки за нови свободни позиции СЕГА, докато чакаш обратна връзка, ти помага да намериш твоята най-подходяща позиция възможно най-бързо.

12. Намери проект, по който да работиш

Проучи възможностите да работиш като freelancer или пък безплатно по проект, свързан с професионалното ти развитие.

Полезни ресурси

Създай собствен профил във Freelancer.com. Рекламирай го, за да улесниш бъдещите ти клиенти в намирането ти.

13. Присъедини се към онлайн или локални професионални групи

Желателно е те да са свързани с професията ти. 

Ако се чудиш от къде да започнеш:

Полезни ресурси

Най-богата мрежа, в която можеш да откриеш групи на различна тематика е Meetup. Ако не намираш това, което те интересува, можеш да създадеш собствена група.

14. Намери местни професионални събития или конференции

Дори и ако смяташ, че позицията, за която си кандидатствал е твоя, на тези мероприятия може да се запознаеш с професионалисти в твоята сфера, които да ти бъдат полезни в бъдеще.

Не забравяй, че в такива случаи ти трябват визитки с името, контактите и професията ти на тях. Инвестирай малка сума пари в твои собствени, без лого на конкретна компания на тях.

15. Проучи как изглеждаш онлайн

Има ли нещо, което трябва да изтриеш? Погрижи се за това сега.

Или добави нова, подходяща информация – публикация, LinkedIn статия или статия в блога ти.

Това ще заздрави онлайн репутацията ти.

Полезни ресурси

Просто потърси какво излиза в Google, когато напишеш името и фамилията си.

16. Настрой Google alert за компанията, от която чакаш обратна връзка

Това ще ти помогне да си в крак с новостите в нея. Информацията може да ти бъде полезна при евентуална бъдеща нова среща с представители на компанията.

Полезни ресурси

Прочети инструкцията ни как да създадеш Google alert в тази наша статия.

17. Харесай компанията в социалните мрежи

Добави компанията към профила си в LinkedIn и харесай фирмената й страница във Facebook.

18. Напиши благодарствено писмо

В благодарственото ти писмо, което ще напишеш след интервюто за работа, използвай новата информация, която си научил по време на проучването на компанията, или сподели нещо ново за себе си - ново твое умение или постижение.

19. Намери контакти в компанията, от която очакваш обратна връзка

Това следва да са служители, които могат да ти дадат информация за етапа, до който са стигнали с подбора за позицията, за която си кандидатствал там.

Бъди внимателен! Не се свързвай напосоки с хора, работещи там. Опитай този начин на проучване, само ако твой близък има приятел там.

За финал

Правилната самооценка и нагласа са ключът към успешното търсене на работа. Затова направи каквото можеш, за да поддържаш духа си висок.

Ако оставиш дългото чакане на обратна връзка да ти се отрази негативно, ще започнеш да се съмняваш дали наистина си толкова добър професионалист. А това съмнение и пониженото ти самочувствие си личи, дори и да не го осъзнаваш.

Физиката и психиката ни са свързани. Това, което се случва вътре в нас, неминуемо се отразява на външния ни вид. И когато накрая получиш обратна връзка, ако изпитваш съмнения в собствената си ценност, това ще си проличи. А ще е от ключово значение значение при следващото ти, финално интервю.

Затова – използвай предложенията ни в тази статия, за да заздравиш своята самооценка и да повдигнеш духа си.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!